Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Παίρνουν την έκπτωση του ΚΟΤ για όλη την κατανάλωση…

Έκπτωση 30%-35% επί των εκάστοτε τιμολογίων της ΔΕΗ που θα αφορά σε ολόκληρη την ενέργεια που καταναλώνουν οι ευπαθείς ομάδες και όχι μόνο στις πρώτες 800 κιλοβατώρες όπως σήμερα, προβλέπει η τελική απόφαση της ΡΑΕ για τη διεύρυνση του Κοινωνικού Τιμολογίου που εγκρίθηκε χθες από την ολομέλειά της.
Την αναλυτική της απόφαση, η ΡΑΕ θα την αποστείλει σε μια περίπου εβδομάδα στον υφυπουργό ΠΕΚΑ Ασ. Παπαγεωργίου μαζί με την γνωμοδότησή της για τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ και το νέο κώδικα προμήθειας της αγοράς ηλεκτρισμού.
Το σχέδιο της ΡΑΕ για τα ΚΟΤ1 και ΚΟΤ2 προβλέπει όπως έχει γράψει το «Energypress» ότι τα όρια κατανάλωσης που θα πρέπει να έχει κάποιος για να πάρει την έκπτωση αυξάνονται από τις πρώτες 800 κιλοβατώρες σήμερα στις 1.400 για άτομα με χαμηλό εισόδημα και μακροχρόνια ανέργους, και στις 1.600 για αναπήρους και τρίτεκνους.
Τι ισχύει και τι αλλάζει…
  • ΚΟΤ 1 : Ανήκουν άτομα με χαμηλό εισόδημα έως 12.000 ευρώ και κατανάλωση 200- 1.400 κιλοβατώρες και τρίτεκνοι με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 22.500 ευρώ και κατανάλωση 200-  1.600 κιλοβατώρες. Παρέχεται έκπτωση 30% μόνο για τις πρώτες 800 κιλοβατώρες. Στο εξής, σύμφωνα με την πρόταση της ΡΑΕ, η έκπτωση θα παρέχεται και για τις 1.400 ή 1.600 κιλοβατώρες, ανάλογα με το που ανήκει ο δικαιούχος.
  • ΚΟΤ 2 : Ανήκουν μακροχρόνια άνεργοι με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ και κατανάλωση 200- 1.400 κιλοβατώρες καθώς και άτομα με αναπηρία άνω του 67% με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 22.500 ευρώ και κατανάλωση 200- 1.600 κιλοβατώρες. Παρέχεται έκπτωση 35% για τις πρώτες 800 κιλοβατώρες. Και εδώ, η ΡΑΕ προτείνει η έκπτωση να παρέχεται για το σύνολο της κατανάλωσης του δικαιούχου (1.400 ή 1.600 KWh αντίστοιχα).
Κύκλοι της Αρχής εκτιμούν ότι με τη συγκεκριμένη διεύρυνση, και εφόσον φυσικά υιοθετηθεί από το ΥΠΕΚΑ, οι δικαιούχοι του ΚΟΤ θα μπορούσαν να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν μέσα στο 2013 τους 600.000 από μόλις 300.000 που είναι σήμερα.
Σημειωτέον ότι η ΡΑΕ δικαιούται να προτείνει αύξηση μόνο στα όρια κατανάλωσης, όχι στα εισοδηματικά. Το τελευταίο είναι αρμοδιότητα του ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με το υπ. Οικονομικών, και εφόσον διευρυνθεί θα έχει ως συνέπεια την ακόμη μεγαλύτερη διεύρυνση του ΚΟΤ.
Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο ;
Εννοείται φυσικά ότι εφόσον ο αριθμός των δικαιούχων του Κοινωνικού Τιμολογίου διευρυνθεί σημαντικά, η χρέωση για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ)  -μέσω της οποίας πληρώνεται το ΚΟΤ- θα πρέπει και εκείνη με τη σειρά της να αυξηθεί. Και ο κίνδυνος είναι ότι θα χρειασθεί να αυξηθεί πολύ, καθώς οι μακροχρόνια άνεργοι - μια από τις βασικές ευπαθείς ομάδες στις οποίες απευθύνεται το ΚΟΤ- έχουν πολλαπλασιαστεί από πέρυσι.
Τιμολόγια –ΚΟΤ σε ένα «πακέτο»
Την απόφαση για το ΚΟΤ θα αποστείλει η ΡΑΕ στο ΥΠΕΚΑ μαζί με την γνωμοδότησή της για τα τιμολόγια της ΔΕΗ, και αφού πρώτα περάσει από την προσεχή ολομέλειά της, πιθανότατα την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου. Μαζί θα αποστείλει στο υπουργείο και το κείμενο του νέου Κώδικα Προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που η ολοκλήρωσή του εκκρεμεί εδώ και μήνες.

http://www.energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου