Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Η «μικρή ΔΕΗ» και το σενάριο ψήφου εμπιστοσύνης


Με το βλέμμα στα κρίσιμα νομοσχέδια του καλοκαιριού, τα οποία θα δοκιμάσουν τις αντοχές της κυβέρνησης, καταρτίζονται οι σχεδιασμοί στο Μέγαρο Μαξίμου.
Παράλληλα με τον ανασχηματισμό «τρέχουν» κινήσεις κοινοβουλευτικής ενίσχυσης. Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδονής «λογίζονται» ήδη στην κυβερνητική ομάδα η οποία θα ενισχυθεί πιθανότατα και με ένα γαλάζιο βουλευτή καθώς αναμένεται η παραίτηση του ανεξάρτητου Νίκου Σταυρογιάννη που εκλέχθηκε δήμαρχος Λαμίας. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τη.....
θέση του θα καταλάβει ο πρώτος επιλαχόν από την Ν.Δ. στη Φθιώτιδα.
Ακόμα και έτσι όμως τα μέτωπα είναι πολλά: το νομοσχέδιο για τη «Μικρή ΔΕΗ», το αντίστοιχο για τον αιγιαλό, αλλά και ο νέος γύρος κατάργησης φόρων υπέρ τρίτων (όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση στην τρόικα) έχουν ήδη δημιουργήσει μεγάλες αντιδράσεις, με βουλευτές να διαμηνύουν ότι δεν ψηφίζουν τα νομοσχέδια με την σημερινή τους μορφή.
Στο Μαξίμου καταρτίζονται σενάρια που θα τις περιορίσουν κατά το δυνατόν μεταξύ των βουλευτών της συμπολίτευσης. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ένα από αυτά προβλέπει σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις της ολομέλειας, να ζητήσει ο Πρωθυπουργός από τη Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση, ώστε μετά την εξασφάλισή της, να είναι δύσκολο οι βουλευτές της συμπολίτευσης που την ψήφισαν να «το παίξουν αντάρτες».
Η «μικρή ΔΕΗ»
Το μεγάλο αγκάθι για το ΥΠΕΚΑ, είναι το νομοσχέδιο για την ίδρυση της «μικρής ΔΕΗ», η οποία στη συνέχεια θα τεθεί για πώληση σε επενδυτές. Το σχετικό νομοσχέδιο έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή από την 31 Μαρτίου, καθώς αποτελούσε προαπαιτούμενο για την έγκριση της τελευταίας όσης του δανείου.
Η προώθηση του νομοσχέδιου είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις από τους βουλευτές όλων των πτερύγων της Βουλής, ιδίως όσων εκλέγονται σε περιφέρειες στις οποίες είναι εγκατεστημένες μονάδες της ΔΕΗ προς ιδιωτικοποίηση (Δράμας, Φλώρινας, Κοζάνης κ.ά.).
Παράλληλα, μέσα στο καλοκαίρι, το ΥΠΕΚΑ θα πρέπει να ολοκληρώσει και να προωθήσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση της αγοράς λιανικής στο φυσικό αέριο, με κατάργηση του μονοπωλίου των τοπικών ΕΠΑ στην προμήθεια καταναλωτών. Να σημειωθεί ότι και αυτή η αλλαγή που σημαίνει την επίτευξη συμφωνίας με τους επενδυτές στις τρεις λειτουργούσες ΕΠΑ (Shell σε Αττική, ΕΝΙ σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία), αποτελεί προαπαιτούμενο για τη λήψη του δανείου.
Στα ενεργειακά, άμεση προτεραιότητα δίνει το ΥΠΕΚΑ και στην επικύρωση από τη Βουλή των συμβάσεων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε Ιωάννινα, Πατραϊκό και Κατάκολο. Όπως έλεγε την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, η επεξεργασία των συμβάσεων ώστε να λάβουν τη μορφή νομοσχεδίου (σύνταξη αιτιολογικής έκθεσης, έκθεση Γενικού Λογιστηρίου κ.λπ.) είναι στην τελική της φάση.
Έτσι υπό κανονικές συνθήκες το νομοσχέδιο θα πρέπει να κατατεθεί μετά από δύο εβδομάδες, ώστε να προλάβει να συζητηθεί στην ολομέλεια και πριν από τα θερινά τμήματα. Σε περίπτωση που δεν προλάβει την ολομέλεια, κάτι που θα εξαρτηθεί από τότε πότε θα διακόψει η Βουλή για το καλοκαίρι, τότε θα οδεύσει για το πρώτο θερινό τμήμα.

Euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου