Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Ηλεκτροσόκ 190 εκατ. στο ταμείο της ΔΕΗ...

Λύσεις στο οικονομικό αδιέξοδο της ΔΕΗ αναζήτησαν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο πρόεδρος της επιχείρησης Α. Ζερβός.
Λύσεις στο οικονομικό αδιέξοδο της ΔΕΗ αναζήτησαν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο πρόεδρος της επιχείρησης Α. Ζερβός.
Στα όρια του οικονομικού κραχ... οδηγούνται εκ νέου η ΔΕΗ και η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Το Δημόσιο χρωστά στην επιχείρηση 190 εκατ. ευρώ, ενώ η ενσωμάτωση και φέτος του ειδικού τέλους ακινήτων στους λογαριασμούς ρεύματος επιτείνει τις ανησυχίες για καθυστερήσεις στην πληρωμή τους.
Τα προβλήματα ρευστότητας της ΔΕΗ παρουσιάστηκαν στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης Αρθούρο Ζερβό. Η «Οικονομία» παρουσιάζει αναλυτικά τις οφειλές του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ, χρέη τα οποία χρονολογούνται ακόμη και από το 1998.

Αυτές ανέρχονται συνολικά στα 190 εκατ. ευρώ και οι πηγές είναι τρεις. Ποσό 50 εκατ. ευρώ οφείλεται από φορείς της γενικής κυβέρνησης (ΔΕΚΟ και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου κ.λπ.), στα 53 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι υποχρεώσεις του υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων (πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ) από τους φωτεινούς σηματοδότες τροχαίας κίνησης, ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι των απαιτήσεων της ΔΕΗ, ήτοι 87,45 εκατ. ευρώ, αφορά στην επιστροφή ΦΠΑ.

Εντονη, όμως, είναι η ανησυχία και για τις επιπτώσεις από την πληρωμή του ειδικού τέλους ακινήτων μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Μπορεί η κυβέρνηση φέτος να έχει αποσυνδέσει τη διακοπή ηλεκτροδότησης από τη μη πληρωμή του ΕΕΤΗΔΕ, ωστόσο, υπάρχει η εκτίμηση πως λόγω των μεγάλων οικονομικών επιβαρύνσεων που έχουν τα νοικοκυριά δεν θα καταβάλουν ούτε καν τα χρήματα για την κατανάλωση ρεύματος.

Η αύξηση της ανεργίας, οι μειώσεις των μισθών, οι διογκούμενες φορολογικές υποχρεώσεις έχουν φέρει σε άσχημη κατάσταση τα νοικοκυριά. Ετσι, η κυρίαρχη εκτίμηση είναι πως οι καταναλωτές δεν θα προχωρούν ή στην... καλύτερη των περιπτώσεων θα καθυστερούν την εξόφληση των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Αυτό, όπως εκτιμούν στελέχη της επιχείρησης, θα έχει ως αποτέλεσμα το «ολοκληρωτικό οικονομικό... στέγνωμα της επιχείρησης.
Τα χρέη του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ χρονολογούνται ακόμη και από το 1998. Ποσό 50 εκατομμυρίων οφείλεται από φορείς της γενικής κυβέρνησης.
Τα χρέη του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ χρονολογούνται ακόμη και από το 1998. Ποσό 50 εκατομμυρίων οφείλεται από φορείς της γενικής κυβέρνησης.
Δεν θα είναι εφικτή η πληρωμή των υποχρεώσεων της εταιρείας στο σύστημα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τον ΛΑΓΗΕ, ο τελευταίος δεν θα μπορεί να πληρώνει τους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας κι εκείνοι με τη σειρά τους δεν θα είναι συνεπείς απέναντι στη ΔΕΠΑ». Περιγράφουν, δηλαδή, τα στελέχη ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων, που δεν αποκλείεται να επιφέρει σε κίνδυνο μπλακ άουτ της ηλεκτροδότησης.
Μπρα ντε φερ για τα βερεσέδια
Στο τραπέζι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου και η επιστροφή ΦΠΑ

Ο πρόεδρος της εταιρείας φέρεται να υπογράμμισε: «Τα προβλήματα ρευστότητας παραμένουν εξαιρετικά οξυμένα και ενδέχεται να ενταθούν με την εφεξής ενσωμάτωση του ΕΕΤΗΔΕ έτους 2012 στους λογαριασμούς ρεύματος».

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ, κ. Ζερβός στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, επισήμανε την κατάσταση της επιχείρησης τονίζοντας πως «η ΔΕΗ και το σύνολο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκονται σε οριακό σημείο», ενώ δεν έκρυψε και την ανησυχία του για την αύξηση των απλήρωτων λογαριασμών. Αναλυτικά οι οφειλές προς τη ΔΕΗ έχουν ως εξής:

Ληξιπρόθεσμες οφειλές του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα:

Στις 25 Απριλίου το υπουργείο Οικονομικών, βάσει νόμου, χορήγησε στη ΔΕΗ προκαταβολή 50 εκατ. ευρώ έναντι συνολικών οφειλών συνολικού ύψους άνω των 110 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το υπουργείο σε σχετικό έγγραφό του ζήτησε από την εταιρεία να επιστρέψει μέχρι τις 31 Αυγούστου (προχθές) τα 50 εκατ. ευρώ. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ λέει πως μέχρι τις 30 Ιουνίου οι φορείς του Δημοσίου από τα 50 εκατ. ευρώ εξόφλησαν τα 23,5 εκατ. ευρώ ταυτόχρονα δημιούργησαν κι άλλες οφειλές 24,1 εκατ. ευρώ. Και άρα το ποσό ανέβηκε στα 50,6 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Ζερβός ζήτησε από τον υπουργό η προκαταβολή να επιστραφεί συνολικά ή τμηματικά μόνο όταν οι φορείς εξοφλήσουν όλες τις οφειλές τους στην εταιρεία και δεν δημιουργήσουν νέες.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές ΥΠΕΧΩΔΕ (νυν ΥΠΟΜΕΔΙ) από φωτεινούς σηματοδότες τροχαίας κίνησης.
Για την ηλεκτροδότηση των φαναριών υπάρχουν οφειλές από το υπουργείο προς τη ΔΕΗ ύψους 53 εκατ. ευρώ. Η ΔΕΗ αν και στο πρώτο τρίμηνο επιδίωξε συμψηφισμό οφειλών της από Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών, Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στην ηλεκτρική ενέργεια και λοιπούς φορείς, εντούτοις τότε το υπουργείο Οικονομικών δεν αποδέχτηκε αυτόν τον συμβιβασμό.
Αξίζει να τονιστεί ότι οι οφειλές αυτές ξεκινούν από το 1998 και η ΔΕΗ έχει δικαιωθεί τελεσίδικα σε 11 περιπτώσεις.

Ο κ. Ζερβός πρότεινε στον υπουργό Οικονομικών είτε τα ποσά αυτά να πληρωθούν απευθείας από τους υπόχρεους φορείς, είτε να δοθεί χρηματική προκαταβολή είτε να γίνει συμψηφισμός με μελλοντικές υποχρεώσεις της ΔΕΗ.

Επιστροφή ΦΠΑ λόγω διαφοράς συντελεστών.
Η διαφορά συντελεστών ΦΠΑ μεταξύ εσόδων (13%) και εξόδων (23%) στην πλειονότητα των δαπανών έχει δημιουργήσει σωρευτικά υπόλοιπο ΦΠΑ 87,45 εκατ. ευρώ. Η ΔΕΗ στις 24 Ιουλίου κατέθεσε στη ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων αίτηση επιστροφής ΦΠΑ ύψους 60 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών το παραπάνω ποσό επιστρέφεται μετά από προσωρινό έλεγχο (του ΦΠΑ) και μετά από τακτικό φορολογικό έλεγχο.

Η ΔΕΗ δεν έχει ελεγχθεί φορολογικά το 2009 και το 2010, ενώ για το 2011 έχει λάβει φορολογικό πιστοποιητικό. Η ΔΕΗ ζητά να επισπευσθεί ο φορολογικός έλεγχος για το πρώτο εξάμηνο του έτους προκειμένου να επιστραφεί το ποσό των 60 εκατ. ευρώ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου