Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Τα μειωμένα τιμολόγια του προσωπικού της ΔΕΗ, και η αναζήτηση ρευστού...

Και το μειωμένο τιμολόγιο ηλεκτρικού του προσωπικού της ΔΕΗ έχει εμπλακεί στη γενικότερη συζήτηση για τη ρευστότητα της επιχείρησης. Όχι, δεν καταργούνται  -απ’ ότι τουλάχιστον μου μεταφέρουν οι συνομιλητές μου- απλώς καταβάλλεται προσπάθεια να πάψει το υπ. Οικονομικών να θεωρεί ότι πρόκειται για δαπάνη που καταβάλλεται «εξ ελευθεριότητας». Τα μειωμένα τιμολόγια, σύμφωνα με την ερμηνεία του υπουργείου, αποτελούν μια οικειοθελής παροχή που καταβάλει η ΔΕΗ, χωρίς να έχει νόμιμη ή συμβατική υποχρέωση. 
Έτσι, κάθε χρόνο η ΔΕΗ φορολογείται για την παροχή αυτή. Αντιθέτως, αν το υπ. Οικονομικών θεωρούσε ότι τα μειωμένα τιμολόγια δίνονται έναντι αυξήσεων που ποτέ δεν πήραν (ως όφειλαν) οι εργαζόμενοι μέσω συλλογικών συμβάσεων, τότε δεν θα υπόκειντο σε φόρο. 
Και έτσι, θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο το ποσό των 110 εκ. ευρώ που η ΔΕΗ πλήρωσε ως φόρο για το 2011 και τώρα διεκδικεί να της επιστραφεί, με το εύλογο νομικά επιχείρημα ότι κακώς το κατέβαλε, αφού η περυσινή χρήση έκλεισε με ζημιές. Το θέμα πάντως των τιμολογίων έχει τεθεί από τη ΔΕΗ στην ηγεσία του υπ. Οικονομικών…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου