Φτηνότερα από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης πληρώνουν οι Ελληνες καταναλωτές την ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση της Eurostat.
Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες αφορούν το δεύτερο 6μηνο του 2010 και κατατάσσουν τη χώρα μας στην πέμπτη θέση ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παρότι τη διετία 2009-2010 η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 17% (σ.σ. η τρίτη υψηλότερη αύξηση στην Ευρώπη).
Στην έκθεση ωστόσο δεν περιλαμβάνεται το τελευταίο κύμα αυξήσεων που έγινε στην αρχή του 2011 και το οποίο ήταν πάνω από 13% για τα νοικοκυριά με κατανάλωση μέχρι 800 κιλοβατώρες. Εντούτοις, ακόμη και αν συνυπολογιστεί η αύξηση, η χώρα μας παραμένει μεταξύ των πιο φτηνών στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Η τιμή της κιλοβατώρας στην Ελλάδα για την οικιακή κατανάλωση διαμορφωνόταν στο τέλος του 2010 σε 0,121 ευρώ, περίπου 30% φτηνότερα, έναντι των 0,171 ευρώ/kwh που είναι η τιμή στις 16 χώρες της ευρωζώνης, πλην Εσθονίας, και των 0,179 ευρώ στις 27 χώρες της Ε.Ε.
Φθηνότερες χώρες από την Ελλάδα είναι η Βουλγαρία (0,083 ευρώ/kWh), η Εσθονία (0,1 ευρώ/kWh), η Λετονία (0,105 ευρώ/kWh), και η Ρουμανία (0,105 ευρώ/kWh). Χώρες δηλαδή οι οποίες ευνοούνται ως προς τις τιμές της ενέργειας από την αξιοποίηση πυρηνικών εργοστασίων, ή από την εκτεταμένη χρήση λιγνίτη.
Ακριβότερη η Δανία
Αντίθετα, την ακριβότερη τιμή ανά κιλοβατώρα έχει η Δανία, όπου η κιλοβατώρα φτάνει τα 0,271 ευρώ. Αυτό συμβαίνει επειδή το 55,7% της τιμής αντιστοιχεί σε φόρους. Το ίδιο συμβαίνει και με τη Γερμανία, όπου οι καταναλωτές πληρώνουν 0,244 ευρώ ανά κιλοβατώρα, με το 43,8% της τιμής να είναι φόροι.
Η χαμηλή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα οφείλεται τόσο στο γεγονός ότι κύριο καύσιμο για την παραγωγή ενέργειας στην Ελλάδα είναι ο «φτηνός», αλλά «βρόμικος», λιγνίτης, και σε σημαντικό βαθμό τα υδροηλεκτρικά, όσο και επειδή σημαντικό μέρος των οικιακών τιμολογίων ρυθμίζονταν εδώ και χρόνια από το κράτος, με γνώμονα την επιβάρυνση των επιχειρήσεων και των εύπορων καταναλωτών, προς όφελος των χαμηλότερων οικονομικά στρωμάτων.
Τα επόμενα χρόνια ωστόσο η κατάσταση αυτή θα αλλάξει, καθώς στην απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρισμού κριτήριο θα είναι να υπάρχει κέρδος για τους παρόχους ηλεκτρισμού από κάθε κατηγορία κατανάλωσης, ενώ και ο φτηνός σήμερα λιγνίτης θα επιβαρυνθεί με το κόστος της αγοράς ρύπων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό σημαίνει ότι οι ηλεκτροπαραγωγοί πρέπει να εξασφαλίσουν δικαιώματα για κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα που θα εκπέμπουν από το 2013 και το κόστος αυτό προβλέπεται να μετακυλισθεί στα τιμολόγια.
Αναδημοσίευση από το www.enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου