Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Κομισιόν: Δεν έχει ακόμη κλείσει το θέμα του ΑΔΜΗΕ

Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα αφήνει η Κομισιόν για το μοντέλο απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ τρεις μήνες μετά την υποβολή του, επισημαίνοντας πως δεν έχει ακόμη αποσαφηνισθεί κατά πόσο μπορεί να περπατήσει ή όχι.
«Μένει πάντα να φανεί κατά πόσο το ελληνικό σχέδιο στο οποίο οι θεσμοί έδωσαν το οκ τους το Δεκέμβριο είναι και βιώσιμο. Αυτό συνεχίζει να τελεί υπό εξέταση, με τη συμβολή των ανεξάρτητων συμβούλων», λέει εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μιλώντας στο Energypress.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το αποτέλεσμα της έρευνας πρόκειται να συζητηθεί αφενός μεταξύ των θεσμών, και εφόσον συμφωνήσουν ότι "περπατάει", θα ενημερώσουν την ελληνική ..
πλευρά στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος. Στο αρνητικό σενάριο, όπου η ελληνική δηλαδή πρόταση θα κριθεί ανεφάρμοστη θα επανέλθει στο τραπέζι η λύση της 100% πώλησης του ΑΔΜΗΕ. Αυτό δηλαδή ακριβώς που προέβλεπε η έκθεση συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 21ης Δεκεμβρίου.
 
Στο μεταξύ, και σύμφωνα με πληροφορίες, στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις του ΥΠΕΝ με τα τεχνικά κλιμάκια συμμετείχαν και στελέχη των συμβούλων για το έργο της απόσχισης (Lazard, ΣΟΛ, Norton Rose) οι οποίοι και έκαναν μια πρώτη παρουσίαση στους συνομιλητές τους.
Από τη πλευρά τους, κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  μιλώντας επίσης στο Εnergypress, εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι το μοντέλο που έχουν προτείνει στους θεσμούς, με την υποστήριξη και την λεπτομερή επεξεργασία των συμβούλων, θα είναι και η τελική λύση που θα πάρει το πράσινο φως από τους δανειστές. Υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα κυλήσει ομαλά η συνολική διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εταίρους. «Δεν είναι πάντως η υπόθεση του ΑΔΜΗΕ που θα εμποδίσει την αξιολόγηση», λέγεται χαρακτηριστικά.
Στο δια ταύτα, όλες οι πλευρές ετοιμάζουν το νομικό τους οπλοστάσιο. Η ΔΕΗ για παράδειγμα, έχει ήδη προσλάβει ως συμβούλους τις HSBC, Citi, καθώς και μεγάλο νομικό γραφείο. Ο στόχος είναι αφενός να ετοιμάσουν ένα πλήρες πλάνο για την πορεία της απόσχισης, αφετέρου να αποτιμήσουν τον ΑΔΜΗΕ, και να ορίσουν ποια πρέπει να είναι η αποζημίωση για τη ΔΕΗ. Στη θεωρία, οι τρεις αυτοί σύμβουλοι θα "κονταροχτυπηθούν" με τους αντίστοιχους του Δημοσίου (Lazard, ΣΟΛ, Norton Rose). Στην πράξη, όλοι θα δουλέψουν από κοινού για τον ίδιο σκοπό.
«Ναι, μπορεί να είναι βιώσιμο το μοντέλο. Αν το χειριστούμε καλά, μπορεί να αποδειχθεί πως το σχήμα περπατάει», λέει άνθρωπος που συμμετέχει στη διαδικασία τεκμηρίωσης και έχει γνώση για τους χειρισμούς του project.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το μοντέλο πάνω στο οποίο γίνεται η συζήτηση, το Ελληνικό Δημόσιο έχει δεσμευτεί για την απόκτηση και διατήρηση του 51% του νέου ΑΔΜΗΕ, ενώ ένα 20% θα πωληθεί σε στρατηγικό επενδυτή, και ένα 29% θα διατεθεί μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο επενδυτικό κοινό.
Αν και θεωρείται περισσότερο τυπική παρά ουσιαστική πτυχή της όλης υπόθεσης, οι πληροφορίες αναφέρουν πως το έργο αποτίμησης του ΑΔΜΗΕ και τεκμηρίωσης της πρότασης δεν έχει ακόμη ανατεθεί επισήμως από το Δημόσιο στην ομάδα Lazard, ΣΟΛ και Norton Rose. Κι αυτό καθώς το Δημόσιο δεν μπορεί να προσλάβει συμβούλους παρά μόνο εφόσον προκηρύξει διαγωνισμό, κάτι που θα πάρει χρόνο, και θα πάει πίσω όλες τις διαδικασίες. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών γίνεται σε αυτή τη φάση "ανεπισήμως".
 
Λέγεται πάντως πως εφόσον η Κοινότητα δώσει τελικά το πράσινο φως στη ΔΕΗ να προχωρήσει, τότε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου μπορεί να έχει ολοκληρωθεί η απόσχιση του 51% του νέου ΑΔΜΗΕ. Από εκεί και πέρα, και ακριβώς επειδή ο ΑΔΜΗΕ ιδρύθηκε με νόμο, εκτιμάται πως θα απαιτηθούν μια σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που μέσα στο έργο του νομικού συμβούλου περιλαμβάνεται η υποβολή προτάσεων για πιθανές νομοθετικές ή ρυθμιστικές αλλαγές και προσαρμογές, όπως και η σύνταξη σχεδίων τροποποιήσεων της ισχύουσας νομοθεσίας.
Πιθανή εφαρμογή του ΝΟΜΕ
Στο ερώτημα του Energypress προς τον εκπρόσωπο της Κομισιόν τι συμβαίνει με τα υπόλοιπα φλέγοντα θέματα ελληνικού ενεργειακού ενδιαφέροντος, όπως εκείνο του ΝΟΜΕ, αν και λακωνική, η απάντηση είναι σαφής.
«Στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, η Κομισιόν συζητά με τις ελληνικές αρχές και την πιθανή εφαρμογή των δημοπρασιών ΝΟΜΕ».
Το γεγονός ότι οι Κοινοτικοί που προσέχουν και τη παραμικρή λέξη, μιλούν για "πιθανή" εφαρμογή, ενισχύει εκείνες τις εκτιμήσεις που δεν αποκλείουν την επαναφορά στο τραπέζι της «Μικρης ΔΕΗ».

 http://energypress.gr/news/komision-den-ehei-akomi-kleisei-thema-toy-admie-pithani-i-efarmogi-toy-nome

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου