Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Η αιθαλομίχλη «έπνιξε» το πολιτικό σύστημα



Αυτό που συμβαίνει στην Αθήνα με την αιθαλομίχλη που μας «πνίγει» όλο και πιο συχνά είναι η αποτυχία της ελληνικής πολιτείας να προστατεύσει τους πολίτες της. Χρόνια τώρα το περιβάλλον έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα και μόνο κάτι αστειότητες από την προηγούμενη κυβέρνηση του «πράσινου» Γ. Παπανδρέου, έχουν να κάνουν με το συγκεκριμένο καυτό θέμα.
Την Πέμπτη συγκαλείται έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος σε επίπεδο γενικών γραμματέων, αν και αρχικά υπήρχε η σκέψη να γίνει σε επίπεδο υπουργών. Γιατί άλλαξαν γνώμη; Για να μην πανικοβάλουν τον κόσμο. Μα ήδη ο κόσμος είναι τρομαγμένος, Μια βόλτα το βράδυ της Τετάρτης στα βόρεια και ανατολικά προάστια θα έκανε κάθε υπουργό και βουλευτή να ανησυχήσει και να μην παίρνει ελαφρά τη καρδία το φαινόμενο αυτό.
Λόγω της υγρασίας η ορατότητα ήταν περιορισμένη ενώ έντονη ήταν η μυρωδιά τζακιού και καμένων ξύλων ακόμη και μέσα στα κτίρια. Αν δε κάποιος διαβάσει τις ανακοινώσεις των γιατρών θα τρομάξει. Γιατί λοιπόν αποφάσισαν να κάνουν μια σύσκεψη με γενικούς γραμματείς για τα μάτια του κόσμου; Δε φτάνει οι λανθασμένες επιλογές τόσων χρόνων, πρέπει οι πολιτικοί ταγοί να μας εκπλήσσουν αρνητικά;
Τι καταλαβαίνει ο κόσμος από όλα αυτό που γίνεται; Ότι κάποιοι αποφάσισαν να αυξήσουν την τιμή του πετρελαίου, δήθεν για να πολεμήσουν τη φοροδιαφυγή, αλλά δεν έκαναν τον κόπο να δουν το σύνολο των επιπτώσεων. Έτσι, ο κόσμος που δεν έχει να αγοράσει πετρέλαιο με 1,40 ευρώ το λίτρο, επέστρεψε στην παραδοσιακή θέρμανση, την καύση. Επειδή και πάλι δεν έχει λεφτά να πληρώσει ξυλεία, καίει ότι βρει. Από ξύλα κακής ποιότητας, μέχρι έπιπλα και λάστιχα. Ποιος να κατηγορήσει κάποιον που κρυώνει για το τι θα κάψει; Σκέφτηκε ποτέ το ελληνικό κράτος ότι αν αυξήσεις το βασικό μέσο θέρμανσης θα στραφεί ο κόσμος σε εναλλακτικές, αλλά φθηνές και αμφιβόλου ποιότητας μορφές θέρμανσης;
Βγήκαν αργότερα και είπαν να μην καίμε τα τζάκια και τις ξυλόσομπες αν δεν υπάρχει ανάγκη. Λες και το τζάκι το ανάβουμε για πλάκα;
Έκαναν τόσα χρόνια ένα πλάνο για τις καλές μορφές θέρμανσης και να δώσουν κίνητρα ανάπτυξής τους; Όχι βέβαια, τα πάντα στην Ελλάδα είναι είσπραξη φόρων, το περιβάλλον και η υγεία των πολιτών έρχονται σε δεύτερη μοίρα.
Όμως, ποτέ δεν είναι αργά, αν δε θέλουμε να θρηνήσουμε θύματα, όπως πριν δεκαετίες στο Λονδίνο. Μία πρόταση είναι να μειώσουν τους φόρους στα καύσιμα για να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου, για όσο διάστημα διαρκεί το κρύο. Αφού έτσι κι αλλιώς 8 στους 10 δεν έχουν παραγγείλει φέτος πετρέλαιο, τι παραπάνω θα χάσουν τα κρατικά ταμεία;
Μια δεύτερη πιο μακροπρόσθεσμη λύση είναι να δοθούν κίνητρα για χρήση του φυσικού αερίου. Ας το κάνουν τώρα και σε πέντε χρόνια θα έχουν δρέψει τους καρπούς. Μυαλό χρειάζεται, όχι πολιτικάντικες λύσεις, ούτε επικοινωνιακές συσκέψεις για το θεαθήναι.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Διαβάστε την ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου για να καταλάβετε τη σοβαρότητα της κατάστασης και την αποτυχία της πολιτείας να προστατεύσει τους Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τονίζει ότι τα τζάκια και οι λέβητες με καυσόξυλα καθώς και οι ξυλόσομπες, που τα προηγούμενα χρόνια είχαν εγκαταλειφθεί ή και απαγορευθεί, αποτελούν και πάλι μια νέα πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης που θέτει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην απαγορευμένη ζώνη για την τσέπη όλο και περισσότερων πολιτών.
«Η καύση του ξύλου αυτού με βασικό στοιχείο τον άνθρακα, προκαλεί...
καθημερινά ολοένα και μεγαλύτερη συγκέντρωση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων – προϊόντων της καύσης, των suspended particulate matter) στην ατμόσφαιρα. Ας σημειωθεί δε, ότι τα παραδοσιακά τζάκια με καυσόξυλα και οι ξυλόσομπες εκλύουν περίπου 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα μικροσωματίδια ανά κιλό καύσιμης ύλης από έναν σύγχρονο καυστήρα» αναφέρει η ανακοίνωση.
«Τους τελευταίους δύο μήνες, στο Μαρούσι και στο Κορωπί διαπιστώθηκε 18 φορές αύξηση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο των 50 μg/m3 (μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα). Τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, μαζί με τα αιωρούμενα μικροσωματίδια, επιτείνουν και άλλοι τοξικά προϊόντα τη ίδιας καύσης του βιοάνθρακα όπως τα SO2, NO2, NO, CO, CO2, Pb και άλλα» προσθέτει η ανακοίνωση.
«Όσον αφορά στην επίδραση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων στην υγεία ανθρώπινου οργανισμού, τα μικροσωματίδια διαχωρίζονται, ανάλογα με τη διάμετρο τους: σ’ εκείνα που έχουν διάμετρο από 2,5 έως 10 μm, που συνήθως αποτελούνται από οξείδια του αργιλίου, πυρίτιο, σίδηρο και είναι εισπνεύσιμα, και σε αυτά με διάμετρο μικρότερη των 2,5 μm που παράγονται σε τεράστιες ποσότητες από καυσόξυλα και ξυλόσομπες και μπορούν να διεισδύσουν βαθύτερα στα πνευμόνια και να προκαλέσουν σοβαρότερη βλάβη. Η ικανότητα του αναπνευστικού συστήματος του ανθρώπου να προστατεύε­ται από τα αιωρούμενα στο περιβάλλον μικροσωματίδια καθορίζεται κυρίως από το μέγεθος και τη χημική σύσταση των τελευταίων» τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συνεχιζόμενη εναπόθεση των μικροσωματιδίων αυτών σε όλο το μήκος του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού, προκαλεί σοβαρή βλάβη στο αναπνευστικό επιθήλιο.
«Στο ανώτερο αναπνευστικό επικάθονται τα μεγαλύτερης διαμέτρου μικροσωματίδια. Όσο πιο μικρή είναι η διάμετρός τους τόσο μεγαλύτερη είναι η διείσδυση τους στους πνεύμονες ως τις τελικές κυψελίδες. Τα πολύ μικρής διαμέτρου μικροσωματίδια, λόγω της διεισδυτικότητάς τους και λόγω των σταθερών συμπλόκων που σχηματίζουν, εισχωρούν στο εσωτερικό των κτιρίων, των σπιτιών, των κλινοσκεπασμάτων και προκαλούν πληθώρα αναπευστικων προβλημάτων από άσθμα, αλλεργικές βρογχίτιδες, αποφρακτικές πνευμονοπάθειες κ.α.» αναφέρει η ανακοίνωση.
«Επίσης, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τα αιωρούμενα μικροσωματίδια με διάμετρο <7 μm προκαλούν καταστροφή των μακροφάγων στο κυκλοφορικό σύστημα, καταστρέφουν το ενδοθήλιο των μικρών αγγείων, δημιουργούν μικροθρομβώσεις και συχνά πυροδοτούν στεφανιαία νόσο και ΑΕΕ, ή σε οξείες καταστάσεις έως και πνευμονικό οίδημα» συνεχίζει.
«Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι τα αιωρούμενα μικροσωματίδια με διάμετρο μικρότερη του 0.1 μm μπορεί να περάσουν μέσα από τις κυτταρικές μεμβράνες και να διαπεράσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό του εγκεφάλου και να προκαλέσουν σοβαρή εγκεφαλική βλάβη. Ακόμα στην περίπτωση της αιθάλης που εκπέμπεται από τους σύγχρονους κινητήρες ντήζελ, τα μικροσωματίδια μπορεί να μεταφέρουν και καρκινογόνα στοιχεία στην επιφάνειά τους (όπως π.χ. βενζοπυρένια)» προσθέτει.
  
http://www.antinews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου