Ακρως δυσοίωνο είναι το άμεσο μέλλον του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, με βάση τα στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα, χθες, ο συνδικαλιστικός φορέας των εργαζομένων στα Ταμεία και τους Οργανισμούς Ασκησης Κοινωνικής Πολιτικής. Οι μεγαλύτεροι ασφαλιστικοί φορείς (όπως το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ και ο ΕΟΠΥΥ) καθώς και όσοι χορηγούν επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, εφόσον η Τρόικα δεν αλλάξει τη «συνταγή» – δηλητήριο, κινδυνεύουν να οδηγηθούν μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες σε πλήρη οικονομική κατάρρευση διαψεύδοντας όσα στελέχη των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου υποστήριζαν ότι δεν πάνε χαμένες οι θυσίες των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.
Παρά το γεγονός ότι οι κύριες, επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ «κόπηκαν» από το 2010 μέχρι σήμερα έως 50%, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα, χθες, η ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), τα Ταμεία βρίσκονται στην πιο δεινή οικονομική θέση των τελευταίων 70 ετών, με το μέλλον τους να περιγράφεται μόνο με τα πιο μελανά χρώματα. Ειδικά μετά το «κούρεμα» του PSI, το σύνολο της άμεσα ρευστοποιήσιμης κινητής περιουσίας τους συρρικνώθηκε στα 4,5 δισ. ευρώ από τα 20 δισ. ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος.
Αυτό σημαίνει ότι οι μειώσεις των τελευταίων δύο ετών, τις οποίες παρουσίασε ανάγλυφα ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ Θανάσης Καποτάς (της Ομοσπονδίας στην οποία ήταν επικεφαλής μέχρι και τις εκλογές του 2009 ο πρώην υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης), δεν αρκούν… Εάν η δηλητηριώδης για την ελληνική κοινωνία «συνταγή» την οποία συνδιαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου με την Τρόικα δεν αλλάξει, τότε μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες τα εισοδήματα των «απόμαχων της εργασίας» θα πρέπει να περικοπούν κατά πολύ περισσότερο σε σχέση με τις μειώσεις τις οποίες ήδη έχουν υποστεί.
Αναλυτικά, η εικόνα του «σήμερα» αλλά και του «αύριο» των συντάξεων και των ασφαλιστικών ταμείων με βάση τα στοιχεία τα οποία έδωσε χθες η ΠΟΠΟΚΠ περιγράφεται ανάγλυφα στη συνέχεια…
Συντάξεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΠΟΚΠ, οι κύριες (κυρίως οι μέσες και οι υψηλές) καθώς και οι επικουρικές συντάξεις από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν περικοπεί περίπου έως 46%, χωρίς στο ποσοστό αυτό να συνυπολογίζονται οι απώλειες από τις κρατήσεις φόρου. Πιο αναλυτικά, το συμπέρασμα το οποίο προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής σε σχέση με τις μειώσεις οι οποίες έχουν επέλθει σε βάρος των «απόμαχων της εργασίας» έχει ως εξής:
Κύριες
Συνολικά, οι κύριες συντάξεις έχουν περάσει 5 φορές από την «γκιλοτίνα» της Τρόικας και των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου.
Τις μεγαλύτερες απώλειες έχουν υποστεί όσοι ανήκαν στα λεγόμενα «ρετιρέ». Συγκεκριμένα, για όσους λάμβαναν προ Μνημονίου ποσά της τάξης των 2.500 ευρώ το μήνα, μικτά, από το ταμείο κύριας ασφάλισής τους, οι συνολικές απώλειες κυμαίνονται στο 26%. Ειδικά δε για όσους συνταξιούχους δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους, οι περικοπές φτάνουν κατά μέσο όρο στο 38%.
Μειώσεις της τάξης του 20% έχουν υποστεί όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν συντάξεις από 1.200 έως και 2.000 ευρώ το μήνα, μικτά. Από τη «μνημονιακή γκιλοτίνα» δεν γλίτωσαν, φυσικά, ούτε και οι χαμηλοσυνταξιούχοι αφού σε όσους είναι κάτω των 60 ετών «κόπηκαν» εντελώς τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας, ενώ στους μεγαλύτερους τα βοηθήματα αυτά, τα οποία πριν τις αποφάσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου αναλογούσαν σε συντάξεις δύο μηνών, αντικαταστάθηκαν από ένα ετήσιο «ρεγάλο» 800 ευρώ.
Επικουρικές
Τη «μνημονιακή» πορεία των περικοπών στις κύριες συντάξεις ακολούθησαν και οι επικουρικές. Η πρώτη μείωση επιβλήθηκε με το νόμο 3986 του 2011, οπότε θεσπίστηκε η ειδική εισφορά συνταξιούχων επικουρικής ασφάλισης με απόδοση στο ΑΚΑΓΕ (από την 1η Σεπτεμβρίου του ’11) σε όσες συντάξεις ήταν άνω των 300 ευρώ το μήνα, μικτά, με κλιμακούμενο ποσοστό παρακράτησης (3% για ποσά από 301 έως 350 ευρώ, 4% από 351 έως 400 ευρώ, 5% από 401 έως 450 ευρώ, 6% από 451 έως 500 ευρώ, 7% από 501 έως 550 ευρώ, 8% από 551 έως 600 ευρώ, 9% από 601 έως 650 ευρώ και 10% για 651 ευρώ και άνω).
Επίσης, ένας ακόμη γύρος μειώσεων επί των επικουρικών συντάξεων επιβλήθηκε από την 1η Νοεμβρίου του 2011 με το νόμο 4024 του 2011. Ανά Ταμεία, οι περικοπές αυτές έχουν ως εξής:
- Για το ΕΤΕΑΜ 30% για ποσό σύνταξης άνω των 150 ευρώ, το μήνα, μικτά.
- Για ΔΕΗ, ΟΤΕ και λοιπά πάλαι ποτέ «ευγενή» Ταμεία 15% στο σύνολο του ποσού της επικουρικής σύνταξης.
- Για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων 20%. Ειδικά για ποσά άνω των 500 ευρώ το μήνα, μικτά, η περικοπή ανέρχεται στο 50%.
* Κατά 10% όσες κυμαίνονται από 200 έως 250 ευρώ το μήνα, μικτά.
* Κατά 15% όσες είναι από 250,01 έως 300 ευρώ και
* Κατά 20% όσες είναι άνω των 300,01 ευρώ το μήνα, μικτά.
Εφάπαξ
Από τη «μνημονιακή γκιλοτίνα» δεν γλίτωσαν ούτε τα εφάπαξ. Για τους
δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι εξήλθαν της υπηρεσίας τους από την 1η
Ιανουαρίου του 2010 έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2010 μειώθηκε κατά
15%. Κατά 25% μειώθηκε το αντίστοιχο βοήθημα για τους ασφαλισμένους του
κλάδου της ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ.
Επίσης, για όσους συνταξιοδοτήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου
του 2011 και μετά, οι μειώσεις στο εφάπαξ είναι ακόμη μεγαλύτερες: κατά
20% περικόπτεται το βοήθημα για τους ασφαλισμένους του ΤΠΔΥ και κατά 30%
για τους δικαιούχους του κλάδο της ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ.Αναμονή 3 χρόνια για σύνταξη, 7 για εφάπαξ
Οι επιπτώσεις των μνημονιακών μέτρων δεν περιορίζονται μόνο στην περικοπή των συντάξεων. Οι κενές οργανικές θέσεις των Ταμείων ξεπερνούν το 40%, μετά το «τσουνάμι» των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων της προηγούμενης διετίας λόγω του πανικού που προκάλεσαν οι πιο αντικοινωνικές ρυθμίσεις των τελευταίων 50 ετών. «Με δύο λέξεις, η κατάσταση που επικρατεί στα Ταμεία χαρακτηρίζεται από οργανωτικό χάος και κατάρρευση», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ Θανάσης Καποτάς.
Δεν προκαλεί, λοιπόν, εντύπωση το γεγονός ότι σε όλα τα Ταμεία από το 2010 και μετά παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις, έως και 3 χρόνια, στην απονομή συντάξεων. Ειδικά σε σχέση με τα εφάπαξ, από εδώ και στο εξής η αναμονή θα φτάνει τα… 7 χρόνια! Συνολικά, εκκρεμούν πάνω από 160.000 αιτήματα για απονομή κύριων και επικουρικών συντάξεων και 53.000 για καταβολή εφάπαξ.
Οι χρόνοι έκδοσης των συντάξεων ανά Ταμείο έχουν διαμορφωθεί ως εξής:
1) ΙΚΑ: Για ασφαλισμένο μόνο με ένσημα του Ιδρύματος χορηγεί σύνταξη με καθυστέρηση 8 έως 12 μήνες. Αν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση η καθυστέρηση φτάνει τους 18 μήνες.
2) ΟΑΕΕ: από 7 έως 9 μήνες αν υπάρχει ασφάλιση μόνο στον Οργανισμό. Αν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση η καθυστέρηση πλησιάζει τους 18 μήνες.
3) Δημόσιο: χορηγεί σύνταξη στους 8 με 9 μήνες (με διαδοχική η αναμονή ξεπερνά τους 12 μήνες).
4) ΟΓΑ: χρειάζεται περίπου 1 χρόνο για την έκδοση σύνταξης και με διαδοχική ασφάλιση η καθυστέρηση κυμαίνεται από 15 έως 20 μήνες.
5) ΕΤΕΑ: οι χρόνοι απονομής διαφέρουν ανά Τομέα και κυμαίνονται από 3 μέχρι 15 μήνες.
6) ΤΕΑΔΥ: χρειάζονται 2 έως 3 χρόνια για να πάρει ένας δημόσιος υπάλληλος τη σύνταξή του.
7) ΤΕΑΙΤ: ο χρόνος κυμαίνεται για το ΤΕΑΑΠΑΕ από 2 έως 3 μήνες, για το ΤΕΑΥΦΕ περίπου στους 18 μήνες και στο ΤΕΑΥΕΚ πλησιάζει τα 3 χρόνια.
- ΤΠΔΥ: για όσους δημοσίους υπαλλήλους έχουν ήδη καταθέσει αίτηση η καθυστέρηση κυμαίνεται στα 2 χρόνια. Για όσους υποβάλλουν αίτημα αυτή την περίοδο ή μεταγενέστερα, εφόσον δεν επιλυθεί το οικονομικό πρόβλημα του Ταμείου το «ψαλιδισμένο» εφάπαξ θα το λάβουν μετά από 7 χρόνια.
Νάσος Χατζητσάκος στον Ελεύθερο Τύπο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου