Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Καμπάνια ΡΑΕ για δικαιώματα καταναλωτών

Ενημερωτικά φυλλάδια για τα δικαιώματα των καταναλωτών ηλεκτρικού, θα διανέμονται στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών με πρωτοβουλία και ευθύνη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Με τα φυλλάδια αυτά, οι πολίτες θα ενημερώνονται για τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν αν θελήσουν να αλλάξουν προμηθευτή ηλεκτρικού, για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους ως καταναλωτών ηλεκτρικού, και για τις ειδικές πρόνοιες που
ισχύουν σχετικά με την κατηγορία ευάλωτων καταναλωτών και δικαιούχων Κοινωνικού Οικιακού Τιμολόγιου (ΚΟΤ).
Ήδη τα έντυπα βρίσκονται στη φάση της παραγωγής, ενώ η διανομή τους θα καλύψει το σύνολο των ΚΕΠ της χώρας, καθώς θα τυπωθούν σε περίπου 230.000 αντίτυπα. Η έκδοση και διανομή των ενημερωτικών εντύπων κρίθηκε αναγκαία, καθώς αφενός επίκειται το «άνοιγμα» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η ανάπτυξη του ανταγωνισμού μεταξύ των προμηθευτών, ενώ αφετέρου η οικονομική κρίση και ο ρόλος της ΡΑΕ στην προστασία των καταναλωτών, επιβάλλουν την πληρέστερη δυνατή ενημέρωση του ευρέως κοινού.
Σχετικά να σημειωθεί ότι μέχρι και σήμερα, η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας (αγορά λιανικής) ελέγχεται σε ποσοστό 97-98% από τη ΔΕΗ, καθώς οι ισχύοντες μηχανισμοί δεν αφήνουν οικονομικά περιθώρια για τη δραστηριοποίηση εναλλακτικών προμηθευτών. Αρκεί να τονιστεί ότι οι 10 εναλλακτικοί προμηθευτές που προβαίνουν σε δηλώσεις φορτίου πελατών τους, πραγματοποιούν πωλήσεις που αντιστοιχούν στο 3% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας (στοιχεία ΛΑΓΗΕ μηνός Αυγούστου 2014), ενώ καμιά εταιρεία δεν καλύπτει ποσοστό πάνω από 1%.
Ωστόσο οι τουλάχιστον τρεις εταιρείες που στοχεύουν να επεκταθούν δυναμικά στην αγορά λιανικής (οικιακοί και εμπορικοί καταναλωτές), αναμένουν την οριστικοποίηση του θεσμικού πλαισίου για τη διενέργεια τωνδιαγωνισμών πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ στις αρχές του 2015, στο πλαίσιο της οποίας θεωρητικά τουλάχιστον, ελπίζεται ότι θα διαμορφωθούν περιθώρια που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη του ανταγωνισμού προς όφελος του τελικού καταναλωτή.

του Μιχάλη Καϊταντζίδη
euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου