Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Κοινωνικό Τιμολόγιο ΔΕΗ: Τι συμβαίνει με τις νέες αιτήσεις;




Σύγχιση έχει προκληθεί όσον αφορά τις νέες αιτήσεις για το Κοινωνικό Τιμολόγιο ΔΕΗ, καθώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα έπρεπε ήδη να είχε ανοίξει από χθες, 31 Ιουλίου, για τους ενδιαφερόμενους, όπως άλλωστε είχε ανακοινώσει το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ωστόσο κάτι τέτοιο δε συνέβη και η μέχρι τώρα ενημέρωση λέει πως η πλατφόρμα για την υπαγωγή στο Κοινωνικό Τιμολόγιο ΔΕΗ, θα ανοίξει τελικά σήμερα, 1η Αυγούστου. 
 

Μέχρι στιγμής όμως το μήνυμα που εμφανίζεται είναι το εξής:  «Η εφαρμογή θα είναι σύντομα διαθέσιμη για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ.) με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του φορολογικού έτους 2017.» Αιτήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν και όσοι έχουν υπαχθεί στο ΚΟΤ στο παρελθόν, προκειμένου να επαναξιολογηθούν. Το ΥΠΕΝ καλεί επίσης τους Δήμους να προχωρήσουν άμεσα στη συγκρότηση των επιτροπών που θα κρίνουν τις αιτήσεις καταναλωτών με χαμηλά εισοδήματα, για επανασύνδεση με βοήθημα από το κράτος. Την υποχρέωση υποβολής νέας αίτησης έχουν και όσοι έχουν ενταχθεί στο Κ.Ο.Τ. κατά το παρελθόν, προκειμένου να αξιολογηθεί εκ νέου η υπαγωγή τους, με βάση τα στοιχεία του φορολογικού έτους 2017.  Όσοι δεν πληρούν πλέον τα κριτήρια ένταξης θα μπορούν να αξιοποιούν το Κ.Ο.Τ. μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2018, οπότε και θα έχει παρέλθει ένας μήνας (όπως προβλέπει ο νόμος) από την λήξη της προθεσμίας για την υποβολή δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων σε όλη τη χώρα (μετά και την παράταση μέχρι την 30η Οκτωβρίου για τις πυρόπληκτες περιοχές). Αναλυτικά, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ:
 Στις 31 Ιουλίου 2018, ενεργοποιείται η δυνατότητα υποβολής αίτησης ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ.) με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του φορολογικού έτους 2017. 
Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι, όλα τα πρόσωπα που δηλώνονται ως μέλη του νοικοκυριού να έχουν υποβάλει δήλωση φόρου εισοδήματος, εφόσον υποχρεούνται.  Την υποχρέωση υποβολής νέας αίτησης έχουν και όσοι έχουν ενταχθεί στο Κ.Ο.Τ. κατά το παρελθόν, προκειμένου να αξιολογηθεί εκ νέου η υπαγωγή τους, με βάση τα στοιχεία του φορολογικού έτους 2017.  Όσοι δεν πληρούν πλέον τα κριτήρια ένταξης θα μπορούν να αξιοποιούν το Κ.Ο.Τ. μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2018, οπότε και θα έχει παρέλθει ένας μήνας (όπως προβλέπει ο νόμος) από την λήξη της προθεσμίας για την υποβολή δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων σε όλη τη χώρα (μετά και την παράταση μέχρι την 30η Οκτωβρίου για τις πυρόπληκτες περιοχές). 
https://www.neolaia.gr/2018/08/01/koinoniko-timologio-deh-aitiseis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου