Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Νέο… πιλοτικό από τον ΔΕΔΔΗΕ για τους έξυπνους μετρητές

Κωνσταντίνος Φιλίππου
 
Μπάι πας… στον βαλτωμένο διαγωνισμό του πιλοτικού προγράμματος των έξυπνων μετρητών επιχειρεί ο ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να προχωρήσει το έργο της τηλεμέτρησης και σε πρώτη φάση να εφαρμόσει το πιλοτικό των 224.000 καταναλωτών ρεύματος. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ο Διαχειριστής εντός του Σεπτεμβρίου παραλαμβάνει τους πρώτους 224.000 έξυπνους μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας τους οποίους και θα εγκαθιστά σε νέες συνδέσεις αλλά και σε αντικατάσταση παλιών ρολογιών. Με αυτήν την κίνηση η εταιρία επιδιώκει να τρέξει νέο πιλοτικό πρόγραμμα τοποθέτησης μετρητών σε διάφορες περιοχές της χώρας σε σχέση με εκείνο που είχε επιλέξει με τον προηγούμενο διαγωνισμό για Αθήνα, Θεσσαλόνικη, Ξάνθη, Λέσβο, Λήμνο και Αγ. Ευστράτιο. Ωστόσο, λόγω των δικαστικών προσφυγών εταιριών στο ΣτΕ που συμμετείχαν στον διαγωνισμό η διαδικασία έχει κολλήσει και, όπως αναφέρουν στελέχη του Διαχειριστή, δεν πρόκειται να υπάρξουν σύντομα νεότερα ως προς την απεμπλοκή του.
 

Το σκεπτικό της διοίκησης είναι να πραγματοποιηθούν οι πρώτες εγκαταστάσεις να αντληθούν τα αναγκαία συμπεράσματα από τη λειτουργία τους και στη συνέχεια να τεθεί σε εφαρμογή όλο το project της αντικατάστασης και των 7,4 εκατομμυρίων μετρητών της χαμηλής τάσης. Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ σύντομα προκηρύσσει και τον διαγωνισμό για το πανελλαδικό κέντρο τηλεμέτρησης, το οποίο θα διαθέτει κεντρικό εξοπλισμό hardware – software αλλά και αντίστοιχο εξοπλισμό για την υποστήριξη κινητών συσκευών. Μέσω του κέντρου θα γίνεται η καταμέτρηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας εξ αποστάσεως και σε πραγματικό χρόνο. Εκεί θα δοκιμαστούν και οι 224.000 μετρητές.  Στη συνέχεια θα προχωρήσει και η επέκταση των έξυπνων μετρητών σε όλη τη χώρα και συγκεκριμένα και στους 7,4 εκατομμύρια καταναλωτές. Πριν από δύο μέρες στη Βουλή τόσο ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ Νίκος Χατζηαργυρίου όσο και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Αθανάσιος Μισδανίτης ανήγγειλαν νέο επιχειρηματικό μοντέλο για το έργο των έξυπνων μετρητών. Μάλιστα έκαναν γνωστή  την προμήθεια των πρώτων 224.000 και την προκήρυξη του πανελλαδικού κέντρου τηλεμέτρησης.
 

Αξίζει δε, να τονιστεί πως για το έργο της εγκατάστασης έξυπνων μετρητών σε όλη τη χώρα, παρέμβαση είχε κάνει στις αρχές του καλοκαιριού και ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, ο οποίος είχε κάνει λόγο για την επανεξέταση του θέματος από μηδενική βάση. Σημειώνεται ότι το σύστημα τηλεμέτρησης εφαρμόζεται ήδη στη μέση τάση και σε μεγάλους πελάτες της χαμηλής τάσης που αντιστοιχούν σχεδόν στη μισή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου