Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Η μεγάλη σφαγή με το Κοινωνικό Τιμολόγιο, κόπηκαν… 250.000 πελάτες της ΔΕΗ

Σε ένα πρώτο απολογισμό, από τότε που άνοιξε μέσα στο καλοκαίρι η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 230-250.000 καταναλωτές που έμειναν εκτός του ΚΟΤ, έναν υπερδιπλάσιο δηλαδή αριθμό έναντι των αρχικών εκτιμήσεων. Ένας στους τρεις ή το 35% από τους μέχρι πρότινος 700.000 δικαιούχους ΚΟΤ, βρίσκονται εδώ και μερικές εβδομάδες σε μια «γκρίζα ζώνη», και είδαν ή πρόκειται να δουν μέσα στο φθινόπωρο, το λογαριασμό τους να εκτινάσσεται έως και 42%, όσο η μέγιστη έκπτωση την οποία και έχασαν.
Ακριβώς επειδή ένα μεγάλο τους τμήμα δεν αντέχει να καταβάλει τέτοια ποσά, έχει ξεκινήσει διαδικασίες ένταξης σε διακανονισμό, φουσκώνοντας περαιτέρω το βουνό από ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη ΔΕΗ, τα οποία της οφείλουν πάνω από δύο εκατομμύρια πελάτες. Από τα επίπεδα των 2,8 δισ. ευρώ, τα οποία είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο στο διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης, ο ίδιος ο επικεφαλής της, Μ. Παναγιωτάκης, τώρα, μετά και τις εξελίξεις στο ΚΟΤ, προφανώς αυτά αυξάνονται περαιτέρω. Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω, το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι αποκοπές ρεύματος, μαζί και τα παράπονα, οι καταγγελίες στο Συνήγορο του Πολίτη, ακόμη και στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ότι προσωπικά στοιχεία πελατών της βρέθηκαν χωρίς τη συγκατάθεσή τους σε δικηγορικά γραφεία και εισπρακτικές εταιρείες. 
 
Η μεγάλη «σφαγή» στο ΚΟΤ άρχισε να ξετυλίγεται μετά τις 31 Ιουλίου, οπότε και άνοιξε η φόρμουλα υποβολής αιτήσεων, με βάση τα αυστηρότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, του φορολογικού έτους 2017. Δεκάδες χιλιάδες καταναλωτές διαπίστωσαν ότι το σύστημα τους πετάει εκτός, είτε επειδή δεν πληρούσαν τα νέα χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια, όπως για παράδειγμα 9.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό ή 13.500 ευρώ για νοικοκυριό με ένα ανήλικο παιδί, είτε επειδή διέθεταν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας πάνω από 120.000 ευρώ. Το κριτήριο της ακίνητης περιουσίας δεν υπήρχε παλαιότερα, και όπως λένε γνώστες της υπόθεσης, «έκοψε» αρκετές χιλιάδες παλαιών δικαιούχων. Τον Ιανουάριο, όταν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε ανακοινώσει το νέο σύστημα, υποστήριζε ότι στόχος του είναι να αποκλειστούν περιπτώσεις όπως βίλες εκατοντάδων τετραγωνικών σε «ακριβές» περιοχές, οι ιδιοκτήτες των οποίων εμφανίζουν χαμηλό εισόδημα και γι’ αυτό έχουν ενταχθεί στο ΚΟΤ.  Δεν εξήγησε ποτέ ωστόσο, τι εισόδημα αποφέρουν τα χιλιάδες ακίνητα, αξίας έως 120.000 ευρώ, τα οποία είναι ξενοίκιαστα. Το αντίθετο μάλιστα συμβαίνει καθώς ο ιδιοκτήτης τους επιβαρύνεται με ΕΝΦΙΑ. Στους χαμένους, και αρκετοί πολύτεκνοι. Πριν ισχύσουν οι αλλαγές, τα άτομα αυτής της κατηγορίας ήταν δικαιούχοι ΚΟΤ ανεξαρτήτως εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης. Πλέον ισχύει για την συγκεκριμένη κατηγορία ό,τι ακριβώς και για τους άλλους δικαιούχους ΚΟΤ, δηλαδή κριτήρια εισοδήματος, και περιουσίας.
 
 
(του Γιώργου Φιντικάκη, Liberal.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου