Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Τρεις θυγατρικές στο εξωτερικό ετοιμάζει η ΔΕΗ


Σε Βουλγαρία, Τουρκία και Γεωργία θα επεκτείνει τις εμπορικές της δραστηριότητες η ΔΕΗ, ιδρύοντας θυγατρικές εταιρείες σε συνεργασία με τοπικές εταιρείες.

Το δ.σ. της εταιρείας στις 30 Μαρτίου, ενέκρινε την εισήγηση της διοίκησης της ΔΕΗ,για τηνίδρυση 3 εμπορικών θυγατρικών σε χώρες του εξωτερικού. Στην Τουρκία μέτοχος μειοψηφίας θα είναι η TRAKI Ltd και στη Γεωργία η STG Energy Ltd.

Στη Βουλγαρία συνεταίρος της ΔΕΗ θα είναι η ελβετικών συμφερόντων Alpiq

(πρώην ΑΤΕL), με την οποία η ΔΕΗ είχε μακροχρόνια συνεργασία ως αγοραστής ηλεκτρικής ενέργειας. Και στις τρεις περιπτώσεις, τους όρους για τη σύσταση των κοινοπρακτικών εταιρειών, θα διαπραγματευθεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αρθούρος Ζερβός, ο οποίος έλαβε σχετική εξουσιοδότηση από το δ.σ..

Η ίδρυση θυγατρικών εμπορικών εταιρειών σε χώρες που έχουν άμεσα ή έμμεσα διασυνδέσεις με το ελληνικό δίκτυο, αποτελεί το νεώτερο, λιγότερο φιλόδοξο σχέδιο της ΔΕΗ για επέκταση στο εξωτερικό.

Είχαν προηγηθεί 3 αποτυχημένες προσπάθειες

απόκτησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής σε Βουλγαρία (Bobov Dol - λιγνίτης), ΠΓΔΜ (Negotino-λιθάνθρακας) Μαυροβούνιο (EPCG - λιγνίτης). Και στις 3 προσπάθειες η ΔΕΗ δεν κατάφερε να αποκτήσει τις μονάδες παρ΄ότι έκανε τις καλύτερες προσφορές,καθώς η προοπτική εισόδου ελληνικής εταιρείας στην ενέργεια αντιμετωπίστηκε εχθρικά από τις κυβερνήσεις των 3 χωρών.

Αντίστοιχες προσπάθειες για συμμετοχή σε διαγωνισμούς παραχώρησης λιγνιτικών αποθεμάτων και μονάδων στο Κόσοβο επίσης δεν είχε κατάληξη, ενώ αρχικές βολιδοσκοπήσεις στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης δεν είχαν συνέχεια.

Με τη νέα προσπάθεια η ΔΕΗ επιδιώκει να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες της αγοράς και τις διαφορές τιμών που διαμορφώνονται στις 3αυτές χώρες, ιδίως μετά την έναρξη εμπορικής λειτουργίας της διασύνδεσης Ελλάδας-Τουρκίας. Σύμφωνα δε με παλαιότερες δηλώσεις στελεχών της ΔΕΗ,λόγω της μεγάλης ανάπτυξης του κλάδου ηλεκτροπαραγωγής στην Τουρκία, δεν αποκλείεται να αναζητηθεί συνέταιρος για είσοδο σε παραγωγική μονάδα.
 http://www.euro2day.gr/news/enterprises/122/articles/695413/Article.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου