Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Στις οφειλές της ΔΕΗ τα έσοδα από την πώληση του ΑΔΜΗΕ

Τα 622 εκατ. ευρώ που εισέπραξε η ΔΕΗ από την πώληση του ΑΔΜΗΕ δεν θα ζεστάνουν για πολύ τα ταμεία της, καθώς οι συνολικές υποχρεώσεις της προς προμηθευτές, εργολάβους, φορείς της αγοράς κ.ά. ξεπερνούν το 1,8 δισ. ευρώ. Οι «έχοντες λαμβάνειν» βρίσκονται ήδη στην «ουρά», με πρώτους τους παραγωγούς ΑΠΕ που αναμένουν την ΔΕΗ να αρχίσει να αποπληρώνει τουλάχιστον μέρος των ανεξόφλητων οφειλών της προς τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ και εκείνοι με τη σειρά τους τον ΛΑΓΗΕ, ο οποίος τους οφείλει περί τα
800 εκατ. ευρώ.
 
Ο ΛΑΓΗΕ κατέθεσε δύο αγωγές κατά του ΑΔΜΗΕ (μία τον Απρίλιο και μία τον Μάιο) διεκδικώντας συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 655 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 512 εκατ. ευρώ αφορούν ανείσπρακτο ΕΤΜΕΑΡ, ποσό που καταλήγει στους παραγωγούς ΑΠΕ. Με αγωγή διεκδικεί ο ΛΑΓΗΕ και ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 130 εκατ. ευρώ.
Με βάση τα στοιχεία των σχετικών δικογραφιών, τα 800 εκατ. ευρώ ανεξόφλητων οφειλών προς τους παραγωγούς ΑΠΕ του διασυνδεδεμένου συστήματος προκύπτουν διότι δεν έχουν πληρωθεί από Νοέμβριο 2016 έως και Απρίλιο 2017 ενώ υπάρχει και ανεξόφλητο τμήμα του Οκτωβρίου 2016. Τα ληξιπρόθεσμα ποσά για τους παραγωγούς ΑΠΕ των μη διασυνδεδεμένων νησιών που οφείλει ο ΔΕΔΔΗΕ αθροίζουν επιπλέον 67 εκατ. ευρώ. Σε πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι ανεξόφλητες οφειλές του ΛΑΓΗΕ προς τους παραγωγούς των θερμικών μονάδων, οι οποίοι επίσης αναμένουν να ενεργοποιηθεί η αλυσίδα αποπληρωμών από ΔΕΗ -ΑΔΜΗΕ - ΛΑΓΗΕ.
Η πίεση προς τη ΔΕΗ για την αποπληρωμή των ΑΔΜΗΕ - ΔΕΔΔΗΕ είναι διπλή, καθώς είναι σε εξέλιξη και η αυτεπάγγελτη έρευνα που διεξάγει για τα ληξιπρόθεσμα της ΔΕΗ προς τους δύο διαχειριστές η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, προκειμένου να διαπιστωθεί και το κατά πόσον παρακρατούνται πόροι των ΑΠΕ που έχουν εισπραχθεί από τους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος.
 
Οι πρώτες πληρωμές προς τους διαχειριστές αναμένονται άμεσα από τη ΔΕΗ, η οποία θα αξιοποιήσει τα έσοδα από την πώληση του ΑΔΜΗΕ για τη μείωση της οικονομικής της έκθεσης. «Είναι η τελευταία φορά που η ΔΕΗ πουλάει ένα περιουσιακό στοιχείο και τα έσοδα δεν πάνε σε επενδύσεις αλλά σε αποπληρωμές οφειλών» δηλώνει ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, ο οποίος ευελπιστεί να έχουν καλύτερη τύχη τα έσοδα από την πώληση των μονάδων που θα ακολουθήσει.
 
 
 
(Καθημερινή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου