Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Έπεσε πάλι έξω στις προβλέψεις του το ΔΝΤ – Άλλα 2 δισ. ευρώ μπαίνει μέσα η Ελλάδα


Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου για να βρει τρόπους να εξοικονομήσει 11,5 δις για τα επόμενα χρόνια.
Τη στιγμή που Σαμαράς, Στουρνάρας και άλλοι υπουργοί έχουν γίνει… ψαλιδοχέρηδες και κόβουν απ΄όπου έχει λίπος προκειμένου να μην υπάρξουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, έρχεται το δολοφονικό χέρι του ΔΝΤ να τα γκρεμίσει όλα.
Η έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα είναι για ακόμη μια φορά δραματική για την ελληνική οικονομία. Το Ταμείο, χωρίς φυσικά να παραδέχεται τις ευθύνες για τη βαθιά ύφεση που έχει περιέλθει η Ελλάδα, αναθεωρεί αρνητικά τις προβλέψεις του και ουσιαστικά λέει ότι η χώρα είναι «μέσα» άλλα 2 δις ευρώ.
Συγκεκριμένα προβλέπει ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα τείνει προς το 1,5% έως το 2% του ΑΕΠ έναντι 1% που προβλέπει το τελευταίο αναθεωρημένο δανειακό πρόγραμμα. Το ΔΝΤ αναμένει το έλλειμμα φέτος να διαμορφωθεί στο 7% του ΑΕΠ (μέγεθος ανοδικά αναθεωρημένο κατά 0,2% σε σχέση με τις προβλέψεις του Απριλίου), ενώ για το 2013 το τοποθετεί στο 2,7% του ΑΕΠ (αυξημένο κατά 1,9% σε σχέση με την εκτίμηση του Απριλίου).
Η εκτίμηση για το κυκλικά προσαρμοσμένο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης είναι στο 4,5% του ΑΕΠ το 2012 ενώ για το επόμενο έτος αναμένεται πλεόνασμα 0,2%. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις του Ταμείου ήταν για πλεόνασμα 0,1% φέτος και 2,9% το επόμενο έτος.
Όσον αφορά το χρέος το ΔΝΤ προβλέπει πως θα διαμορφωθεί το 2012 στο 162,6% του ΑΕΠ και το 2013 στο 171% του ΑΕΠ, έναντι 165,4% το 2011. Η εκτίμηση του ΔΝΤ σε σχέση με την προηγούμενη είναι υψηλότερη κατά 9,4% για το 2012, κατά 10,1% για το 2013 και κατά 4,6% για το 2011.
Ετσι, η πρόβλεψη κάνει λόγο για έλλειμμα 4 δις ευρώ φέτος αντί για αρχική πρόβλεψη 2 δις ευρώ.
Το ΔΝΤ προειδοποιεί για τον κίνδυνο μεταρρυθμιστικής κόπωσης στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο πως η πρόσφατη επιδείνωση του πολιτικού και οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, αποτελεί ακόμα απειλή για τη συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η επιδείνωση των μακροοικονομικών μεγεθών και η άνιση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχουν επίπτωση τα έσοδα του τρέχοντος έτους, ενώ και οι περιορισμοί στη χρηματοδότηση συμβάλλουν στην υποεκτέλεση του προϋπολογισμού.
Μάλιστα, αναφέρεται στην έκθεση πως λόγω της αυξημένης πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα ολόκληρη η ευρωζώνη βρέθηκε στο επίκεντρο της κλιμάκωσης των χρηματοπιστωτικών εντάσεων. Φυσικά αυτή την κλιμάκωση την χρεώνει και στα προβλήματα των τραπεζών στην Ισπανία.
Τα στελέχη του ΔΝΤ μιλούν για απότομη αύξηση της αποστροφής κινδύνου, καθώς δημιουργήθηκαν περισσότεροι φόβοι για την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ και ενισχύθηκαν οι φόβοι για την υγεία του τραπεζικού συστήματος στην Ισπανία.
Προφανώς στο Ταμείο οι οικονομολόγοι είναι φωστήρες και κατάλαβαν ότι επιδεινώνεται το κλίμα και υπάρχει μεταρρυθμιστική κόπωση, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει από αλλού να περιμένεις.
Η συνταγή αποδεικνύεται λανθασμένη, όχι γιατί οι Ελληνες είναι άχρηστοι και βλάκες και δεν μπορούν να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα αλλά γιατί απλά δεν πάει άλλο.
Και για ακόμη ένα λόγο. Γιατί το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον είναι κακό και δε βοηθάει την ανάπτυξη. Το ΔΝΤ στις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία, ειδικά για την ευρωζώνη, είναι κόλαφος.
Το γαλλικό ΑΕΠ αναμένεται ότι θα αυξηθεί φέτος κατά 0,3%, (δηλαδή 0,1 μονάδα λιγότερο απ’ όσο προέβλεπε το ΔΝΤ τον Απρίλιο) και κατά 0,8% το 2013 (μείωση κατά 0,2% σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη).
Για την πρώτη οικονομία της ευρωζώνης, την Γερμανία, το ΔΝΤ είναι πιο αισιόδοξο. Έτσι, αναθεωρεί προς τα πάνω την ανάπτυξη της για φέτος στο 1% και στο 1,4% για το 2013.
Όσον αφορά την Βρετανία –χώρα εκτός ευρωζώνης– το ΔΝΤ προχώρησε σε σημαντική αναθεώρηση της πρόβλεψής του. Έτσι, θεωρεί ότι φέτος η ανάπτυξη θα φτάσει μόνο το +0,2% (αντί για 0,8%) και του χρόνου θα είναι 1,4% (αντί για 2%).
Για την Ισπανία, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, θα παραμείνει σε ύφεση το 2013 και προβλέπει μείωση του ΑΕΠ της κατά 0,6%.
Το Ταμείο, που προέβλεπε τον Απρίλιο μία υποχώρηση του ισπανικού ΑΕΠ για το 2012, αλλά ευελπιστούσε σε μία ισχνή ανάπτυξη του (0,1%) για το 2013, υποστήριξε σήμερα πως οι «κλυδωνισμοί» στο εσωτερικό της χώρας έχουν ενταθεί. Η Ισπανία έχει αναγκασθεί να προσφύγει για δανεισμό 65 δισ. ευρώ στην ΕΕ.
Στην Έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές, το ΔΝΤ τονίζει πως η ισπανική οικονομία θα υποχωρήσει κατά 1,5% το 2012 (έναντι 1,8% που προέβλεπε τον Απρίλιο) και η ύφεση θα συνεχισθεί και το 2013, με μία πτώση κατά 0,6%–έναντι ανάπτυξης κατά 0,1%, που αναφερόταν στις εαρινές προβλέψεις του.

 http://www.antinews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου