Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

Σε έκτακτες επισκοπήσεις σε όλα τα κέντρα υπερυψηλής τάσης προχωράει ο ΑΔΜΗΕ - Απόδοση ευθυνών όπου χρειάζεται

Με την τελευταία ανακοίνωσή του ο ΑΔΜΗΕ αναφέρεται στα αίτια του χθεσινού συμβάντος στο ΚΥΤ Παλλήνης και τους έκτακτους ελέγχους που ξεκίνησε ο Διαχειριστής στα ΚΥΤ όλης της χώρας. Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
Ο ΑΔΜΗΕ ανακοινώνει ότι η έρευνα σχετικά με τα τεχνικά αίτια  για το χθεσινό συμβάν στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Παλλήνης ολοκληρώθηκε. Η βλάβη προκλήθηκε από αστοχία ενός διακόπτη που προμηθεύτηκε και εγκατέστησε ο Διαχειριστής μόλις το 2014. Σημειώνεται ότι η μέση διάρκεια ζωής των διακοπτών κυμαίνεται από 30 έως 50 χρόνια. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή, η πρώτη συντήρηση θα έπρεπε να λάβει χώρα το 2020.

Από την έκρηξη που προκλήθηκε εκτοξεύθηκαν θραύσματα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τόξο ισχύος τόσο υψηλής ενέργειας, που οδήγησε στην τήξη του μεταλλικού στελέχους του μονωτήρα που συγκρατούσε έναν από τους αγωγούς μεταφοράς φορτίων. Κατά την πτώση του ο αγωγός προσέκρουσε σε τρεις ζυγούς προκαλώντας άμεσα βραχυκύκλωμα.
Η βλάβη ενός τόσο καινούριου διακόπτη σε συνδυασμό με την τήξη του μεταλλικού στελέχους του μονωτήρα καθιστούν το συμβάν εξαιρετικά σπάνιο.
Από σήμερα ο ΑΔΜΗΕ ξεκίνησε έκτακτους ελέγχους σε όλα τα Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης, προκειμένου να αποκλειστεί η πιθανότητα να ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο και οι πολίτες να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί το αργότερο σε μία εβδομάδα.  Με απόφαση της Διοίκησης από τα τέλη του 2017, άλλωστε, ο ΑΔΜΗΕ υλοποιεί ήδη εκτεταμένο πρόγραμμα προληπτικής ανανέωσης κρίσιμων στοιχείων εξοπλισμού του Συστήματος Μεταφοράς σε όλη την Ελλάδα.
Η αναλυτική διερεύνηση του χθεσινού γεγονότος συνεχίζεται και οι ευθύνες θα αποδοθούν όπου αντιστοιχούν.
Νωρίτερα το energypress έγραφε:
Σε βλάβη από αστοχία υλικού που δεν μπορούσε να προβλεφθεί απέδωσε το χθεσινό μπλακ άουτ σε πολλές περιοχές της Αττικής ο Πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, μιλώντας στον realfm 97,8 και τον Νίκο Στραβελάκη. “Υπήρξε μία βλάβη. Η αστοχία υλικού δεν μπορεί να προβλεφθεί. Το ένα από τα δύο στοιχεία είναι καινούργιο υλικό που το έχει εγκαταστήσει μία από τις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες. Δεν έχει καταλήξει ακόμα η έρευνα, οι ενδείξεις όμως δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση”, δήλωσε ο κ. Μανουσάκης και πρόσθεσε: “Προφανώς, θα πάμε σε έκτακτες επισκοπήσεις όλων των κέντρων υπερυψηλής τάσης καταρχήν στην περιοχή της Αττικής. Γιατί δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός που συνέβη. Αλλά από εκεί μέχρι να λέμε ότι δεν γίνεται συντήρηση, η απόσταση είναι μεγάλη και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα”. Ο κ. Μανουσάκης πήρε αποστάσεις από την τοποθέτηση του προέδρου της Ένωσης Τεχνικών της ΔΕΗ κ. Κώστα Μανιάτη ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού και ανταλλακτικών λέγοντας μεταξύ άλλων: “δεν υπάρχει έλλειψη προσωπικού, το προσωπικό είναι αυτό που παρέλαβε η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ το 2017. Είναι αλήθεια ότι δεν έχουν γίνει προσλήψεις από το 2010 έως το 2017 λόγω του μνημονίου... Δεδομένου του τι υπήρχε δεν μπορούμε να πούμε ότι το προσωπικό ήταν λιγότερο από αυτό που αντιστοιχούσε... Δεν ευσταθούν αυτά τα περί λίγου προσωπικού. Προφανώς και έχουμε ότι χρειάζεται για να συντηρούμε τις μονάδες”.
 https://energypress.gr/news/se-ektaktes-episkopiseis-se-ola-ta-kentra-yperypsilis-tasis-prohoraei-o-admie-apodosi-eythynon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου