Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

ΔΑΚΕ:ΣΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ “ΑΡΕΣΤΟΙ” Ή “ΧΡΗΣΙΜΟΙ” ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΡΗΣΙΜΟΙ


Θέσεις και προτάσεις της ΔΑΚΕ Ι.Τ.


Εν όψει της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2014
.
Στις κρίσιμες τούτες ώρες που διανύει η χώρα μας, στις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές που βιώνει ο ελληνικός λαός στο σύνολό του αλλά και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά ως συνέπεια της σκληρής δοκιμασίας και της αδιαλλαξίας που επιβάλλεται από τους “δανειστές” μας, έχουμε καθήκον και υποχρέωση να συντονίσουμε τη δράση και την αντίδρασή μας ενδυναμώνοντας τη “φωνή” της μαχόμενης και χειμαζόμενης κοινωνικής βάσης ώστε να υπάρξει επιτέλους οριστική βιώσιμη έξοδος της Ελλάδας από την περιδίνηση της κρίσης και τα μνημόνια.

Η απουσία κάθε ίχνους διαπραγμάτευσης από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατά την υπαγωγή της χώρας μας στο καθεστώς των Δανειακών Συμβάσεων είχε ως αποτέλεσμα την ανάληψη επαχθών και ειδεχθών δεσμεύσεων, την επιβολή δυσβάσταχτων μέτρων και την εκχώρηση μεγάλου μέρους της εθνικής κυριαρχίας.

Η Ελλάδα θυσιάζεται -κατά ομολογία και των “δανειστών” μας- ως “Ιφιγένεια” στο “βωμό” της διάσωσης της Ευρωζώνης και οι Έλληνες γίνονται “πειραματόζωα” στο “δοκιμαστικό σωλήνα” του νεοσύστατου Μεικτού Μηχανισμού Στήριξης (ΔΝΤ/ΕΕ/ΕΚΤ) που επιχειρεί να αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική αστάθεια με πολιτικές ΣΟΚ.

Την ώρα που το “Μεσοπρόθεσμο” διαδέχεται το “Μνημόνιο” πραγματοποιείται η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου σε βάρος του κόσμου της μισθωτής εργασίας, η ύφεση βαθαίνει και παρατείνεται επ’ αόριστον, το βιοτικό επίπεδο και οι μισθοί κατακρημνίζονται, η φορολογία αυξάνεται ραγδαία, η ανεργία εκτοξεύεται στα ύψη σημειώνοντας ανά μήνα και ένα νέο “ρεκόρ”, διαψεύδοντας για πολλοστή φορά τα στοιχεία της “ΕΡΓΑΝΗΣ”, η πραγματική οικονομία “στεγνώνει” από ρευστότητα και τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται με τη φτώχεια να απλώνεται πάνω από τα υπερχρεωμένα ελληνικά νοικοκυριά.

Οι αιματηρές θυσίες των πολιτών δεν “πιάνουν τόπο”, κάθε έλευση της Τρόικας στην Αθήνα συνοδεύεται από πρόσθετες απαιτήσεις και η χρηματοδότηση της χώρας διασυνδέεται με διαλυτικά προαπαιτούμενα που θρυμματίζουν τον κοινωνικό ιστό.

Η ΔΑΚΕ Ι.Τ. πιστή στις αρχές και τις αξίες του ριζοσπαστικού και κοινωνικού φιλελευθερισμού, στις αρχές και τις αξίες της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης όπως αυτές αποτυπώνονται στην Ιδρυτική Διακήρυξη της Ν.Δ. από τον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή, μακριά από νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες, αριστερά ιδεολογήματα και “σοσιαλιστικούς υπερβατισμούς” αποτελεί μαζί με ένα μεγάλο μέρος του κοινοβουλευτικού προσωπικού της χώρας τον ισχυρό πόλο της λεγόμενης “Λαϊκής Δεξιάς”.

Κεντρική μας θέση η ελευθερία-αυτονομία του ατόμου και η διαλεκτική του σχέση με το κράτος δικαίου σε ένα κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον που θα δίνει ελπίδα και θα διαχέει ευκαιρίες σε όλους απελευθερώνοντας τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας μας.

Αναγκαία συνθήκη, ο επανακαθορισμός του παραγωγικού μοντέλου με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας να έρχεται από την αύξηση της παραγωγικότητας και την ποιότητα των αγαθών-υπηρεσιών, την έρευνα και την καινοτομία, την αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων και όχι μέσα από την αδιέξοδη εμμονή για τη συρρίκνωση του εργασιακού κόστους.

Δεν αποδεχόμαστε την “κομμουνιστική” λογική των μονοδρόμων και τη “σοσιαλιστική” πρακτική των οριζόντιων περικοπών-οριζόντιων απολύσεων, αλλά ούτε και τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη περί “ξεπουλήματος” των Δημόσιων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας για δήθεν ανταγωνιστικούς λόγους ή των αποκρατικοποιήσεων με “χρονοδιάγραμμα”, ενώ απορρίπτουμε εμφατικά την “ακρότητα” του “ξαφνικού θανάτου” που ξεπερνά ακόμη και τον Φρίντμαν…

Σ’ αυτή την πολύπλευρη κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας είναι αδιανόητο να “κοινωνικοποιούνται” οι ζημιές και να “ιδιωτικοποιούνται” τα κέρδη.

Οι εργαζόμενοι είναι ο “πυρήνας” της κοινωνίας και η κινητήριος δύναμη της οικονομίας. Ως εκλεγμένοι εκπρόσωποί τους λοιπόν:

• Δεν δικαιούμαστε να “κωφεύουμε” απέναντι στη πολυμέτωπη επίθεση που δέχονται.
• Δεν μας επιτρέπεται να στεκόμαστε απαθείς στις ανυπέρβλητες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας αλλά και οι “όμορες” κοινωνικές ομάδες των ανέργων, των συνταξιούχων και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.
• Δεν μας επιτρέπεται να σιωπούμε όταν οι “αριθμοί” μπαίνουν πάνω από τους ανθρώπους και οι “αγορές” πάνω από την κοινωνική δικαιοσύνη.
• Δεν είμαστε διατεθειμένοι -όπως δεν το πράξαμε μέχρι σήμερα- να νομιμοποιήσουμε ή να παραγράψουμε τις “εγκληματικές ευθύνες” του ΠΑΣΟΚ για την υπαγωγή και την άνευ όρων παράδοση της Ελλάδας στα Μνημόνια.


Η Ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτη.

Διεκδικούμε, μια Ομοσπονδία εθνών κρατών βασισμένη στην αρχή της αλληλεγγύης και της αμοιβαιότητας του χρέους
μακριά από οικονομικούς πατριωτισμούς ή τάσεις ηγεμόνευσης. Μια κοινωνική Ευρώπη που τα “ελλείμματα” των φτωχών δεν θα γίνονται “πλεονάσματα” των ισχυρών.



Μια Ευρώπη που θα υπηρετεί τους στόχους της Ισόρροπης Ανάπτυξης και της Περιφερειακής Συνοχής πέρα και έξω από λογικές μιας Ένωσης πολλαπλών “ταχυτήτων” με ενιαίους όρους και κανόνες.

Διεκδικούμε τη διενέργεια μιας σειράς θεσμικών αλλαγών και συνταγματικών μεταρρυθμίσεων όπως:

• Διαχωρισμό της νομοθετικής από την εκτελεστική εξουσία
• Δημιουργία Συνταγματικού Δικαστηρίου
• Κατάργηση του νόμου περί ευθύνης Υπουργών
• Κατάργηση προνομίων και ασυλίας.


H ΔΑΚΕ Ι.Τ. συνεχίζει την υπεύθυνη στάση της κατάθεσης προτάσεων, τροφοδοτώντας τη στρατηγική της επαναδιαπραγμάτευσης ενόψει και της κατάρτισης του τελικού σχεδίου για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2014 και ζητούμε:

• Κατάργηση τεκμηρίων μισθωτών και συνταξιούχων, σταθερό Φορολογικό Σύστημα και αύξηση του αφορολογήτου ορίου 12.000€.
• Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Πετρέλαιο Θέρμανσης.
• Απόδοση των εσόδων από 4 μονάδες του ΦΠΑ για τη χρηματοδότηση των Ταμείων Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης.


Η δημιουργία μιας ισχυρής φορολογικής και ασφαλιστικής κουλτούρας μέσω της διασύνδεσης της λήψης αποδείξεων με τις συνταξιοδοτικές παροχές ενδέχεται να επιφέρει σημαντικό πλήγμα στη φοροδιαφυγή και κατά συνέπεια να οδηγήσει σε αύξηση των κρατικών εσόδων προσφέροντας παράλληλα κρίσιμους πόρους στην Κοινωνική Ασφάλιση.

• Τιτλοποίηση των κοιτασμάτων του ορυκτού πλούτου τόσο για την αποπληρωμή του χρέους (μετά την απομείωση), όσο και για τη στήριξη του Κοινωνικού Κράτους και του Ασφαλιστικού Συστήματος με τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού.
• Απόκρουση κάθε απαίτησης της Τρόικας για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και τη μεταβολή της ισχύουσας διαδικασίας.
• Επαναφορά καθολικότητας ισχύος της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε και των Κλαδικών Συμβάσεων για μισθολογικά ζητήματα. Ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις χωρίς κρατική παρέμβαση, κατάργηση της 6ης Π.Υ.Σ.
• Αναζήτηση στρατηγικών συμμαχιών των Δημόσιων Επιχειρήσεων με την πλειοψηφία των μετοχών υπο τον έλεγχο του κράτους, με αντίστοιχες του εξωτερικού ώστε να εισαχθεί η κατάλληλη τεχνογνωσία και να βελτιωθεί η θέση τους διεθνή ανταγωνισμό.
• Άμεση λήψη πρωτοβουλιών για τη μείωση του ενεργειακού κόστους με αφετηρία της ενεργοβόρες βιομηχανίες
• Διαμόρφωση ενός ισχυρού πλαισίου παρέμβασης στις συστημικές Τράπεζες για την δανειοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
• Ίδρυση μιας δημόσιας τραπεζικής δομής με βασικό κεφάλαιο τα αδιάθετα ποσά των ανακεφαλαιοποιήσεων, ώστε να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση για τις βιώσιμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και τη δημιουργία νέων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
• Ανάκληση του μέτρου της Διαθεσιμότητας που οδηγεί σε Απόλυση.


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΩΡΑ...

Είναι ξεκάθαρο ότι η παρούσα συγκυρία με:

• την κοινωνία να έχει εξαντλήσει τα απώτατα όρια ανοχής και αντοχής,
• τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών να έχει προ πολλού ξεπεραστεί,
• την απώλεια του ΑΕΠ να υπερβαίνει σωρευτικά το 25%,
• τη φτώχεια να αγγίζει το 31% (στοιχεία για το 2011),
• τη μείωση των εισοδημάτων να υπερβαίνει το 40%
• την ανεργία να φτάνει στο 28%,
• τις παραδοχές των “Δανειστών” μας για σωρεία λαθών στο Ελληνικό Πρόγραμμα να πληθαίνουν,
• την σχεδόν πανθομολογούμενη ανάγκη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εγκατάλειψη των πολιτικών της ακραίας λιτότητας,
• την επίτευξη του Πρωτογενούς Πλεονάσματος (βασισμένο βέβαια στο οξύτατο κοινωνικό έλλειμμα)
• το “φάντασμα” της δημοσκοπικής ανόδου της Χρυσής Αυγής.
και ενόψει της κατάθεσης του Προϋπολογισμού για το 2014 καθίσταται ως η “ύστατη ώρα” αφενός για την άρνηση κάθε νέου μέτρου και αφετέρου για την εκκίνηση της διαδικασίας της δυναμικής επαναδιαπραγμάτευσης των Μνημονίων, τα οποία ευθύνονται για τη διάλυση της οικονομίας και την φτωχοποίηση της κοινωνίας.


Θα δηλώσουμε “ΒΡΟΝΤΕΡΟ ΠΑΡΩΝ” σε κάθε τέτοια προσπάθεια, γιατί για εμάς:

Η ΕΛΛΑΔΑ είναι ΧΩΡΑ και όχι χώρος…
Οι Έλληνες είναι ΛΑΟΣ και όχι πληθυσμός…
Η Πατρίδα μας δεν είναι πουκάμισο αδειανό…
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΑΚΕ Ι.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου