Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Η επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΗ για τα συνοδά έργα στην “Πτολεμαΐδα 5”

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΔΕΗ σχετικά με το Έργο της 5ης Μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, που είναι υπό κατασκευή. Είχε προηγηθεί δημοσίευμα του “e-prolemaios” όπου γινόταν λόγος για υπαιτιότητα της ΔΕΗ όσον αφορά την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των συνοδών έργων στην 5η Μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας.
 
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της ΔΕΗ.
Σχετικά με τα πρόσφατα δημοσιεύματά σας για το Έργο της 5ης Μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, που είναι υπό κατασκευή, θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε τα ακόλουθα:
Α. Το Έργο εξελίσσεται με κανονικούς ρυθμούς και οι εκταμιεύσεις γίνονται
σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Ουδεμία καθυστέρηση υπάρχει στο Έργο λόγω των συνοδών έργων που απαιτούνται και καμία επίπτωση δεν έχει η πορεία ανάθεσης και εκτέλεσης των Έργων αυτών στο χρονοδιάγραμμα που εκτελεί ο Ανάδοχος του Έργου Πτολεμαΐδα V.
Β. Όλα τα συνοδά έργα είτε έχουν ανατεθεί είτε βρίσκονται στο τελικό στάδιο της ανάθεσής τους.
Ειδικότερα: Υπογράφηκε ήδη η Σύμβαση με τον ΑΔΜΗΕ για την επέκταση των γραμμών μεταφοράς 400KV και 150KV, που θα συνδέσουν τη Μονάδα Πτολεμαΐδα Vμε το Δίκτυο Μεταφοράς. Έχει εγκριθεί από το Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε. η ανάθεση του Έργου και επίκειται η υπογραφή της Σύμβασης με τον Ανάδοχο κατασκευής του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ), μέσω του οποίου θα μεταφέρεται η ηλεκτρική ισχύς της Μονάδας στο Δίκτυο Μεταφοράς.
Έχει εγκριθεί από το αρμόδιο όργανο της Επιχείρησης η ανάθεση του Έργου και επίκειται εντός του Ιουλίου 2018 η υπογραφή της Σύμβασης με τον Ανάδοχο, που θα κατασκευάσει το δίκτυο σωληνώσεων για την υδροδότηση της Μονάδας.
 
Όσον αφορά το κύριο Υποέργο της αυλής λιγνίτη (προμήθεια και εγκατάσταση των βασικών μηχανημάτων και του εξοπλισμού της αυλής λιγνίτη), η αρμόδια Επιτροπή της Επιχείρησης προχώρησε στις 02/07/2018 στο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για το υπόψη Έργο και σύντομα αναμένεται η ανάθεση του Έργου.
Τα υπόλοιπα δύο Υποέργα της αυλής λιγνίτη (χωματουργικά έργα διαμόρφωσης της αυλής και ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός-ταινιόδρομοι) είναι μικρότερης έκτασης, κόστους και χρόνου κατασκευής, και θα ολοκληρωθούν εγκαίρως πριν από την ολοκλήρωση του κύριου Υποέργου. Το τελευταίο συνοδό Έργο, οι ταινιόδρομοι μεταφοράς για την απόθεση των παραπροϊόντων της Μονάδας, αναμένεται να δημοπρατηθεί εντός του Αυγούστου 2018, ώστε να είναι έτοιμο έγκαιρα για τη λειτουργία της Μονάδας.
Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η ΔΕΗ,  παρακολουθώντας και ελέγχοντας συνεχώς την εξέλιξη του Έργου, φροντίζει ώστε και τα συνοδά έργα να είναι έτοιμα στην ώρα τους, ούτε νωρίτερα, που συνεπάγεται άσκοπη και ζημιογόνα προεκταμίευση χρημάτων, αλλά  ούτε και αργότερα ώστε να δημιουργηθούν καθυστερήσεις.
Γ. Η δυναμική εξέλιξη του τεράστιου και πολύπλοκου Έργου, όπως αυτό της ΠτολεμαΐδαςV, πρωτοφανούς έκτασης για τα δεδομένα της ΔΕΗ και της Χώρας μας, περιλαμβάνει συνεχείς επανεξετάσεις των επιμέρους φάσεων εργασιών, πάντοτε με διατήρηση του τελικού στόχου έγκαιρης ολοκλήρωσης του Έργου.
Σε σχόλιο του το e-ptolemaios επισημαίνει πως από την επίσημη απάντηση της ΔΕΗ προκύπτει ότι από τα πέντε συνολικά συνοδά έργα που πρέπει να γίνουν, μόνο για το ένα έχει υπογραφεί σύμβαση. Αυτό από μόνο του επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του e-ptolemaios που επισημαίνει καθυστερήσεις στα συνοδά έργα. Ορισμένα απ’ αυτά, τουλάχιστον αυτά που απαιτούν περισσότερο χρόνο στην κατασκευή, έπρεπε να έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται.
Μακάρι η διαβεβαίωση της ΔΕΗ ότι «δεν θα υπάρξει καμία καθυστέρηση» να αποδειχτεί στην πράξη, όμως οι γνωρίζοντες εκ των έσω τα πράγματα εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες. Γι’ αυτό καλό θα ήταν η ΔΕΗ να δώσει το χρονοδιάγραμμα κατασκευής όλων των συνοδών έργων, προκειμένου να γνωρίζουν άπαντες τον χρόνο ολοκλήρωσης και αν θα είναι έτοιμα στην ώρα τους. Πολύ περισσότερο που η ανάδοχος εταιρία ζητάει να παραδοθούν τα συνοδά έργα πριν από την παράδοση της 5ης μονάδας, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές.
Σε κάθε περίπτωση η απάντηση της ΔΕΗ είναι χρήσιμη, δεδομένου ότι ενημερώνει τους αναγνώστες για τη συγκεκριμένη φάση που βρίσκεται το κάθε έργο.

(e-ptolemaios)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου