Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

ΡΑΕ: Πιστοποίηση ανεξαρτησίας του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ

Πιστοποιήθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) η εταιρεία ΑΔΜΗΕ Α.Ε., ως Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, όπως ορίζει ο Ν.4001/2011.
Δόθηκε, ωστόσο, προθεσμία ενός χρόνου για να προxωρήσουν, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ σε αποτελεσματικό λειτουργικό διαχωρισμό της υπηρεσίας μισθοδοσίας προσωπικού. Παράλληλα, όπως σημειώνεται στη σχετική απόφαση, «από την οικονομική ανάλυση των στοιχείων του Φακέλου Πιστοποίησης και τη συσχέτιση των οικονομικών δεδομένων με το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης (2013-2022) διαπιστώνεται η οικονομική δυνατότητα της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. να εκπληρώσει το έργο της».

Η απόφαση της ΡΑΕ αναφέρει ότι ο αποτελεσματικός διαχωρισμός των επιχειρήσεων μεταφοράς αποτελεί βασική επιδίωξη της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, που υλοποιείται ιδίως με την εισαγωγή του θεσμού της πιστοποίησης των Διαχειριστών από τις Ρυθμιστικές Αρχές, σύμφωνα με τις διαδικασίες των Οδηγιών Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου, καθώς και των αντίστοιχων Κανονισμών.

Από την αξιολόγηση των σχετικών εγγράφων του Φακέλου Πιστοποίησης προκύπτει, όπως αναφέρει η ΡΑΕ, ότι μπορεί να πιστοποιηθεί η ΑΔΜΗΕ ως Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Εξαίρεση αποτελεί η χρήση υπηρεσίας της ΔΕΗ Α.Ε. για τη μισθοδοσία του προσωπικού της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. Αιτία για την εξαίρεση αυτή είναι η αδυναμία των δύο εταιρειών, ΔΕΗ Α.Ε. και ΑΔΜΗΕ Α.Ε., να προχωρήσουν σε αποτελεσματικό λειτουργικό διαχωρισμό της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Αυτό οφείλεται στη συνθετότητα μηχανογραφικής απεικόνισης άμεσα των μισθολογικών κλιμακίων της ΔΕΗ Α.Ε. στην ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και γι΄ αυτό τον λόγο δίνεται προθεσμία δώδεκα μηνών, για την ανάληψη της υπηρεσίας από την ΑΔΜΗΕ Α.Ε.

Εκκρεμεί, επίσης, η στελέχωση της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου, για την οποία η ΑΔΜΗΕ Α.Ε., με επιστολή της, δεσμεύτηκε ότι θα έχει προχωρήσει σε απόφαση τοποθέτησης προσωπικού έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2012, καθώς και η υπογραφή της Σύμβασης Επιχειρησιακού Συμφώνου με τον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, ΛΑΓΗΕ Α.Ε. Η υπογραφή της, εκ μέρους του ΛΑΓΗΕ, μετά την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων, αναμένεται έως το τέλος Αυγούστου 2012.
 
 http://www.energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου