Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Η κοινωνία στα όρια



http://www.antinews.gr
Μεγάλο μέρος των παραθεριστών επιστρέφει στην έδρα του, οι διακοπές για όσους ήταν τυχεροί, τέλειωσαν ή τελειώνουν σύντομα, τα σχολεία ξεκινάνε σε 2 εβδομάδες και από τον κλιματικό καύσωνα εκατομμύρια Έλληνες θα μπουν ξαφνικά στον πολιτικό και κοινωνικό χειμώνα.
Τα χαμόγελα για το ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά μπορεί να είναι δικαιολογημένα, όμως πρόκειται μόνο για απλά μειδιάματα. Για να χαμογελάσει η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει η τρόικα μια έκθεση η οποία θα μας επιτρέπει να μείνουμε στο ευρώ.
Από εκεί και ύστερα, όμως, οι πολίτες που γυρνούν από τις διακοπές τους θα βρεθούν μπροστά σε πολύ δύσκολες καταστάσεις και ο χειμώνας που έρχεται θα είναι εξαιρετικά άσχημος.
Κατ’ αρχάς, με το που θα μπουν στο σπίτι από τις διακοπές, οι πολίτες θα βρεθούν μπροστά σε μια στοίβα από λογαριασμούς. Το μπιλιετάκι της εφορίας για το φόρο εισοδήματος που θα πληρωθεί σε δόσεις μέχρι το Φεβρουάριο είναι το ένα χαστούκι.
Το δεύτερο είναι το χαράτσι της ΔΕΗ που ήδη έχει αποσταλεί με τους λογαριασμούς.
Έχει επίσης ταχυδρομηθεί και το ΦΑΠ προηγούμενων ετών από τον οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να εισπράξει 1 δις από τους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία (στα χαρτιά φυσικά αφού τώρα είναι πλήρως απαξιωμένη).
Υπάρχουν βέβαια κάποια υπόλοιπα από τον ΕΤΑΚ του 2009 ενώ από τις 15 Οκτωβρίου όποιος πάει να γεμίσει τον καυστήρα με πετρέλαιο θέρμανσης θα πάθει σοκ. Για φέτος το χειμώνα, με την τιμή του λίτρου να είναι 30-40 λεπτά περισσότερη από πέρυσι, η ζέστη θα κοστίζει πολύ ακριβά. Για τη Βόρεια Ελλάδα, πάνω από 1.400 ευρώ επιπλέον για κάθε οικογένεια.
Και φυσικά, μισθωτοί και συνταξιούχοι αγωνιούν για το που θα κάτσει η μπίλια με τις περικοπές που θα γίνουν σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, εφάπαξ ενώ μερικές χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα μπουν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας ή προσυνταξιοδότησης όπως λέγεται τώρα.
Τα μέτωπα για την κυβέρνηση είναι τόσα πολλά που δεν ξέρουμε πώς θα κλείσουν και πώς το φθινόπωρο και ο χειμώνας θα κυλήσουν ομαλά. Η περίοδος χάριτος πέρασε προ πολλού και η κοινωνική έκρηξη είναι προ των πυλών. Ήδη, οι πληροφορίες λένε ότι στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης ετοιμάζονται για δυναμικά συλλαλητήρια, επεισόδια, φωτιές και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς.
Οι κινητοποιήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν πολύ γρήγορα. Ήδη μια πρώτη γεύση θα πάρουν τα εκατομμύρια των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ που δε θα μπορούν να πάρουν φάρμακα με πίστωση από το επόμενο Σάββατο. Η Υγεία είναι διαλυμένη καθώς ο ΕΟΠΥΥ έχει σχεδόν χρεοκοπήσει.
Στην Παιδεία, τα σενάρια περικοπών στους μισθούς εκπαιδευτικών και αύξησης των ωρών εργασίας, θα φέρει λουκέτο στα σχολεία την επόμενη του αγιασμού ενώ οι δάσκαλοι και οι καθηγητές όλων των βαθμίδων ετοιμάζονται για σύγκρουση.
Χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι που θα χάσουν μέρος των εισοδημάτων τους, αισθάνονται τα μόνιμα κορόιδα που πληρώνουν την κρίση. Τώρα, όμως, είναι στα όριά τους και η αντίδρασή τους θα είναι ανεξέλεγκτη.
Επί ποδός πολέμου και τα ειδικά μισθολόγια, δηλαδή οι ένστολοι του στρατού και της Αστυνομίας και οι δικαστές. Τα… ισοδύναμα που μας έλεγαν προεκλογικά ότι θα βρεθούν κάπου χάθηκαν, οπότε πάμε για τσεκούρι.
Οι δήμαρχοι βάζουν λουκέτο στους δήμους τις επόμενες ημέρες και ετοιμάζονται για ομαδικές παραιτήσεις αφού δεν υπάρχει… σάλιο για να λειτουργήσουν. Χαρακτηριστική η περίπτωση των παιδικών σταθμών όπως 30-40 χιλιάδες παιδιά θα πρέπει να αναζητήσουν στον ιδιωτικό τομέα ή στον… παππού και τη γιαγιά, τη φροντίδα που χρειάζονται.
Στις ΔΕΚΟ που το ενιαίο μισθολόγιο θα τους τσακίσει, ετοιμάζονται για θερμό χειμώνα ενώ στο στενό δημόσιο τομέα οι μειώσεις μισθών σε συνδυασμό με την εφεδρεία και τις συγχωνεύσεις φορέων αποτελούν εκρηκτικό μείγμα.
Στον ιδιωτικό τομέα ήδη η ζούγκλα και η κόλαση έχουν εγκατασταθεί. Χιλιάδες λουκέτα σε επιχειρήσεις, απολύσεις, μειώσεις μισθών, εργασιακός μεσαίωνας. Μέχρι πόσο να αντέξουν τα εκατομμύρια των ιδιωτικών υπαλλήλων;
Καλά λοιπόν τα χαμόγελα, καλές οι συναντήσεις και οι ελπίδες, όμως, η πραγματική οικονομία είναι το στοίχημα. Κι όταν κάποια στιγμή καταλάβουν όλοι ότι τα νέα μέτρα δε θα βγουν γιατί «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος», τότε θα είναι πολύ αργά. Ο βαρύς χειμώνας θα τους πλακώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου