Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

ΔΑΚΕ:Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την ισοπέδωση των κεκτημένων ασφαλιστικών δικαιωμάτων

Δήλωση
του Γεν. Γραμματέα ΓΣΕΕ κ. Νικ. Κιουτσούκη
με αφορμή τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την ισοπέδωση των κεκτημένων ασφαλιστικών δικαιωμάτων του κόσμου της μισθωτής εργασίας με τη δημιουργία της νέας «μνημονιακής» λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
Με μοναδικό κριτήριο τη δέσμευση πως αυτή δεν μπορεί να καλύπτει περισσότερο από το 10% του συνόλου των εργαζομένων και χωρίς να υπολογίζει τις σχετικές αποφάσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, προχωρά σε ένα άνευ προηγουμένου αυθαίρετο και αντιεπιστημονικό «μαγείρεμα».
Μετά τις οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και επιδόματα, μετά τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό και την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η πολιτική της μετατροπής της Ελλάδας σε χώρα φθηνού εργασιακού κόστους στοχοποιεί ακόμη και τις πιο επικίνδυνες εργασίες.
Την ώρα που δημοσιεύονται συνεχώς διεθνείς επιστημονικές μελέτες για νέους επαγγελματικούς κινδύνους, ασθένειες αλλά και άλλες αιτίες πρώιμης φθοράς της υγείας των εργαζομένων σε μια σειρά από κλάδους, εργασιακούς χώρους και ειδικότητες, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτό το ευαίσθητο ζήτημα με μια στυγνή αριθμοκεντρική και κοινωνικά ανάλγητη λογική. Η νέα λίστα των ΒΑΕ αποκλείει περισσότερους από 200.000 εργαζόμενους από το ειδικό αυτό καθεστώς, αν λάβει κανείς υπόψη του και την τεράστια ανεργία που υπάρχει τη δεδομένη στιγμή σε πολλά από τα επαγγέλματα που θα αποχαρακτηριστούν.
Ο θεσμός των ΒΑΕ δεν είναι κοινωνικό ευεργέτημα ή προνόμιο, αντίθετα αποτελεί την ελάχιστη ασφαλιστική συμβολή για τον περιορισμό των δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία των εργαζομένων. Οι ασάφειες του Υπουργείου Εργασίας μαρτυρούν τη συμπαιγνία και τις μεθοδεύσεις που ακολουθούνται σε ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό ζήτημα. 
Μετά την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και τη μείωση των συντάξεων, στοχεύουν τώρα στην ουσιαστική κατάργηση κάθε ειδικής ασφαλιστικής προστασίας.
Η κοινωνική αντίδραση οξύνεται μέρα με τη μέρα, όλες αυτές οι αντεργατικές ρυθμίσεις δεν μπορεί και δεν πρέπει να εφαρμοστούν. Πρέπει να μείνουν στα χαρτιά, στα συρτάρια των υπουργών και των επιτηρητών τους.
Καλούμε τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα.
Μοιραστείτε με άλλους χρήστες ή κοινότητες:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου