www.energypress.gr
Oλόκληρο το σχέδιο για την αναδιάρθρωση και
αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΕΚΑ. Οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν τρείς βασικές ενότητες:
1. Ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του Διαχειριστή Συστήματος ΑΔΜΗΕ.
2. Δημιουργία μιας νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρισμού και τη διαδικασία αποκρατικοποίησής της.
3. Αποκρατικοποίηση της μητρικής εταιρείας.
Πώληση του ΑΔΜΗΕΠροβλέπονται δύο φάσεις: Στην πρώτη, θα υπάρξει είσοδος επενδυτή μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (απόκτηση ποσοστού έως 49% του ΑΔΜΗΕ) με παράλληλη ανάληψη της διοίκησης της εταιρείας. Στη δεύτερη φάση, προβλέπεται συμβατική υποχρέωση απόκτησης από τον ως άνω επενδυτή επιπλέον ποσοστού τουλάχιστον 51% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και με στόχο το ποσοστό του Ελληνικού Κράτους να είναι τέτοιο που να εξασφαλίζει καταστατική μειοψηφία. Ολοκλήρωση της πρώτης φάσης εντός του 2013 και της δεύτερης φάσης εντός του δευτέρου τριμήνου του 2014, με πρόβλεψη για ολοκληρωτική αποχώρηση της ΔΕΗ από τον ΑΔΜΗΕ.
Δημιουργία και πώληση «μικρής ΔΕΗ»
Δημιουργείται νέα καθετοποιημένη εταιρεία («μικρή ΔΕΗ»). Σε αυτή θα δοθεί το 30% περίπου του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων και την απόσυρση παλαιών μονάδων, αλλά και νέων μονάδων, στο βαθμό που υφίσταται ρεαλιστική πιθανότητα δημιουργίας τους. Η νέα εταιρεία προβλέπεται να έχει και αναλογικό ποσοστό της δραστηριότητας της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίας της ΔΕΗ. Συνεπώς το παραγωγικό μίγμα που θα απευθύνεται σε αντίστοιχη πελατειακή βάση της νέας εταιρείας, θα αντικατοπτρίζουν αναλογικά τα αντίστοιχα τμήματα της ΔΕΗ.
Στο πλαίσιο αυτό, το σχέδιο θα περιλαμβάνει προβλέψεις για την από-επένδυση λιγνιτικών, υδροηλεκτρικών και μονάδων φυσικού αερίου που σήμερα λειτουργεί η ΔΕΗ.
Επίσης, θα περιέχει προβλέψεις για πρόσβαση της νέας εταιρείας σε αποθέματα λιγνίτη σε αναλογικά ισότιμη βάση με τη ΔΕΗ, συμπεριλαμβάνοντας στο χαρτοφυλάκιο της νέας εταιρείας και ορυχεία λιγνίτη που σήμερα διαχειρίζεται η ΔΕΗ, για την τροφοδοσία των αντίστοιχων σταθμών.
Γενικά προβλέπεται ότι η νέα εταιρεία θα διαθέτει μίγμα υφιστάμενου και νέου παραγωγικού δυναμικού (30% της ΔΕΗ) παραγωγικών μονάδων με καύσιμο λιγνίτη, ορυχεία λιγνίτη για την τροφοδοσία του αντίστοιχου παραγωγικού δυναμικού, υδροηλεκτρικών σταθμών και μονάδων φυσικού αερίου.
Το ακριβές δυναμικό που θα αποτελέσει την παραγωγική βάση της νέας εταιρείας θα καθοριστεί κατόπιν διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια μέχρι το τέλος Ιουνίου 2013, με βάση κατάλογο παγίων της ΔΕΗ ο οποίος τεθεί υπ’ όψιν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι τέλος Μαΐου 2013.
Όπως προβλέπεται ήδη, η απελευθέρωση της χονδρεμπορικής αγοράς θα συνδεθεί άμεσα με την αντίστοιχη απελευθέρωση της λιανικής αγοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να αναπτυχθεί επαρκής ανταγωνισμός προς όφελος του καταναλωτή και της οικονομίας.
Το τίμημα θα επιτευχθεί μέσω διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας, που θα διεξαχθεί με την συνδρομή του ΤΑΙΠΕΔ.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για τα θέματα προσωπικού, καθώς η νέα εταιρεία θα πρέπει να στελεχωθεί με το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείται στις συγκεκριμένες παραγωγικές μονάδες και ορυχεία, και από το ανάλογο ανθρώπινο δυναμικό των λοιπών διευθύνσεων της ΔΕΗ (π.χ. λογιστήριο, μηχανογράφηση και άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες).
Η ολοκλήρωση των ενεργειών θα γίνει το πρώτο τρίμηνο του 2015 και θα ακολουθήσει αμέσως η έναρξη των δραστηριοτήτων της νέας εταιρείας.
Πώληση του 17%
Το σχέδιο αφορά στη διάθεση των μετοχών που αντιπροσωπεύουν το 17% που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο και έχει εκχωρήσει στο ΤΑΙΠΕΔ μέσω της προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή (συνεκτιμώντας ότι ήδη το 49% των μετοχών διατίθεται μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς).
Η προεργασία θα αρχίσει αμέσως μετά την οριστικοποίηση του καταλόγου παγίων που θα περιλαμβάνονται στη νέα εταιρία. Η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να αρχίσει εντός του τρίτου τριμήνου του 2015 όποτε και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το τέλος του 2015. Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τους τελικούς όρους της συναλλαγής πώλησης της νέας εταιρείας.
Η διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015, ή εντός του πρώτου τριμήνου του 2016.
Όχι απολύσεις
Μιλώντας στην τηλεόραση της ΝΕΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Κεδίκογλου ανέφερε ότι τμήμα του προσωπικού της ΔΕΗ θα πάει στη νέα εταιρεία, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις. Το σχέδιο θα πραγματοποιηθεί σε μία περίοδο τριών ετών και μέχρι τότε θα υπάρξουν διαβουλεύσεις ώστε να επιλεχθούν οι βέλτιστες ρυθμίσεις για το κοινωνικό τιμολόγιο ενώ επίσης θα υπάρξει πλήρης μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες. Ο Σίμος Κεδίκογλου τόνισε, επίσης, ότι υπάρχει πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από πολύ μεγάλους παίκτες της διεθνούς ενεργειακής σκακιέρας.
Νωρίτερα το energypress έγραφε:
Με την ανακοίνωση, σήμερα, του σχεδίου αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, ξεκινάει η κυβέρνηση την αντιμετώπιση των δύο βασικών εκκρεμοτήτων στον ενεργειακό τομέα που θα πρέπει να επιλύσει, προκειμένου να υλοποιηθεί η απόφαση που έλαβε τη Δευτέρα το Eurogroup και να καταβληθούν κανονικά οι δόσεις του προγράμματος χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Ο λόγος γίνεται βεβαίως για τη δόση των 3,3 δις. ευρώ (από τα 7,5 δις.) που θα εκταμιευθεί τον Ιούνιο, καθώς εκείνη των 4,2 δις. ευρώ θεωρείται «τελειωμένη υπόθεση» με βάση τα όσα έχουν ήδη ψηφιστεί από την ελληνική κυβέρνηση.
Η δεύτερη δόση των 3,3 δις. ευρώ έχει ως προϋπόθεση να έχουν λυθεί οι μνημονιακές εκκρεμότητες έως τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα οι εκκρεμότητες στους τομείς ενέργεια, διαφθορά, και ρύθμιση δανείων. Η τρόικα επιστρέφει τις επόμενες εβδομάδες στην Αθήνα για νέα αποστολή αξιολόγησης, με βασικό αντικείμενο την πρόοδο στους παραπάνω τομείς.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, καθώς στο μεσολαβούν έως τον Ιούνιο διάστημα θα έχουν προχωρήσει τα ενεργειακά «μνημονιακά» θέματα, τα οποία είναι κυρίως δύο: Το σχέδιο για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την ηλεκτρική αγορά. Το ζήτημα των τιμολογίων της ΔΕΗ θεωρείται ότι έχει δρομολογηθεί. Με την επόμενη αναδιάρθρωση που θα γίνει στο τέλος Ιουνίου, θα είναι όλα τα τιμολόγια πάνω από το κόστος και δεν θα υπάρχουν σταυροειδείς επιδοτήσεις. Επίσης η χρηματοδότηση του ταμείου των ΑΠΕ με τα μέτρα που έχουν ληφθεί και εκείνα που επίκεινται (new deal στα παλιά φωτοβολταϊκά) θεωρείται ότι έχει μπεί πλέον σε βιώσιμη τροχιά.
Όσον αφορά την αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου στην αγορά ηλεκτρισμού, τα νέα μέτρα που βασίζονται στις προτάσεις της ΡΑΕ και ολοκληρώνονται το διάστημα αυτό από τις επιτροπές που έχουν προς τούτο συσταθεί, θα έχουν ανακοινωθεί μέχρι το τέλος Μαϊου, το αργότερο αρχές Ιουνίου.
Όσον αφορά το σχέδιο για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ήδη υποβληθεί και εγκριθεί από την τρόικα και είμαστε στη φάση της επίσημης εκκίνησης των διαδικασιών.
Το σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ξεκινά με την πώληση των δικτύων μεταφοράς της ΔΕΗ, δηλαδή του ΑΔΜΗΕ, σε ποσοστό 65%, συνεχίζεται με την πώληση του 30% του παραγωγικού δυναμικού της (ορυχεία και μονάδες) μέσω της συγκρότησης της «μικρής ΔΕΗ» και ολοκληρώνεται με τη διάθεση μέσω του Χρηματιστηρίου του 17% των μετοχών της εναπομείνασας εταιρείας και του μάνατζμεντ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου