Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών από τη ΔΕΗ

Το σχέδιο τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών επαναφέρει η ΔΕΗ, με στόχο να γεμίσει τα ταμεία της. Μιλώντας για τα οικονομικά της, στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης κ. Μανόλης Παναγιωτάκης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα σχέδια «άντλησης πρόσθετης ρευστότητας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, με αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου των οφειλών μας». Αυτό θα γίνει, όπως τόνισε, με αξιοποίηση των δράσεων για την εισπραξιμότητα και τη μελέτη του χαρτοφυλακίου από την εταιρεία Qualco, η οποία έχει αναλάβει τη διαχείριση του πελατολογίου της ΔΕΗ με έμφαση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
 
Τα «φέσια» από τους κακοπληρωτές φτάνουν το ποσό των 2,5 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων 1,7 δισ. ευρώ αντιστοιχεί στις οφειλές της χαμηλής και μέσης τάσης, δηλαδή σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, ενώ ένα ποσό περίπου 800 εκατ. χρωστούν «στρατηγικοί» κακοπληρωτές, οι λεγόμενοι «τελικοί πελάτες», οι οποίοι έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση του ακινήτου τους από τη ΔΕΗ για διάφορους λόγους. Το φαινόμενο των «τελικών καταναλωτών» έχει μεγεθυνθεί τα τελευταία χρόνια. «Το θέμα μάς απασχολεί σοβαρά», υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτάκης, αφήνοντας αιχμές για τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), την οποία όπως είπε θα πρέπει να την απασχολήσει το ζήτημα, καθώς, έως σήμερα, «οι αποφάσεις της αφήνουν πολλά περιθώρια».  

Η ΔΕΗ επιδιώκει τη μετατροπή των ανείσπρακτων οφειλών σε ομόλογα, τα οποία θα διατεθούν σε επενδυτές εισπράττοντας ζεστό χρήμα, με το σκεπτικό ότι θα αποπληρωθούν με την είσπραξη των απαιτήσεων από τους οφειλέτες. Το ζητούμενο ωστόσο, είναι η ανταπόκριση που θα βρει το σχέδιο στην αγορά. Πέρα από τις οφειλές νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων, τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην Υψηλή Τάση εκτιμώνται στα 400 εκατ. ευρώ ενώ οι οφειλές του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα σε 200 εκατ. ευρώ. 

 Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, το φαινόμενο της δημιουργίας νέων οφειλετών έχει ελαχιστοποιηθεί. Ωστόσο, παραμένει ακόμη άλυτο το πρόβλημα των οφειλών των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ (Τοπικοί και Γενικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων) και των ΔΕΥΑ (Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης), των οποίων οι οφειλές τους ανέρχονται σε 142 εκατ. ευρώ.  


(Το Βήμα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου