Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Δύσκολο το momentum για ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ



Τουλάχιστον δυο εταιρείες διαχείρισης δικτύων μεταφοράς
ηλεκτρικής ενέργειας, αντίστοιχες με τον ελληνικό ΑΔΜΗΕ, διατίθενται για πώληση στην ΕΕ, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες όχι ιδιαίτερα ευνοϊκές ως προς την εξασφάλιση ευνοϊκής τιμής για την ελληνική εταιρεία, όταν αυτή διατεθεί για πώληση.
Μάλιστα οι δύο αφορούν δίκτυα που λειτουργούν σε ώριμες αγορές με πολλαπλές διασυνοριακές διασυνδέσεις και με διακίνηση ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσότητες πολλαπλάσιες του ελληνικού δικτύου.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με δημοσιευμένες ειδήσεις των τελευταίων ημερών, η εταιρεία TenneT, η οποία διαχειρίζεται το ολλανδικό δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ετοιμάζει δημόσια πρόταση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. Μέσω τη αύξησης θα χρηματοδοτήσει εκσυγχρονισμό της υποδομής με έμφαση σε νέα υποθαλάσσια δίκτυα, για την μεταφορά ενέργειας από τα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Βόρειας Θάλασσας.
Η συγκεκριμένη εταιρεία ακολουθεί με αυτή που σχεδιάζεται για τον ΑΔΜΗΕ, δηλαδή είσοδο νέων επενδυτών, (στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ θα είναι μάλλον στρατηγικός ο επενδυτής), για την εξεύρεση αναπτυξιακών κεφαλαίων. Όπως σημειώνει σχετικό τηλεγράφημα του Reuters, η επιλογή της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου για την TenneT έγινε αναπόφευκτη, λόγω των μέτρων περιορισμού των ελλειμμάτων που έχει θέσει η Ολλανδική Κυβέρνηση, καθώς η εταιρεία ελέγχεται από το Δημόσιο.
Ας σημειωθεί εδώ ότι βασική επιδίωξη της εισόδου στρατηγικού επενδυτή στον ΑΔΜΗΕ, θα είναι η χρηματοδότηση του επενδυτικού του προγράμματος με έμφαση στις διασυνδέσεις των νησιών.
Εκτός από την TenneT, την πώληση μεριδίου της εταιρείας RTE που είναι θυγατρική της Electricite de France, αποφάσισε η γαλλική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ακόμη δεν έχει επιλεγεί η διαδικασία και το μερίδιο της RTE που θα διατεθεί για πώληση. Ωστόσο η απόφαση θεωρείται ειλημμένη, ενώ ήδη έχουν εκφραστεί και το ενδιαφέρον επενδυτών.
Τόσο για την TenneT, όσο και για την RTE, ενδιαφέρον έχει επιδείξει με δηλώσεις του ο επικεφαλής της Βελγικής εταιρείας διαχείρισης δικτύου ELIA, Jacques Vandermeiren. Όπως είπε ο ίδιος στη βελγική εφημερίδα L’ Echo το ενδιαφέρον της εταιρείας του είναι δεδομένο, «αρκεί το τίμημα να είναι το σωστό και οι μέτοχοι μας να κρίνουν ότι η συμφωνία προσφέρει ευκαιρίες».
Οι κινήσεις αυτές είναι αποτέλεσμα των ραγδαίων αλλαγών που επέφερε στις ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρισμού η μεγάλη και απότομη είσοδος των ΑΠΕ, σε συνδυασμό με την σταδιακή εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας από τη Γερμανία. Αυτό που αποδεικνύεται τα τελευταία χρόνια είναι ότι για να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση «πράσινης» ενέργειας, απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις στα δίκτυα, για τη χρηματοδότηση των οποίων θα πρέπει να αναζητηθούν φθηνές πηγές κεφαλαίων.
Σε ότι αφορά στον ΑΔΜΗΕ, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει θέσει προτεραιότητα στην αποκρατικοποίησή του μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, με διακράτηση από το Δημόσιο ποσοστού της τάξης του 34%. Ωστόσο ο στόχος για επίτευξη ικανοποιητικής τιμής μετοχής επί της οποίας θα γίνει η αύξηση, ενδέχεται να προσκρούσει στην μεγάλη προσφορά αντίστοιχων εταιρειών στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς σε παρόμοιες συνθήκες οι επενδυτές έχουν περισσότερες επιλογές.

Έτσι, αν και είναι ακόμη νωρίς, ικανοποιητική τιμή ενδεχομένως θα είναι περισσότερο εφικτή με την είσοδο κεφαλαίων εκτός Ευρώπης (Κινέζικα, Αραβικά) παρά μέσω ευρωπαϊκών εταιρειών. 
του Μιχάλη Καϊταντζίδη, 
euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου