Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Πάρτι συμφερόντων στα ενεργειακά

http://www.energypress.gr/
 Χοντραίνει το παιχνίδι συμφερόντων στην ενέργεια όπου ενόψει των μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων κορυφώνονται οι παρασκηνιακές πολιτικές και οικονομικές πιέσεις για το μοίρασμα της πίτας σε φυσικό αέριο, έρευνες πετρελαίου και αποκρατικοποίηση ΔΕΗ.
Τα διαπλεκόμενα έχουν βγάλει τα μαχαίρια και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ, προσπαθούν να διαμορφώσουν κλίμα με δημοσιεύματα που είτε γέρνουν υπέρ των Ρώσων είτε υπέρ της «ανάγκης» να ανοίξει ο διαγωνισμός για να μπουν εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων.
Χθες υπήρξε έντονη φημολογία ότι ο ρωσικός όμιλος Sintez, που φέρεται να δίνει πάνω από 1,9 δισ. ευρώ για να αγοράσει τις ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, εγκαταλείπει τον διαγωνισμό αφήνοντας στο παιχνίδι ως μεγάλο φαβορί την Gazprom. Την ίδια στιγμή πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση να επιχειρεί να ανοίξει τη βεντάλια των συμμετοχών στον πολύκροτο διαγωνισμό, στον οποίο κυριαρχούν οι προσφορές ρωσικών εταιρειών, προκειμένου να μετριάσει την πίεση που δέχεται από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., αλλά και να βάλει στο παιχνίδι νέους παίκτες από τη Δύση.
Στο πλαίσιο αυτό, την ώρα που το ΤΑΙΠΕΔ «κατακεραυνώνεται» από μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα ότι καθυστερεί να παραδώσει τα τεύχη δημοπράτησης του διαγωνισμού, στο παρασκήνιο επιχειρείται να επιτραπεί σε ξένες εταιρείες, οι οποίες δεν είχαν υποβάλει προσφορά στην αρχική φάση, να συμμετάσχουν μέσω κοινοπραξιών με τις πέντε εταιρείες που έχουν ήδη προκριθεί. Πρακτικά, αν ξεπεραστούν τα νομικά εμπόδια, αυτό σημαίνει ότι πέραν των δέκα διεθνών ομίλων, στους οποίους ήδη από την περασμένη εβδομάδα δόθηκε μια «δεύτερη ευκαιρία» να σχηματίσουν κοινοπραξία με μια εκ των Gazprom, Sintez, Socar, Μυτιληναίο-Βαρδινογιάννη και ΓΕΚΤΕΡΝΑ-Fund PPF, θα μπορούν να κατέβουν στον διαγωνισμό και άλλοι ενδιαφερόμενοι.
ΔΕΗ με το κομμάτι
Στο μέτωπο της ΔΕΗ, όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση δουλεύει για τους Γερμανούς και τα εγχώρια επιχειρηματικά τζάκια της ενέργειας, καθώς, υπό την επιτροπεία της τρόικας και με το πρόσχημα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού, ετοιμάζεται να σπάσει τη ΔΕΗ στα δύο και να την πουλήσει με το κομμάτι.
Το σχέδιο στο οποίο καταλήγει η κυβέρνηση και θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες είναι να δημιουργήσει μια νέα εταιρεία από τα «σπλάχνα» της ΔΕΗ, εισφέροντας το 30% των περιουσιακών της στοιχείων σε μονάδες παραγωγής (περί τα 2.000 MW λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων), ορυχεία εξόρυξης λιγνίτη και εμπορική δραστηριότητα. Η «μικρή» ΔΕΗ θα εισφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να πουληθεί με διαγωνισμό, ενώ παράλληλα θα διατεθεί επιπλέον 17% της «κανονικής» ΔΕΗ, πιθανόν σε στρατηγικό επενδυτή.
Για το σχέδιο αυτό -η υλοποίηση του οποίου ωστόσο προϋποθέτει νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό της Επιχείρησης και αντιμετώπιση του ασφαλιστικού των εργαζομένων- έχουν επιδείξει ενδιαφέρον γερμανικών συμφερόντων εταιρείες, ενώ θεωρείται πιθανό ότι για την αποκρατικοποίηση θα ενδιαφερθούν επιχειρηματίες που σήμερα «φωνάζουν» για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στη λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή, όπως οι όμιλοι Μπόμπολα, Λάτση, Μυτιληναίου, Περιστέρη, κ.ά.
Nέος φόρος στους υδρογονάνθρακες
Την ίδια στιγμή, αντιδράσεις από επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων πυροδοτεί η πρόταση για αύξηση του φόρου από τα κέρδη εκμετάλλευσης πετρελαίου στο 26% από 20%+5%. Μία τουλάχιστον εταιρεία, η Energean Oil, που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου, θα πληγεί από μια τέτοια εξέλιξη, ωστόσο η αντίδραση είναι γενικευμένη, καθώς η πρόταση της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας για αλλαγή του νόμου έρχεται σε μια περίοδο που αναμένεται να ανακοινωθούν οι εταιρείες που θα προκριθούν στην επόμενη φάση των διαγωνισμών «ανοιχτής θύρας» σε Πατραϊκό, Κατάκολο και Ιωάννινα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου