Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

ΤΑΙΠΕΔ: Διευκρινίσεις για τον Σταθμό Θερμοηλεκτρικής ενέργειας στη Ρόδο


http://www.energypress.gr/
Σε διευκρινίσεις σχετικά με αναφορές που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και εμπλέκουν στελέχη της διοίκησης του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, στην υπόθεση κατασκευής και εγκατάστασης σταθμού παραγωγής θερμο-ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρόδο, προχώρησε ο εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Ανδρέας Ταπραντζής. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ανέφερε τα εξής: «Το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει πολύ σημαντικές εκτάσεις στη Ρόδο και το ΤΑΙΠΕΔ έχει επιφορτιστεί με την αξιοποίησή τους, σε ένα στρατηγικό αναπτυξιακό πλαίσιο που η υλοποίησή του θα συμβάλει στην ενίσχυση τόσο της Εθνικής, όσο και της τοπικής οικονομίας του νησιού. Το πλαίσιο αυτό αφορά σε τουριστικές αναπτύξεις διεθνούς βεληνεκούς, με στόχο να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά και συμπληρωματικά στην υφιστάμενη τουριστική υποδομή της Ρόδου, ενώ αποτελεί αντικείμενο δημιουργικού, θεσμικού διαλόγου με την περιφερειακή και τοπική διοίκηση του νησιού, καθώς και τους οικονομικούς και επαγγελματικούς φορείς της.  
Είναι αυτονόητο ότι για την επιτυχή υλοποίηση αυτών των επενδύσεων είναι αναγκαία προϋπόθεση η ενεργειακή επάρκεια της Ρόδου, και μάλιστα με χαμηλό κόστος και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο παραγωγής. Κατά συνέπεια, το ΤΑΙΠΕΔ μόνο ενισχυτικά μπορεί να λειτουργεί στο θέμα της κατασκευής του νέου σταθμού θερμοηλεκτρικής ενέργειας, συμβάλλοντας εάν είναι εφικτό στην κατεύθυνση αυτή. Εξάλλου, είναι εκτός πραγματικότητας και λογικής οι ισχυρισμοί ότι είναι ασύμβατη η κατασκευή του εργοστασίου της ΔΕΗ και η τουριστική ανάπτυξη του Πρασονησίου, στο νότιο τμήμα της Ρόδου. Πρόκειται για μια συνολική έκταση σχεδόν 80.000 στρεμμάτων, όπου είναι αυταπόδεικτο ότι υπάρχει χώρος για πολλές και διαφορετικές χρήσεις γης και αναπτύξεις. Άλλωστε, ο σχεδιασμός του ΤΑΙΠΕΔ έχει λάβει υπόψη του την κατασκευή του νέου εργοστασίου. Τις θέσεις μας αυτές είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε πρόσφατα στην Ρόδο σε συνάντησή μας με τις αρχές και τους φορείς του τόπου στο Δημαρχείο του νησιού, σε μια συνάντηση που ήταν δημόσια και καλύφθηκε από την τοπική τηλεόραση. Συνεπώς, δεν χωρά αμφισβήτηση για το τι επιδιώκει το ΤΑΙΠΕΔ.»  
Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Τάκης Αθανασόπουλος, συναντήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα με τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Κουσουρνά και πρότεινε κοινή σύσκεψη μεταξύ στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ, της ΔΕΗ και του κυρίου Δημάρχου προκειμένου να εξευρεθούν τρόποι  απεμπλοκής του θέματος και επιτάχυνσης της επένδυσης της ΔΕΗ στο νησί. Η καθυστέρηση στην κατασκευή της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, οφείλεται κυρίως στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που δεν ενέκρινε τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές του έργου μετά από προσφυγές τοπικού Συλλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου