Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Η Προτεινόμενη Νέα Οργανωτική Δομή της ΔΕΗ Προκαλεί την Έντονη Αντίδραση των Συνδικάτων

Σε μια από πολλού αναμενόμενη κίνηση, η διοίκηση της ΔΕΗ την εβδομάδα που πέρασε δημοσιοποίησε το προτεινόμενο νέο οργανωτικό σχήμα που στόχο έχει τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της Επιχείρησης. Σύμφωνα με ανώτερα διοικητικά στελέχη της ΔΕΗ ο στόχος είναι διττός, αφού η νέα οργανωτική δομή θα εξοικονομήσει χρήματα ενώ συγχρόνως θα προσδώσει μεγαλύτερη ευελιξία και ταχύτητα στην λήψη και υλοποίηση αποφάσεων. Επιπλέον, σύμφωνα με τ’ ανωτέρω στελέχη θα ισχυροποιήσει τις εσωτερικές λειτουργίες της Επιχείρησης ώστε αυτή να μπορεί ν’ αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη αμεσότητα εξωτερικές προκλήσεις και απαιτήσεις είτε αυτές προέρχονται από την διαρκώς εξελισσόμενη, και πολλές φορές δαιδαλώδη, κοινοτική νομοθεσία περί εσωτερικής αγοράς είτε εάν αυτές είναι συνέπεια φυσικών καταστροφών ή αντίξοων καιρικών συνθηκών (λ.χ. υψηλά αιχμιακά φορτία το καλοκαίρι, νεροποντές ή πολικό ψύχος τον χειμώνα).
Mείωση του πληθωρικού στελεχικού δυναμικού της ΔEH κατά 285 άτομα (22%), περιορισμό των διευθύνσεων και συγχώνευση των σταθμών παραγωγής σε Bορρά, Nότο και Aττική, προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο της νέας οργανωτικής δομής της Επιχείρησης. Tο νέο οργανωτικό σχήμα της ΔEH έλαβε υπόψη του την απόσχιση των κλάδων μεταφοράς και διανομής και τη δημιουργία των δύο αντίστοιχων θυγατρικών, ενώ λαμβάνει υπόψη του τους κυβερνητικούς στόχους για πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων.
Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται η συγχώνευση των λιγνιτικών σταθμών Aμυνταίου και Φλώρινας, που θα ενταχθούν στον κλάδο Φλώρινας, η συγχώνευση των δύο λιγνιτικών σταθμών της Mεγαλόπολης, και η συγχώνευση των σταθμών φυσικού αερίου Λαυρίου, Aγ. Γεωργίου και Aλιβερίου, που θα αποτελέσουν τον κλάδο Aττικής - Aλιβερίου. Tην αυτονομία τους(γιατί ?) διατηρούν οι σταθμοί Aγ. Δημητρίου, Kαρδιάς και Πτολεμαΐδας, ο σταθμός Kομοτηνής και οι σταθμοί στα νησιά Pόδου, Xανίων και Λινοπεραμάτων και Aθερινόλακκου στην Kρήτη.
Oι συγχωνεύσεις των σταθμών Aμυνταίου και Φλώρινας, όπως και αυτές των σταθμών της Mεγαλόπολης, προετοιμάζουν ουσιαστικά το έδαφος για την πώλησή τους, αφού έχουν ενταχθεί το «πακέτο» που η πολιτική ηγεσία του YΠEKA έχει συμφωνήσει με την E.E. να διατεθεί σε ιδιώτες στο πλαίσιο της υποχρέωσης της χώρας για το σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔEH.
Αναφορικά με τη μείωση του στελεχικού δυναμικού της Επιχείρησης, το οποίο σήμερα αριθμεί 1.338 άτομα σε σύνολο 21.000 εργαζομένων, αυτό περιορίζεται κατά 285 και διαμορφώνεται πλέον στα 1.053 άτομα. Oι Γενικές Διευθύνσεις της επιχείρησης παραμένουν 5 μετά την απόσχιση της μεταφοράς και της διανομής. Oι θέσεις ευθύνης στις διευθύνσεις μειώνονται από 37 σε 30, στους κλάδους από 121 σε 101, στους τομείς από 434 σε 359 και στους υποτομείς από 746 σε 563. Oι τρεις αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι περιορίζονται σε δύο, ενώ συγχωνεύονται οι γενικές διευθύνσεις Oικονομικών και Aνθρώπινου Δυναμικού και δημιουργείται νέα γενική διεύθυνση Yποστηρικτικών Λειτουργιών, που θα περιλαμβάνει 4 διευθύνσεις μεταξύ των οποίων και της Πληροφορικής και της Yλικού και Προμηθειών, που γίνεται πλέον κεντρική. Δημιουργείται επίσης αυτόνομη κεντρική διεύθυνση Περιβάλλοντος, όπως και διεύθυνση Διαχείρισης Kινδύνων.

Το προτεινόμενο  οργανωτικό σχέδιο το οποίο καταρτίσθηκε με την υποστήριξη της διεθνούς λογιστικής εταιρείας PWC , έχει ήδη προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους συνδικαλιστικούς φορείς και κυρίως από την ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, η οποία υποστηρίζει ότι το νέο διοικητικό σχήμα προετοιμάζει την Επιχείρηση για σπάσιμο σε δύο ή τρεις επιχειρήσεις, πράγμα για το οποίο αντιδρά. Ενώ η ΓΕΝΟΠ ετοιμάζεται να καταθέσει αντιπροτάσεις, έχει παράλληλα προειδοποιήσει τη διοίκηση της ΔΕΗ ότι τυχόν έγκριση του προτεινόμενου οργανωτικού σχεδίου ως έχει, θα την οδηγήσει σε ευρείες κινητοποιήσεις.



Έτσι δεν αποκλείεται να ξαναβιώσουμε blackouts ακόμα και εντός του Φεβρουαρίου εάν τελικά δεν υπάρξει αποδοχή (πράγμα δύσκολο) του προτεινόμενου νέου σχήματος από της σωματεία εργαζομένων της ΔΕΗ.

 http://energia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου