Της Μανταλένας Πίου
Χωρίς το «χαράτσι» εκδίδει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος η ΔΕΗ
εν αναμονή σχετικής οδηγίας από το υπουργείο Οικονομικών. Έτσι, η πρώτη
δόση του ειδικού τέλους ακινήτων για το 2012 που κανονικά θα έπρεπε να
είχε συμπεριληφθεί στους λογαριασμούς που εκδόθηκαν στις αρχές Μαΐου
έχει πρακτικά παγώσει... μέχρι νεωτέρας.
Για πόσο ακόμα θα διαρκέσει η ιδιότυπη αυτή αναστολή θα εξαρτηθεί από
τις αποφάσεις που θα λάβει ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς.
Βέβαια, ούτε η ΔΕΗ βιάζεται να το συμπεριλάβει στους λογαριασμούς της,
καθώς η επιβολή του τέλους υπήρξε καταστροφική για την επιχείρηση. Οι
καταναλωτές που δεν μπορούσαν να πληρώσουν το ειδικό τέλος (ΕΤΗΔΕ) δεν
πλήρωναν ούτε το λογαριασμό ρεύματος με αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες
οφειλές στο τέλος Μαρτίου να ξεπεράσουν το 1,1 δισ. ευρώ, προκαλώντας
οξύ πρόβλημα ρευστότητας στην επιχείρηση ηλεκτρισμού.Η μεγάλη έκρηξη με τους απλήρωτους λογαριασμούς έγινε, μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης για επιμήκυνση στις 80 ημέρες του χρονικού διαστήματος κατά το οποίο δεν διακόπτεται η παροχή ρεύματος, παρότι ο λογαριασμός έμενε απλήρωτος. Προς την ίδια κατεύθυνση λειτούργησαν και οι διάφορες δικαστικές αποφάσεις που δικαίωσαν προσφυγές κατά της διακοπής της ηλεκτροδότησης σε περίπτωση που ο καταναλωτής δεν είχε εξοφλήσει το τέλος ακινήτων.
Εξόφληση
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρώτη φάση επιβολής του μέτρου, με την απειλή διακοπής της ηλεκτροδότησης, ο ρυθμός εξόφλησης των λογαριασμών παρέμενε στα ίδια περίπου επίπεδα, με αυτά που ίσχυαν προ της επιβολής του ειδικού τέλους ακινήτων και μάλιστα προς το τέλος του 2011 ο ρυθμός εξόφλησης είχε βελτιωθεί. Εξαρχής η ΔΕΗ, όπως και οι άλλες εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος είχαν ζητήσει να μη συνδέεται η εξόφληση του λογαριασμού με την πληρωμή του ειδικού τέλους. Τους προηγούμενους μήνες το υπουργείο Οικονομικών είχε εξετάσει για το 2013 σχέδια για την πληρωμή του ΕΤΗΔΕ μέσω της εφορίας ή άλλου συστήματος πέραν της ΔΕΗ. Οι εκλογές όμως πάγωσαν, τα σχέδια αυτά, όπως και τις πληρωμές για το 2012, που σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό πρέπει να γίνουν σε 5 δόσεις.
Από την άλλη πλευρά η ΔΕΗ εκδίδοντας πλέον τους λογαριασμούς δίχως το ΕΤΗΔΕ, διατηρεί αμείωτο το δικαίωμα να κόβει το ρεύμα όταν ο λογαριασμός δεν εξοφλείται και αναμένεται να τηρήσει «σκληρή» στάση στο θέμα για να ενισχύσει τα έσοδά της, που αναμένονται βελτιωμένα καθώς πλέον εμπεριέχουν και τς αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Εν τω μεταξύ, λίγο πριν από τις εκλογές, η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει στη ΔΕΗ το δικαίωμα να παρακρατήσει για κάποιο χρονικό διάστημα και να μην αποδώσει άμεσα στο δημόσιο ποσό της τάξης των 255 εκατ. ευρώ, που προέρχεται από την είσπραξη του τέλους ΕΤΗΔΕ των προηγούμενων μηνών.
Ρευστότητα
Πρόκειται για ένα από τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος ρευστότητας, που απειλεί με κατάρρευση της αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Τα υπόλοιπα αφορούν τη δανειοδότηση με 350 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων των δύο νέων θυγατρικών της εταιρειών, του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), που διαχειρίζονται τα δίκτυα και την αγορά ηλεκτρισμού.
Στα έκτακτα μέτρα συγκαταλέγεται επίσης η επιστροφή και ο συμψηφισμός οφειλών του Δημοσίου στη ΔΕΗ, ενώ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει ζητήσει να αποδεσμευτούν οι λογαριασμοί των εταιρειών προμήθειας ηλεκτρισμού Energa και Ηellas Power, προκειμένου να αποπληρωθούν τα χρέη τους προς τους φορείς της αγοράς.
Η δανειοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών έχει μείνει στον «αέρα», καθώς περιμένει την έγκριση της τρόικας, η οποία είχε διαμηνύσει στο υπουργείο Περιβάλλοντος ότι θα έδινε το «πράσινο φως» μόνον αν το δάνειο αφορούσε την κάλυψη αναγκών εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα θεωρεί ότι το έλλειμμα που παρατηρείται στην αγορά ηλεκτρισμού έχει και δομικά χαρακτηριστικά και ότι γι' αυτό είχε ζητήσει αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος μέσα στη φετινή χρονιά.
http://www.imerisia.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου