Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Παναγιωτάκης: Μείζον ζήτημα για ΔΕΗ, Υπερταμείο, κυβέρνηση


Μείζον ζήτημα εγείρεται για τη διοίκηση της ΔΕΗ αλλά και για την απόφαση του Yπερταμείου, με την παρότρυνση της κυβέρνησης, να ανανεωθεί την περασμένη άνοιξη η θητεία του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Μ. Παναγιωτάκη. Όπως αποκαλύπτει σήμερα δημοσίευμα του "Πρώτου Θέματος", ο κ. Παναγιωτάκης τον Μάρτιο του 2017 καταδικάστηκε πρωτόδικα σε φυλάκιση 2 ετών με τριετή αναστολή και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για 1 έτος, για το αδίκημα της "παράβασης καθήκοντος κατ᾽ εξακολούθηση”.
Η υπόθεση αφορά στην εποχή που ο κ. Παναγιωτάκης ήταν προϊστάμενος της διεύθυνσης Ανθρώπινων Πόρων του ΔΕΔΔΗΕ. Συγκεκριμένα ο κ. Παναγιωτάκης κατηγορήθηκε ότι συγκάλυψε τη δράση υπαλλήλου γεωλόγου του ΔΕΔΔΗΕ για την οποία υπήρχαν έγγραφες καταγγελίες ιδιωτών ότι τους εκβίαζε ζητώντας μεγάλα χρηματικά ποσά προκειμένου να εγκρίνει την ηλεκτροδότηση αγροτικών εγκαταστάσεων. Ως προϊστάμενος ο κ. Παναγιωτάκης παρέλειψε να ανακοινώσει τις καταγγελίες στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ, όπως προέκυψε στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, οι προϊστάμενοι γνώριζαν από καιρό αλλά προσπάθησαν να κλείσουν την υπόθεση με μια πειθαρχική έρευνα που σερνόταν επί μήνες χωρίς αποτέλεσμα. Σημειώνεται ότι σε βάρος του κ. Παναγιωτάκη δεν υπήρξε καμία πειθαρχική έρευνα για τις παραλείψεις του ώστε να παραπεμφθούν στις εισαγγελικές αρχές οι καταγγελίες για την έκνομη δραστηριότητα της υπαλλήλου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του "Πρώτου Θέματος", οι καταγγελίες των ιδιωτών ότι εκβιάζονται από την τότε υφιστάμενη του κ. Παναγιωτάκη έγιναν το 2013, προκειμένου να εγκριθεί η ηλεκτροδότηση αγροτικών εγκαταστάσεων. Ωστόσο ο κ. Παναγιωτάκης την κάλυπτε και συμπεριφερόταν σα να μη συνέβαινε τίποτα, ενώ τις καταγγελίες ερευνούσε η δίωξη οικονομικού εγκλήματος και η αντιτρομοκρατική. Και ενώ η πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση εκδόθηκε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις 28 Φεβρουαρίου του 2017, στις 7 Ιουνίου στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, μετά από πρόταση του βασικού μετόχου (Δημόσιο) και έγκριση του Υπερταμείου που εποπτεύει πλέον τη λειτουργία της ΔΕΚΟ, ανανεώθηκε η θητεία του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ. Πηγές της ΔΕΗ, με τις οποίες επικοινώνησε χθες το Capital.gr με αφορμή το δημοσίευμα του "Πρώτου Θέματος", απάντησαν ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης του κ. Παναγιωτάκη. Ο 70χρονος επικεφαλής της ΔΕΗ ανέλαβε διοικητής στην επιχείρηση μετά από πρόταση του τότε υπουργού ενέργειας Π. Λαφαζάνη, τον Απρίλιο του 2015, με τριετή θητεία. Ο ίδιος εργάζεται στη ΔΕΗ από το 1974 και τα τελευταία 20 χρόνια σε θέσεις τομεάρχη και διευθυντή. Έχει διατελέσει πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, του Συλλόγου Μηχανικών ΔΕΗ, ενώ χαίρει εμπιστοσύνης κυβερνητικών στελεχών που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό, γεγονός που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση για ανανέωση της θητείας του, η οποία πάντως έγινε με τις ευλογίες του Υπερταμείου, το οποίο υποτίθεται ότι ελέγχει οι διορισμοί στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ να γίνονται αξιοκρατικά και με κριτήρια αγοράς.

Θέμα Παναγιωτάκη θέτουν 23 βουλευτές της ΝΔ

«Με ερώτηση που καταθέτουν 23 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργος Σταθάκης καλείται να δώσει εξηγήσεις για τη διατήρηση στη θέση του, του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ παρά το γεγονός ότι έχει καταδικαστεί πρωτόδικα για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση», τονίζει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της.
Οπως τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση «υπόθεση αφορά τη συγκάλυψη αξιόποινων πράξεων υπαλλήλου του, η οποία τελικά καταδικάστηκε για παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η θητεία του μάλιστα ανανεώθηκε τον Ιούνιο του 2018 παρά το γεγονός ότι η υπόθεση εκκρεμεί στον δεύτερο βαθμό.
Ο κ. Σταθάκης και η Κυβέρνηση καλούνται άμεσα να δώσουν απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα: Γνώριζαν την υπόθεση όταν ανανέωσαν τη θητεία του Προέδρου της ΔΕH; Αν ναι, ο Υπουργός και η Κυβέρνηση συναινούν με τέτοιες έκνομες συμπεριφορές, που επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο μια ήδη επιβαρυμένη οικονομικά ΔΕΗ;
Και βέβαια, θα εξακολουθήσει να χαίρει της εμπιστοσύνης της Κυβέρνησης ο Πρόεδρος της ΔΕH ύστερα και από τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης;».

(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)

Παναγιωτάκης για τη δικαστική του εμπλοκή: Κινήθηκα με βάση τις υπηρεσιακές διαδικασίες – Σκοπίμως ανακινείται το θέμα

Ανακοίνωση με την οποία απαντά στο θέμα της καταδίκης του, σε πρώτο βαθμό, για παράβαση καθήκοντος κατά τη θητεία του ως Διευθυντή στον ΔΕΔΔΗΕ, εξέδωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης. Ο κ. Παναγιωτάκης υπερασπίζεται τις επιλογές του και δηλώνει βέβαιος ότι η αθωότητά του θα αποδειχθεί σε λίγες μέρες στο εφετείο. Η ανακοίνωση του προέδρου της ΔΕΗ έχει ως εξής:
Σχετικά με δικαστική μου περιπέτεια η οποία ανακινήθηκε πρόσφατα από μερίδα MME, και μάλιστα επιχειρείται να γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης επισημαίνω τα εξής : 1. Το 2013, ως Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού του ΔΕΔΔΗΕ διαχειρίστηκα, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων μου, μαζί με άλλους αρμόδιους Διευθυντές, και σε συνεννόηση με τη Διοίκηση της Εταιρείας, υπόθεση υπαλλήλου η οποία είχε καταγγελθεί για παθητική δωροδοκία .
Η διαχείριση της υπόθεσης έγινε με απόλυτη εφαρμογή του Κανονισμού της Εταιρείας και των υπηρεσιακών διαδικασιών, τις οποίες υποστηρίζω και υπερασπίζομαι και από τη σημερινή μου θέση, ως εκ των ων ουκ άνευ ρυθμίσεις για την εύρυθμη λειτουργία τόσο του ΔΕΔΔΗΕ όσο και της ΔΕΗ και κατ’ επέκταση για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Προτρέπω δε και στηρίζω τα Διευθυντικά Στελέχη και όλα τα υπηρεσιακά όργανα να πράττουν το ίδιο, και δηλώνω ότι σε παρόμοια περίπτωση σήμερα θα ενεργούσα κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο. 2. Η δίωξή μου, καθώς και των άλλων τριών Διευθυντικών Στελεχών του ΔΕΔΔΗΕ συνίσταται στο ό,τι δεν παραπέμψαμε την υπόθεση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών αμέσως όταν έγινε η καταγγελία, πράγμα που κατά το κατηγορητήριο συνιστά παράβαση καθήκοντος. Ωστόσο σύμφωνα με τις υπηρεσιακές μας διαδικασίες η παραπομπή στον Εισαγγελέα γίνεται εκάστοτε με απόφαση της Διοίκησης, μετά την έκδοση του πορίσματος της Επιτροπής Διοικητικής Ανάκρισης. Αυτό έχουν αποδεχτεί – ευτυχώς - κατά καιρούς τα δικαστήρια και οι δικαστικές αρχές με βάση τις διατάξεις του ποινικού κώδικα (βλ. π.χ. απόφαση Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πύργου υπ’ αριθ. 5 /2017). Αν δεν ίσχυε αυτό, ενόψη της πληθώρας καταγγελιών από πολίτες, πράγμα εύλογο λαμβάνοντας υπόψη τις δεκάδες χιλιάδες δοσοληψίες καθημερινά, οι οποίες διερευνώνται υπηρεσιακά, η λειτουργία των Επιχειρήσεων θα είχε παραλύσει. Ατυχώς το Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο είχε άλλη γνώμη, σε αντίθεση με την ισχύουσα νομολογία και παρά την αντίθετη εισήγηση του Εισαγγελέα, ο οποίος πρότεινε την πανηγυρική απαλλαγή μας. 3. Τα δημοσιεύματα και η πολιτική παρέμβαση, προφανώς για δημιουργία των εντυπώσεων που επιδιώκουν οι εμπνευστές τους αποσιωπούν ή διαστρεβλώνουν πραγματικά περιστατικά. Έτσι: - Εμφανίζουν τη δωροδοκούμενη υπάλληλο ως υφισταμένη μου πράγμα ψευδέστατο, καθώς υπηρετούσε σε άλλη διεύθυνση και μάλιστα άλλο κτίριο. Δεν την γνωρίζω ούτε στην όψη. - Αναφέρουν ότι διώκομαι για συγκάλυψη παρανόμου πράξεως πράγμα επίσης ψευδέστατο και ανυπόστατο καθώς, αφενός η δίωξη έγινε για την παράβαση καθήκοντος που αναφέρθηκε ανωτέρω, και αφετέρου την υπόθεση χειρίστηκαν άλλα τρία διευθυντικά στελέχη σε συνεννόηση με τη Διοίκηση τα οποία επίσης διώκονται. Άρα όλοι αυτοί θα έπρεπε να συνεννοηθούν για τη συγκάλυψη, πράγμα στερούμενο σοβαρότητας. - Και τέλος: αποσιωπούν ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος, με εφαρμογή των υπηρεσιακών διαδικασιών απολύθηκε τελικά από το ΔΕΔΔΗΕ. Παραδίδω στην κρίση όλων τη σκοπιμότητα της ανακίνησης του θέματος τώρα με το συγκεκριμένο τρόπο και με κρίσεις που αγνοούν το θεμελιώδη δικαιϊκό κανόνα του τεκμηρίου της αθωότητας. Έχοντας εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη εκφράζω την πεποίθηση ότι η αθωότητά μου θα καταδειχθεί περίτρανα σε λίγες ημέρες στο Εφετείο. Σε κάθε περίπτωση η συνείδησή μου είναι απολύτως ήσυχη, τόσο για το συγκεκριμένο περιστατικό όσο και για την 44χρονη ανεπίληπτη διαδρομή μου στη ΔΕΗ.
 https://energypress.gr/news/panagiotakis-gia-ti-dikastiki-toy-emploki-kinithika-me-vasi-tis-ypiresiakes-diadikasies

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου