Κυριακή 20 Μαΐου 2012

K. Πουπάκης: «Φύλακας του ευρωπαϊκού κεκτημένου η Κεντροδεξιά»

Δεν έχει εισαχθεί τίτλος

Την ανάγκη για συμβολή όλων των πολιτικών δυνάμεων από τα διάσπαρτα κόμματα της Κεντροδεξιάς τονίζει ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Πουπάκης. Παράλληλα, υπογραμμίζει πως το περιεχόμενο της ψήφου στις επόμενες εκλογές δεν πρέπει να είναι μόνο η διαμαρτυρία για το σήμερα, αλλά και η διεκδίκηση ενός καλύτερου αύριο.

-Κύριε Πουπάκη, μετά τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις, πώς κρίνετε το γεγονός ότι πάμε τόσο σύντομα σε μια εκλογική αναμέτρηση;
Οι τελευταίες εξελίξεις ανέδειξαν με σαφήνεια ότι κάποιοι δεν βάζουν πάνω απ’ όλα το εθνικό καθήκον. Σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα, οι πολίτες έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα για το σχηματισμό μιας βιώσιμης κυβέρνησης, ευρείας σύνθεσης και αποδοχής, μιας κυβέρνησης «ισχυρού θεματοφύλακα» απέναντι στους εθνικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας.

-Πώς είδατε τη στάση της Ν.Δ. κατά τη διάρκεια των διερευνητικών εντολών;
Η Ν.Δ., μακριά από δογματισμούς και ιδεοληψίες, ανέλαβε τις ιστορικές της ευθύνες εξαντλώντας κάθε περιθώριο συνεννόησης, με στόχο τη δυναμική επαναδιαπραγμάτευση των Μνημονίων, τη διασφάλιση της παραμονής μας στο «στενό πυρήνα» της Ευρώπης και στην ευρωζώνη με όρους κοινωνικής ανάκαμψης και όχι ως «πειραματόζωο» ύφεσης και περιδίνησης. Στις δημοκρατίες, όμως, δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Σύντομα, ο κυρίαρχος λαός με την ψήφο του θα οδηγήσει τη χώρα σε μια νέα πορεία ανάπτυξης, διαμορφώνοντας συνθήκες κοινωνικής ευημερίας και προκοπής μέσα σε μια Ευρώπη που μπορεί και πρέπει να αλλάξει προσανατολισμό.

-Η Ν.Δ. στις πρόσφατες εκλογές δεν πήρε το αναμενόμενο ποσοστό. Τι πιστεύετε ότι έφταιξε;
Αναμφίβολα, ένα μεγάλο μέρος του κόσμου εκφράστηκε στην κάλπη με οργή, καταδικάζοντας αφενός τις ακολουθούμενες πολιτικές της ακραίας λιτότητας και αφετέρου την έλλειψη ελπίδας, καθώς βλέπει τις άδικες και δυσβάσταχτες θυσίες του να μην πιάνουν τόπο. Οι Έλληνες δεν ξέρουν πλέον τι να πιστέψουν. Από την πολιτική εξαπάτηση του «λεφτά υπάρχουν» βρέθηκαν στις συμπληγάδες της ανεργίας και της φτώχειας, με το επίπεδο διαβίωσής τους να υποβαθμίζεται ραγδαία, τα εισοδήματά τους να ψαλιδίζονται χωρίς τέλος, τα «χαράτσια» να πληθαίνουν και τα «λουκέτα» να πολλαπλασιάζονται.

-Θεωρείτε ότι στις επερχόμενες εκλογές θα μπορέσει να ανεβάσει τα ποσοστά της η Ν.Δ.;
Το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών είναι διαφορετικό. Το περιεχόμενο της ψήφου δεν πρέπει να είναι μόνο η διαμαρτυρία για το σήμερα, αλλά και η διεκδίκηση ενός καλύτερου αύριο. Η Ν.Δ. με όπλα της την αλήθεια, την κοινωνική δικαιοσύνη, την υπευθυνότητα και το ευρωπαϊκό όραμα, με ρεαλιστικό σχέδιο και εφαρμόσιμο αναπτυξιακό πρόγραμμα, μπορεί να ανταποκριθεί στις επιταγές της κοινωνίας. Πρέπει, επιτέλους, οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους να βρεθούν στο επίκεντρο των πολιτικών αποφάσεων.

-Ποια είναι η θέση σας για την επανένωση της Κεντροδεξιάς;
Μπροστά σε αυτήν την εκρηκτική κοινωνικοοικονομική συγκυρία, απαιτείται μια ευρεία συνεργασία με το σύνολο της κοινωνίας - χωρίς προειλημμένες αποφάσεις, όρους και προϋποθέσεις -, με επίκεντρο τον προγραμματικό διάλογο και την επίδειξη υπευθυνότητας από όλες τις πλευρές. Η συγκρότηση ενός ισχυρού φιλοευρωπαϊκού μετώπου, με «κορμό» μια συσπειρωμένη Κεντροδεξιά μπορεί να εγγυηθεί τη διάσωση της χώρας.

Όπως η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή πήρε την κορυφαία απόφαση για ένταξη της Ελλάδος στην τότε ΕΟΚ απέναντι στις δυνάμεις του λαϊκισμού, έτσι και τώρα μια ενωμένη Κεντροδεξιά οφείλει να διαφυλάξει το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» της πατρίδας μας. Έχω, ήδη, επισημάνει με δημόσιες τοποθετήσεις μου ότι είναι καθήκον όλων μας να συμβάλλουμε σε αυτή την προσπάθεια, σύσσωμη η κοινωνία των πολιτών και όλες οι πολιτικές δυνάμεις από τα διάσπαρτα κομμάτια της Κεντροδεξιάς.

-Λόγω της ιδιότητάς σας, αυτής του ευρωβουλευτή, έρχεστε καθημερινά σε επαφή με συναδέλφους σας από όλες τις χώρες. Ποιο είναι το κλίμα για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες;
Η οικονομική κρίση βρήκε την Ευρώπη ανέτοιμη, με ευάλωτη αρχιτεκτονική στο κοινό νόμισμα και χωρίς τους κατάλληλους μηχανισμούς για την αποτελεσματική διαχείρισή της. Η αμηχανία αυτή σε συνδυασμό με την «εκστρατεία» δυσφήμησης της χώρας από τον κ. Παπανδρέου μετέτρεψε, αρχικά, την Ελλάδα σε «αποδιοπομπαίο τράγο» της Ε.Ε. Σήμερα, με τη δημοσιονομική αστάθεια να επεκτείνεται στην ευρωπαϊκή επικράτεια και την ανησυχία να εντείνεται για το σύνολο των κρατών-μελών και την ευρωπαϊκή οικονομία, η κρίση έπαψε να αντιμετωπίζεται σαν «ελληνική ιδιαιτερότητα», όπως κάποιοι ήθελαν σκόπιμα να παρουσιάζουν.


Ο Κώστας Πουπάκης μιλά στην εφημερίδα metro και στον Σταύρο Παπαντωνίου

http://www.metrogreece.gr/ArticleDetails/tabid/82/ArticleID/137960/Default.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου