Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Τι φέρνει η κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ

Σαν μήνυμα προς την τρόικα που καταφτάνει στην Αθήνα ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επισπεύσει τις αποκρατικοποιήσεις στρατηγικών ΔΕΚΟ μεταξύ των οποίων οι ενεργειακές ΔΕΗ και ΕΛΠΕ, ερμηνεύεται η χθεσινή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, με την οποία καταργείται με πράξη νομοθετικού περιεχομένου το ελάχιστο ποσοστό που βάσει νόμου διατηρούσε σε αυτές το Δημόσιο.
Εκτός από τη ΔΕΗ και τα ΕΛΠΕ, η πράξη που στην ουσία σημαίνει κατάργηση του 51%, αφορά τις επιχειρήσεις ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, καθώς και μια σειρά άλλους οργανισμούς λιμένων. Υπενθυμίζουμε ότι σχετική ρύθμιση ήταν  έτοιμη από τα μέσα Ιουλίου, και πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να την καταθέσει στη Βουλή, πριν αυτή κλείσει τον Αύγουστο, χωρίς ωστόσο αυτό να καταστεί δυνατό. Τελικά, για λόγους επίσπευσης της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων αποφασίστηκε να καταργηθεί το ελάχιστο ποσοστό του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Το μήνυμα...

Το μήνυμα του υπ. Οικονομικών προς την τρόικα, που έχει θέσει ως όρο για τη συνέχιση της χρηματοδότησης τις ιδιωτικοποίησης κρατικών επιχειρήσεων, είναι σαφές : Αίρονται βασικές διατάξεις που λειτουργούσαν σαν αντικίνητρο. Παράλληλα πρόκειται για εξέλιξη που «λύνει τα χέρια» του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, (σσ : η νέα διοίκηση του οποίου εγκρίθηκε χθες από τη Βουλή), αφού στην πλειοψηφία τους οι παραπάνω ΔΕΚΟ και επιχειρήσεις έχουν περάσει στην κυριότητά του.


Τι σημαίνει στη πράξη

Τι σημαίνει στην ουσία η συγκεκριμένη πράξη ; Ότι, με την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ,, θα επιτρέπεται η συμμετοχή ενός ιδιώτη σε επιχείρηση στρατηγικού χαρακτήρα, όπως η ΔΕΗ ή η ΕΥΔΑΠ σε ποσοστό άνω του 20%, Με τη συγκεκριμένη δηλαδή πράξη, καταργείται στην ουσία ο νόμος Αλογοσκούφη του 2008 που θεσπίστηκε με την πώληση του ΟΤΕ, και μπλόκαρε την απόκτηση ποσοστού άνω του 20% σε δημόσιες επιχειρήσεις. Ήταν άλλωστε μια από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της κυβέρνησης εντός του β’ 3μήνου του 2012, να καταργήσει δηλαδή ή να τροποποιήσει το άρθρο 11 του νόμου 3631 του 2008 περί στρατηγικών εταίρων.


Υπενθυμίζουμε ότι με το άρθρο αυτό, ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης είχε μπλοκάρει την απόκτηση ποσοστού άνω του 20% στον ΟΤΕ από τη MIG, θέτοντας σαν προαπαιτούμενο την προγενέστερη έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων. Η διάταξη είχε προκαλέσει έντονη διένεξη μεταξύ της MIG και του υπουργείου, ενώ υπενθυμίζουμε ότι λίγους μήνες μετά ο ΟΤΕ πουλήθηκε στη Deutsche Telecom.  Σήμερα, από τις επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, το Δημόσιο έχει ποσοστό άνω του 51% στην ΕΥΔΑΠ με 61,3%, στην ΕΥΑΘ με 74%, στη ΔΕΗ με 51%, στη ΔΕΠΑ με 65%, στο ΔΕΣΦΑ με 65%, στα ΕΛΤΑ με 90% και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ με 100%.


"Χρειάζεται προετοιμασία, αλλά καθαρίζει το τοπίο"

Κύκλοι της κυβέρνησης επεσήμαιναν χθες ότι ασφαλώς και ιδιωτικοποιήσεις σαν αυτή της ΔΕΗ θέλουν πολύ προετοιμασία και δεν μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα. Κινήσεις ωστόσο σαν αυτές, (κατάργηση του 51% και του 20%), είναι απαραίτητες να γίνουν από τώρα ώστε το τοπίο να είναι καθαρό από νομικά αγκάθια όταν θα έρθει η ώρα να μπει μπροστά η πώλησή της.


Νωρίτερα χθες η Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής γνωμοδότησε θετικά για το διορισμό του Τ. Αθανασόπουλου στη θέση του προέδρου του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και του Γ. Εμίρη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του.


Από εδώ και πέρα επομένως το Ταμείο «πιάνει δουλειά» και όπως είπε μιλώντας στην επιτροπή ο κ. Αθανασόπουλος, είναι εφικτός ο στόχος της συγκέντρωσης 19 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις έως το 2015, υπό την προϋπόθεση ότι το οικονομικό και επιχειρηματικό κλίμα θα είναι το κατάλληλο.


Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι οι υπουργοί έχουν όλα τα όπλα να προχωρήσουν στις αναγκαίες παρεμβάσεις για την ανάπτυξη, αρκεί να μην φοβούνται το πολιτικό κόστος. Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται τις αποκρατικοποιήσεις μόνον ως ένα μέσο απόσβεσης χρέους αλλά ως αναπτυξιακό μέσο, επισήμανε πως τρέχει να προλάβει να αξιοποιήσει την ορατή πλέον ανατροπή του δυσμενούς κλίματος για τη χώρα μας. «Θα προχωρήσουμε πολύ γρήγορα» δεσμεύθηκε ο υπουργός Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου