Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Νέο “φέσι” 13 εκατ. ευρώ στην πολύπαθη αγορά ηλεκτρισμού

Στα 4,7 δις χρέος της ΔΕΗ, ήρθαν να προστεθούν και κάτι βουλγάρικα φέσια κοντά στα 13 εκατ. ευρώ!
Στο μεταξύ κοντά στο 1 δις έχουν φτάσει οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί.

Μια «μίνι» υπόθεση Hellas Power – Energa, απασχολεί από την Παρασκευή το απόγευμα την αγορά ηλεκτρισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr η υπόθεση αφορά μια βουλγαρική εταιρεία εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, την Vivid Power EAD,  η οποία αγόραζε ενέργεια από το ελληνικό σύστημα και πραγματοποιούσε εξαγωγές προς την Τουρκία. Ωστόσο, από τα τέλη Μαρτίου, όταν κατέστησαν ληξιπρόθεσμες οι οφειλές για τις αγορές ενέργειας του Φεβρουαρίου, μέχρι και την περασμένη Παρασκευή, τα οφειλόμενα χρήματα δεν καταβλήθηκαν παρά την αλληλογραφία και τις αλλεπάλληλες οχλήσεις των αρμόδιων αρχών. Έτσι το απόγευμα της Παρασκευής, όταν έληξε και η τελευταία διορία που δόθηκε, η εταιρεία τέθηκε εκτός αγοράς, μετά από ενέργειες του ΛΑΓΗΕ.

Οι οφειλές της Vivid Power αφορούν τόσο στο λειτουργό της ημερήσιας αγοράς ΛΑΓΗΕ, όσο και στον διαχειριστή του συστήματος ΑΔΜΗΕ, ο οποίος κάνει την τελική εκκαθάριση των συναλλαγών.  
Για το ΛΑΓΗΕ το ποσό της οφειλής που είναι ληξιπρόθεσμο από τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr υπολογίζεται στα 5 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο καθώς η εταιρεία τέθηκε εκτός αγοράς, αυτόματα καθίστανται ληξιπρόθεσμες όλες οι οφειλές της που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 13 εκατ. ευρώ προς το ΛΑΓΗΕ. Αντίστοιχα το χρέος προς το διαχειριστή ΑΔΜΗΕ είναι μικρότερο και υπολογίζεται σε περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.

Όσο για το ποια είναι η Vivid Power EAD, πρόκειται για μία βουλγαρική εταιρεία, με έδρα τη Σόφια, η οποία από τις 17 Δεκεμβρίου του 2007 είχε αποκτήσει άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, για την ελληνική αγορά. Η άδεια αυτή τροποποιήθηκε μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο μετά από αίτηση, λόγω αλλαγής στη μετοχική της σύνθεση. Με βάση την τελευταία έγκριση της 15ης Δεκεμβρίου, η Vivid Power διαθέτει εξαετή άδεια εμπορίας για ενέργεια ισχύος 100MW. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο μικροσκόπιο των ελληνικών εποπτικών αρχών θα μπουν πιθανές σχέσεις της Vivid Power EAD με τη γνωστή βουλγαρική εταιρεία εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας OET Energy.

Εξάλλου, ήδη από σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν οι ενέργειες για την υπόθεση από την πλευρά της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Με βάση τη διαδικασία που ακολουθείται θα κληθούν σε ακρόαση οι εκπρόσωποι της εταιρείας, η οποία αντιμετωπίζει πλέον το φάσμα της ανάκλησης της άδειας.

Επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι για την υπόθεση θα ενημερωθεί από τις ελληνικές αρχές και η ένωση των ευρωπαίων διαχειριστών ENTSO αλλά και η ευρωπαϊκή ένωση εταιρειών εμπορίας EFEET.


Το νέο κρούσμα σφίγγει ακόμη περισσότερο τον κλοιό στην αγορά ηλεκτρισμού όπου ήδη υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας ενώ ταυτόχρονα διευρύνεται διαρκώς το έλλειμμα του λειτουργού της αγοράς ΛΑΓΗΕ. Θυμίζουμε ότι με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο ΛΑΓΗΕ αντιμετωπίζει έλλειμμα που πλησιάζει –εάν δεν έχει ξεπεράσει– τα 400 εκατ. ευρώ και το οποίο έχει δημιουργηθεί από τρεις κυρίως αιτίες:

- Τα χρέη που άφησαν πίσω τους οι εταιρείες Energa και Hellas Power

- Το ολοένα αυξανόμενο έλλειμμα του λογαριασμού που αφορά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής (μέσω του οποίου πληρώνονται οι μονάδες πράσινης ενέργειας)
- Και τέλος εξαιτίας των ολοένα αυξανόμενων ανεξόφλητων λογαριασμών ρεύματος, που με βάση τις τελευταίες πληροφορίες έχουν ξεπεράσει το 1 δισ.


Πηγή:www.capital.gr


http://
www.capital.gr/News.asp?id=1476795

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου