Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Σκανάρισμα στα κόστη της ΔΕΗ από το λιγνίτη έως τις δαπάνες για… τηλέφωνα!



Εξονυχιστικό έλεγχο όλων των κοστολογικών στοιχείων της ΔΕΗ, σε κάθε επίπεδο λειτουργίας της, από τα ορυχεία και τις μονάδες παραγωγής μέχρι τις… διαδικτυακές και τηλεφωνικές επαφές με τους πελάτες της, προβλέπει η προκήρυξη που δημοσίευσε η ΡΑΕ σχετικά με τη διεξαγωγή μελέτης από ξένο οίκο τόσο για την επιχείρηση, όσο και για τις θυγατρικές της, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ.
Στόχος της μελέτης είναι, σύμφωνα με τη ΡΑΕ, να διασφαλισθεί ότι οι τελικοί καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος θα επιβαρύνονται μόνο με το απαραίτητο, δηλαδή το ελάχιστο δυνατό κόστος για τις υπηρεσίες ηλεκτρισμού.

Από την πλευρά της η ΡΑΕ, δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι η εταιρία που θα κερδίσει το διαγωνισμό θα έχει την απαιτούμενη πρόσβαση στα στοιχεία της ΔΕΗ και των θυγατρικών της. Παράλληλα θα υπογραφείσυμφωνία εμπιστευτικότητας ως προς τη χρήση των στοιχείων μεταξύ της εταιρείας και της ΡΑΕ.
Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη της Αρχής, ο κοστολογικός έλεγχος θα πραγματοποιηθεί σε κάθε επιμέρους σκέλος λειτουργίας της επιχείρησης και ειδικότερα σε πέντε τομείςορυχεία, μονάδες παραγωγής, δίκτυα μεταφοράς, δίκτυα διανομής και προμήθεια ρεύματος.
Πρόκειται δηλαδή για έναν εκτενή έλεγχο ο οποίος θα ξεκινάει από τα κόστη που αφορούν στην εξόρυξη λιγνίτη (συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς, της αποθήκευσής του, κλπ) και θα καταλήγει στο επίπεδο της προμήθειας ρεύματος προς τους τελικούς καταναλωτές όπου θα καταγραφούν ακόμη και κόστη όπως αυτά που σχετίζονται με τηνέκδοση των λογαριασμών αλλά και άλλα που έχουν να κάνουν με τηδιαχείριση του πελατολογίου.
Τέτοια για παράδειγμα είναι ακόμη και οι διαπροσωπικές συναντήσεις με πελάτες της επιχείρησης, αλλά και οι διαδικτυακές και τηλεφωνικές επαφές όπως για θέματα διακανονισμών οφειλών, κλπ.
Ποια κόστη θα συγκρίνει...
Βάσει της προκήρυξης, η ξένη συμβουλευτική εταιρία η οποία θα κερδίσει το διαγωνισμό, πέρα από τη μελέτη για τα κόστη της επιχείρησης, θα πραγματοποιήσει σύγκριση του κοστολογίου της ΔΕΗμε ομοειδείς επιχειρήσεις του εξωτερικού.
Ενδεικτικά, κάποια από τα στοιχεία που θα αποτελέσουν αντικείμενο προς σύγκριση είναι: το κόστος εξόρυξης ανά τόνο λιγνίτη (επίπεδο εξόρυξης), το κόστος παραγωγής ανά μεγαβατώρα (επίπεδο παραγωγής), το μέσο συνολικό κόστος ανά χιλιόμετρο δικτύου (τόσο για μεταφορά όσο και για διανομή), όπως και το μέσο συνολικό κόστος ανά γιγαβατώρα κατανάλωσης, (για μεταφορά και διανομή). Όσον αφορά στο κομμάτι της προμήθειας, ενδεικτικά κόστη προς σύγκριση είναι το συνολικό κόστος εξυπηρέτησης ανά πελάτη, τοκόστος τιμολόγησης ανά πελάτη, κ.α.
Εφόσον τα ευρήματα δείξουν ότι η ΔΕΗ μπορεί να εξοικονομήσει σημαντικά ποσά αν λειτουργούσε με τα "standards" των ξένων ανταγωνιστών της, τότε η ΡΑΕ θα δημιουργήσει ένα υποχρεωτικό πρόγραμμα παρεμβάσεων στο κόστος της επιχείρησης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Τι συμβαίνει σε άλλες χώρες
Παρόμοιες τακτικές, όπως επισημαίνει η ΡΑΕ, χρησιμοποιούν πολλοί ρυθμιστές σε όλη την Ευρώπη. Στη Βρετανία για παράδειγμα, ο ρυθμιστής της αγοράς ηλεκτρισμού OFGEM δημοσιεύει κάθε χρόνο μια μελέτη με τα κόστη των βασικών παικτών της αγοράς, που χρησιμοποιείται ως βάση για τη διαμόρφωση των τιμολογίων τους. Το παράδειγμά του ακολουθούν και ρυθμιστικές αρχές άλλων χωρών.
Στο παρελθόν επί διοίκησης Τάκη Αθανασόπουλου, η ίδια η ΔΕΗ είχε αναθέσει στην αμερικανική εταιρεία συμβούλων "Booz Allen Hamilton"την εκπόνηση αντίστοιχης μελέτης, η οποία είχε δείξει ότι η επιχείρηση θα εξοικονομούσε, εάν λειτουργούσε με τα "standards" των αντίστοιχων ευρωπαϊκών εταιρειών, περί τα 800 εκατ. ευρώ το χρόνο. Τώρα η δουλειά αυτή θα γίνει για λογαριασμό του ρυθμιστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου