Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Η ΔΕΗ αρνείται να εισπράξει 600 εκατ. ευρώ από μεγαλοοφειλέτες


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ 13

Την ίδια ώρα που η ΔΕΗ απειλεί η έχει ήδη διακόψει το ρεύμα σε χιλιάδες καταναλωτές, για οφειλές μερικών δεκάδων Ευρώ, ο καθ ένας, η ίδια δείχνει…απρόθυμη να εισπράξει χρέη «εκλεκτών» πελατών της ύψους 600 εκατομμύριων Ευρώ, ποσό σχεδόν διπλάσιο, από τον κεφαλικό φόρο που αναζητά, για φέτος, η κυβέρνηση!

Ποιοι χρωστούν στην ΔΕΗ

Απροθυμία στην οποία περιλαμβάνεται και μια ανεξήγητη έως περίεργη σιωπή, για δεκάδες περιπτώσεις μεγαλοοφειλετών, όπως η περίπτωση πολύ γνωστού επιχειρηματία, που οφείλει στη ΔΕΗ, με τελεσίδικη δικαστική απόφαση, 30 εκατομμύρια Ευρώ!

«Έχουμε στη διάθεση μας πλήρη στοιχεία 7,5 εκατομμυρίων κωδικών-πελατών σε όλη τη χώρα, δώστε μας το «πράσινο φώς» και σε διάστημα 3 ημερών, θα έχετε στα ταμεία σας, τουλάχιστον, τα 600 εκατομμύρια Ευρώ που σας λείπουν…»

Αυτά τα άκρως αποκαλυπτικά ειπώθηκαν, προ ημερών, σε θυελλώδεις συναντήσεις, μεταξύ της Διοίκησης της ΔΕΗ και της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.

Εκεί όπου, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Π+13» οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ αποκάλυψαν, ποιοι, από πότε και τι ποσά χρωστούν, ενώ κατέθεσαν και διάφορες προτάσεις είσπραξης τους.

Ειδικότερα, ανέφεραν ότι τα χρέη προς την ΔΕΗ προέρχονται

1. Από 8 Υπουργεία, άρα το Δημόσιο, 89,15 εκατομμύρια Ευρώ (Οικονομίας 46,63, Οικονομικών 1, Άμυνας 9,41, Προστασίας του Πολίτη 7,10, Εσωτερικών 14,60, Δικαιοσύνης 4,41, Υγείας 3,80 και Παιδείας 2,2)

2. Από άλλες Υπηρεσίες Δημοσίου και Τ.Α 60, 85 εκ. Ευρώ
3. Από οφειλές οικιακής κατανάλωσης, 5 εκ. Ευρώ
4. Και, από ιδιωτικές επιχειρήσεις, χρέη που φτάνουν συνολικά, τα 597 εκ Ευρώ !

Ποιος προστατεύει ποιόν…

Ωστόσο, παρά τα εύλογα συμπεράσματα από την ανάγνωση των στοιχείων, η Διοίκηση της ΔΕΗ προκαλεί με την στάση της, απέναντι σε δοκιμαζόμενες κοινωνικές ομάδες καταναλωτών, όπως ανάπηροι, χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π+13», ο αριθμός των καταναλωτών που αναζητά λόγω οικονομικής αδυναμίας, διευκολύνσεις τμηματικών δόσεων εξόφλησης λογαριασμών της ΔΕΗ, αυτή την εποχή ξεπερνά τις 151.000 σε όλη τη χώρα,
Ένα ποσοστό της τάξης του 65% αυτών των καταναλωτών, περίπου δηλαδή 105.700 άνθρωποι, ζουν στην πρωτεύουσα και οι υπόλοιποι 44.300 στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι καθημερινά περιμένουν καρτερικά σε ατελείωτες ουρές, ζητώντας το αυτονόητο σε περιόδους κρίσης,, αλλά τις περισσότερες φορές η ΔΕΗ αδυνατεί να τους κατανοήσει την κατάσταση τους, παρ ότι πρόκειται για λογαριασμούς μερικών δεκάδων Ευρώ, ο καθ ένας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε κορυφαίο στέλεχος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στην «Π+13» από τα χρέη των 5 εκατομμυρίων Ευρώ που οφείλονται από την οικιακή χρήση, τα 3,7 εκ Ευρώ η ΔΕΗ τα εισπράττει για λογαριασμό ιδιωτικών εταιριών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.
Την ίδια ώρα, για πολύ μεγαλύτερα όμως, χρέη, η Διοίκηση της ΔΕΗ προκαλεί καθώς αδιαφορεί επιδεικτικά να εισπράξει, από μακροχρόνια απλήρωτους λογαριασμούς ιδιωτών μεγαλο οφειλετών, το αστρονομικό ποσό των 592 εκατομμυρίων Ευρώ!

Από τις έως τώρα θυελλώδεις συναντήσεις της Διοίκησης της Επιχείρησης με την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, ανακύπτουν πολύ σοβαρά ερωτήματα, όπως:

-Γιατί δεν ειδοποιούνται τελεσίδικα μεγαλοφειλέτες και Δημόσιο, να εξοφλήσουν εντός ημερών τις υποχρεώσεις τους προς την ΔΕΗ, διαφορετικά θα διακοπεί η παροχή ρεύματος, σε επιχειρήσεις αι σε 8 υπουργεία;
-Ενημέρωσε άραγε και πως αιτιολογεί, έως τώρα, αυτή την μακροχρόνια καθυστέρηση είσπραξης των 600 εκ. Ευρώ, από το Δημόσιο και τους ιδιώτες πελάτες, στους μετόχους της;
-Σε ποιες περιπτώσεις, πότε, από ποιόν και για ποιόν, χρησιμοποιήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο η ΔΕΗ ως ασφαλές «όχημα» διευκολύνσεων, με επιχειρηματίες;
-Γιατί δεν δίνει το «πράσινο φώς» η Διοίκηση της ΔΕΗ στους εργαζόμενους της Επιχείρησης, όπως ζητούν και οι ίδιοι, να προχωρήσουν άμεσα, στην είσπραξη των 600 εκ. Ευρώ;

-Τι είδους σχέση έχει με την Επιχείρηση αλλά και με το κυβερνών κόμμα , ο γνωστός επιχειρηματίας, που οφείλει στην ΔΕΗ τα 30 εκ. Ευρώ;
- Είναι μήπως, ο ίδιος που συνέβαλε θετικά, σε πρόσφατη ενδοκυβερνητική πολιτική κρίση, πείθοντας τελικά βουλευτή ακριτικού Νομού, να ψηφίσει ΝΑΙ στο ενδιάμεσο Μνημόνιο ;
Πάσα απάντηση δεκτή…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου