Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΑΚΕ/ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ:ΟΙ ΒΙΑΣΤΙΚΟΙ, ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΙ ΟΙ "ΠΡΟΘΥΜΟΙ"


Περισσή εντύπωση μας προκάλεσε η βιασύνη ορισμένων στελεχών της ΓΕΝΟΠ όπου μεθόδευσαν τη διενέργεια του πρόωρου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας στη ΔΕΗ. Την ώρα που  λαός και εργαζόμενοι δέχονται την μεγαλύτερη των επιθέσεων στα εργασιακά και οικονομικά τους κεκτημένα, η πλειοψηφία των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ- ΣΑΔ και "πρόθυμων" (οι ίδιες δυνάμεις πρωτοστάτησαν στη διάσπαση της Επιχείρησης με τα ανάλογα αρνητικά αποτελέσματα που όλοι τώρα βιώνουμε) και με την   ανοχή της ΕΣΚ προκαλούν ΠΡΟΩΡΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ με την διαδικασία του κατεπείγοντος.
Η επίκληση των διαφόρων λόγων για την διενέργεια συνεδρίου όπως τα οικονομικά, η πορεία της ΔΕΗ, οι πολιτικοιδεολογικές θέσεις της ΓΕΝΟΠ (που πρέπει "να ανακατασκευασθούν ίσως"!!!) θα έπρεπε από καιρό να αποτελούν μέρος μιας προσυνεδριακής διαδικασίας και ενός οργανωτικού και ιδεολογικού συνεδρίου. Θυμίζουμε πως η ΔΑΚΕ/ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, από τον Οκτώβριο του 2011 και μετά τη νέα δομή της Επιχείρησης ως Ομίλου, είχε επίσημα προτείνει την αναγκαιότητα διενέργειας ενός τέτοιου συνεδρίου.
Θα υπενθυμίσουμε σε ορισμένους ότι στο Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ στο Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας το 2011, παρουσίας δεκάδων εργαζομένων και συνταξιούχων με πρόταση της ΔΑΚΕ πάρθηκε απόφαση οργανωτικού συνεδρίου.
Η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ και το Προεδρείο της ΓΕΝΟΠ αγνόησε την απόφαση αυτή. Σήμερα το αντιλήφθηκαν…12 μήνες μετά και αφού πέρασαν οι μισθολογικές περικοπές του 35%, τα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα, η "εφεξής" διάλυση του ασφαλιστικού με το νόμο Κουτρουμάνη και η υπογραφή της  ΕΣΣΕ όπου επικαιροποιεί τους νόμους των μνημονίων δημιουργώντας αποσυσπείρωση των εργαζομένων και αποδυνάμωσης της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Τώρα λοιπόν εν μέσω όλων αυτών των  δυσάρεστων μέτρων που αποφασίζονται για τον Όμιλο ΔΕΗ, έρχονται κάποιοι να εξυπηρετήσουν μόνο τα προσωπικά και μικροκομματικά τους συμφέροντα  και δείχνουν βιασύνη  για συνέδριο, 4 μόλις μήνες πριν το τακτικό εκλογοαπολογιστικό συνέδριο.
Η προφανής αγωνιώδες επιθυμία στελεχών των παρατάξεων για την επανεκλογή τους, οδήγησε την πλειοψηφία της εκτελεστικής επιτροπής της ΓΕΝΟΠ σε μία βιαστική απόφαση όταν εκτός των άλλων απομένουν να γίνουν δεκάδες ρυθμίσεις που δεν λύθηκαν με την ΣΣΕ (επιδόματα, κανονισμός μεταθετότητας κ.α).
ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ Η ΔΑΚΕ/ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.ΚΗΕ ΤΟΝΙΖΕΙ ΟΤΙ:
- Πρέπει
να γίνει σοβαρός πολιτικοιδεολογικός διάλογος για τις θέσεις του Συνδικάτου μας  στα νέα δεδομένα. Εκτός αν κάποιοι έχουν εκ των προτέρων αποφασίσει την εκποίηση της ΔΕΗ και την διάλυση του ασφαλιστικού μας.
- Πρέπει να γίνει μία σοβαρή και λεπτομερής αποτίμηση των οικονομικών της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για να δούμε τους λόγους της οικονομικής κατάρρευσης της και της μη απόδοσης από τα σωματεία- μέλη της με έναν ξεκάθαρο προϋπολογισμό στα έξοδα της και ανάλογα με τις εισφορές των σωματείων – μελών της.
- Πρέπει να αναζητηθεί η πραγματική δύναμη των σωματείων και των νόμιμων συνέδρων και να γίνει εξ ολοκλήρου μία καινούργια οργανωτική δομή που τα μέλη της θα αντιπροσωπεύουν τον πραγματικό αριθμό των συνέδρων. Ίσως χρειάζεται να πηγαίνουν σε εκλογικές διαδικασίες όλα τα σωματεία μέλη της, σε προκαθορισμένο χρονικό διάστημα
- Θεωρούμε υποχρέωση μας να παρθούν αποφάσεις για τις κοινωνικές δραστηριότητες και την πρόνοια των εργαζομένων στη νέα δομή του Ομίλου ΔΕΗ ως κύριοι μέτοχοι του Οργανισμού Κοινωνικών Δραστηριοτήτων Εργαζομένων ΔΕΗ (ΟΚΔΕ-ΔΕΗ και μετατροπή του σε ΟΚΔΕ-ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ).
- Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν τροποποίηση και αναπροσαρμογή του καταστατικού της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ
ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ
Προφανώς έχουμε χρόνο για συνέδριο και για επανεκλογές. Δυστυχώς στη επιπόλαιη απόφαση της πλειοψηφίας πρωτοστάτησαν οι "ΠΡΟΘΥΜΟΙ", μια μερίδα της ΠΑΣΚΕ  με επικεφαλής τον Γ.Γ. της ΓΕΝΟΠ.
Ο οποίος αντί να ταυτιστεί με τις αποφάσεις της ΔΑΚΕ/ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για το θέμα του πρόωρου συνεδρίου επέλεξε να «κολλήσει» με τις υπόλοιπες παρατάξεις χωρίς προηγουμένως να έχει έρθει σε διάλογο με την παράταξη του. Επιπλέον έπραξε και ένα άλλο ατόπημα με το να ενημερώνει επιλεκτικά τη ΔΑΚΕ/ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, για τις επιμέρους συναντήσεις που είχε το προεδρείο της  ΓΕΝΟΠ με υπηρεσιακούς και κυβερνητικούς παράγοντες που αφορούσαν μείζονα  θέματα των εργαζομένων.
Ο ίδιος πρωταγωνίστησε και παρότρυνε με κάθε τρόπο την απόφαση για βιαστικό συνέδριο μόνο και μόνο για να επανεκλεγεί στη θέση του Γεν. Γραμμ. της ΓΕΝΟΠ (που εκλέχθηκε με τη ΔΑΚΕ) αφού ποτέ δεν λειτούργησε και δεν υλοποίησε αποφάσεις της ΔΑΚΕ/ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ (διάσπαση ΔΕΗ , Ασφαλιστικό «εφεξής») ενώ παράλληλα στήριξε και στηρίζει μόνο δικά του συμφέροντα. Δυστυχώς για τον ίδιο δεν εκτίμησε τις δημοκρατικές και μεγαλόψυχες αποφάσεις όλων των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργάνων της ΔΑΚΕ.
     


                Γραφείο Τύπου ΔΑΚΕ/ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.ΚΗΕ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου