Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Κρούση ΥΠΕΚΑ στο Οικονομικών για αποφορολόγηση στο ρεύμα

«Δεν γίνεται κάθε φορά που η ΔΕΗ έχει πρόβλημα ρευστότητας είτε να αυξάνει τα τιμολόγιά της, είτε να δανείζεται για να το καλύψει. Πρέπει να αποκλείσουμε πρώτα, όλες τις άλλες δυνατότητες που έχουμε, δηλαδή την αποφορολόγηση του λογαριασμού από κάθε λογής τέλη και φόρους».
Με τα λόγια αυτά περιγράφει κυβερνητικό στέλεχος τον προβληματισμό με τον οποίο αντιμετωπίζεται το θέμα των τιμολογίων της ΔΕΗ, και ο στόχος που έχει τεθεί για να ελαφρυνθούν οι λογαριασμοί από τέλη και φόρους.

Ήδη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα δύο συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και ΠΕΚΑ έχουν κάνει μια πρώτη συζήτηση πάνω στο θέμα, και ειδικότερα ως προς το πόσο εφικτό είναι να μειωθούν οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης (ΕΦΚ) των καυσίμων της ηλεκτροπαραγωγής.

Πρόκειται για τους ΕΦΚ σε φυσικό αέριο, μαζουτ και πετρέλαιο που μαζί με τα δημοτικά τέλη, το τέλος ΕΡΤ και άλλες χρεώσεις, ισοδυναμούν με το 35%-40% της τελικής αξίας του λογαριασμού.

Εκτός των φόρων, στο τραπέζι (υπό την έννοια των σκέψεων) βρίσκεται και η κατάργηση από τα τιμολόγια των δημοτικών τελών και του τέλους ΕΡΤ.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών, στην πρώτη αυτή προσέγγιση, δείχνει θετικό να εξετάσει σενάρια αποφορολόγησης των λογαριασμών.

Το ιδανικό, σύμφωνα με το συνομιλητή μας, θα ήταν να μειωθεί η επιβάρυνση αυτά κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες φέτος, και κατά δέκα επιπλέον μονάδες από του χρόνου.

Βέβαια, εφόσον τίποτα από τα παραπάνω δεν καταστεί εφικτό, τότε η μόνη λύση για την βελτίωση της ρευστότητας της ΔΕΗ θα είναι η αύξηση των τιμολογίων θα είναι αναπόφευκτη.

Τα παραπάνω θέματα θα συζητηθούν σε συσκέψεις που θα κάνει η νέα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ μετά από τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή δηλαδή από την επόμενη εβδομάδα, τόσο με τη ΔΕΗ, όσο επίσης με τη ΡΑΕ και το ΛΑΓΗΕ.

Παρόμοια συνταγή και με το Τέλος ΑΠΕ
Στις συναντήσεις με ΡΑΕ και ΛΑΓΗΕ θα τεθεί και το θέμα της αύξησης ή μη του Τέλους ΑΠΕ.
Και εδώ ισχύει ότι και με τα τιμολόγια. Δηλαδή η νέα ηγεσία θέλει πρώτα να εξαντλήσει κάθε άλλη δυνατότητα μείωσης του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ (σσ : μέτρα όπως δημοπρασίες ρύπων, έσοδα από τέλος ΕΡΤ, καθώς και άλλες σκέψεις), πριν καταλήξει στην έσχατη λύση, δηλαδή τον διπλασιασμό ή τριπλασιασμό του τέλους ΑΠΕ, όπως ζητάει ο λειτουργός της αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου