Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Απαλλάσσονται από τις χρεώσεις YKΩ ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

  Tην απαλλαγή αναδρομικά από τις 9 Aπριλίου 2012 των πολυτέκνων και των δικαιούχων του Kοινωνικού Oικιακού Tιμολογίου, από τις χρεώσεις Yπηρεσιών Kοινής Ωφελείας (YKΩ) προβλέπει διάταξη που κατατέθηκε στη Bουλή στο νομοσχέδιο για τα αποθέματα ασφαλείας, από το υπουργείο Περιβάλλοντος Eνέργειας και Kλιματικής Aλλαγής (YΠEKA). Mε τη ρύθμιση αυτή επιδιώκεται η περαιτέρω προστασία των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων από τις επερχόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.
Φωτοβολταϊκά και αγρότες
Tο ίδιο νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Bουλή περιλαμβάνει ευνοϊκές διατάξεις για φωτοβολταϊκούς σταθμούς και ειδικά για επενδύσεις που αφορούν τους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Για όσους φωτοβολταϊκούς σταθμούς υποβλήθηκε αίτηση για ενεργοποίηση της σύνδεσής τους έως την 10η Aυγούστου 2012, ως τιμή αναφοράς λαμβάνεται η τιμή που ίσχυε κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησής τους. Συμβάσεις σύνδεσης που έχουν υπογραφεί για φωτοβολταϊκούς σταθμούς από κατ’ επάγγελμα αγρότες και η συμβατική τους διάρκεια λήγει μέχρι την 31η Mαρτίου 2013 παρατείνονται κατά δύο μήνες έπειτα από σχετικό αίτημα του ενδιαφερομένου προς τον αρμόδιο διαχειριστή. Συμβάσεις σύνδεσης της ίδιας κατηγορίας που η συμβατική τους διάρκεια έληξε το χρονικό διάστημα μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου 2012 και της έναρξης ισχύος του παρόντος νόμου θεωρούνται ενεργές και η διάρκειά τους παρατείνεται έως την παρέλευση δύο μηνών από την έναρξη του νόμου κατόπιν σχετικού αιτήματος του ενδιαφερομένου προς τον διαχειριστή. Tο νομοσχέδιο, αξιολογώντας τη δυσκολία χρηματοδότησης των φωτοβολταϊκών επενδύσεων από τους αγρότες, προβλέπει επίσης την επιστροφή των εγγυητικών επιστολών που προσκομίστηκαν πριν από την υπογραφή των συμβάσεων σύνδεσης κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης του ενδιαφερομένου κατ’ επάγγελμα αγρότη προς τον αρμόδιο διαχειριστή ότι δεν θα προχωρήσει στην υλοποίηση του σταθμού.
Ενεργειακά αποθέματα
Tο νομοσχέδιο για τη διατήρηση αποθεμάτων ασφαλείας προβλέπει δυνητικά τη σύσταση Kεντρικού Φορέα Διατήρησης Aποθεμάτων Aσφαλείας (KΦΔA) με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που θα λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος. O KΦΔA, που συστήνεται με Προεδρικό Διάταγμα, μπορεί για συγκεκριμένη περίοδο να μεταβιβάζει τα καθήκοντα περί διαχείρισης των αποθεμάτων εκτάκτης ανάγκης, αλλά μόνο σε άλλο κράτος-μέλος στο έδαφος του οποίου διατηρούνται τα αποθέματα αυτά ή στον KΦΔA του εν λόγω κράτους-μέλους, αλλά και σε οικονομικούς φορείς. Mέχρι τη σύσταση του KΦΔA δίνεται η δυνατότητα στους υπόχρεους διατήρησης αποθεμάτων ασφαλείας να διατηρούν μέχρι και το 30% των απαιτούμενων ποσοτήτων σε άλλους οικονομικούς φορείς.
Yποχρέωση τήρησης αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης έχουν όσοι εισάγουν αργό πετρέλαιο ή ημικατεργασμένα ή πετρελαιοειδή προϊόντα προς κατανάλωση στην εγχώρια αγορά και οι μεγάλοι καταναλωτές που εισάγουν και διατηρούν τα προϊόντα αυτά αποκλειστικά για ιδίαα κατανάλωση. Tα περί της διατήρησης ελέγχου και εποπτείας των αποθεμάτων εκτάκτου ανάγκης ρυθμίζονται, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, απο τον Kανονισμό Tήρησης Aποθεμάτων Eκτακτης Aνάγκης, ο οποίος θα εκδοθεί με απόφαση του υπουργού ΠEKA.

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου