Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Ξεμπλόκαρε το υδροηλεκτρικό έργο - μαμούθ της Μεσοχώρας

«Η Ελλάδα για πρώτη φορά, μετά από έξι χρόνια, μπαίνει και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης, γίνεται φυσιολογική  χώρα» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υποστηρίζοντας ότι «αφήνουμε πίσω μας το παρελθόν, επενδύουμε σε ένα καλύτερο μέλλον με ανάπτυξη και με θέσεις εργασίας» εντός του έτους. Μάλιστα έκανε ειδική μνεία στις σημερινές ανακοινώσεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ σύμφωνα με τις οποίες διαπιστώνεται μείωση της ανεργίας, στο δεύτερο..
τρίμηνο του 2014, με σημαντικότερη τη μείωση της νεανικής ανεργίας.
Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού έγιναν στο περιθώριο της σύσκεψης που είχε στο μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του Υπουργού ΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη, του Αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ κ. Νίκου Ταγαρά και της Κυβερνητικής Εκπροσώπου κας Σοφίας Βούλτεψη.
Υδροηλεκτρικό έργο-μαμούθ 
Αντικείμενο ήταν η απεμπλοκή μετά από 13 χρόνια ενός σημαντικού αναπτυξιακού έργου, το υδροηλεκτρικό φράγμα της Μεσοχώρας που είχε καταντήσει... γεφύρι της Άρτας. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο το οποίο θα παράγει 360 γιγαβατώρες ετησίως.
Για να γίνει πιο σαφές, η ενέργεια που θα παράγει το υδροηλεκτρικό έργο, ισοδυναμεί με το 10% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας στη χώρα ή αλλιώς, θα μπορούσε να καλύψει την ετήσια κατανάλωση ενέργειας ενός νησιού, όπως η Κέρκυρα, ή στο Περιστέρι της Αττικής ή την ετήσια κατανάλωση της Λέσβου και της Χίου μαζί.
Στο μέγαρο Μαξίμου υπεγράφησαν από τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Νίκο Ταγαρά τα σχέδια διαχείρισης υδατικών πόρων Θεσσαλίας και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.
Πόσο θα στοιχίσει το φράγμα Μεσοχώρας
Ο Αντώνης Σαμαράς, υπενθύμισε ότι το έργο ξεκίνησε το ’86 και σταμάτησε το 2001 λόγω δικαστικών εμπλοκών στην εκτροπή του Αχελώου. Τώρα αναμένεται να αποπερατωθεί σε δύο χρόνια. Για το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας έχουν ήδη στο παρελθόν επενδυθεί 283 εκατομμύρια ευρώ και για την ολοκλήρωσή του απαιτούνται άλλα 110 εκ, χρήματα τα οποία είναι διαθέσιμα και θα καλυφθούν από τη ΔΕΗ. Τόνισε δε πως «δυστυχώς, κάθε χρόνος καθυστέρησης κοστίζει στη ΔΕΗ 25 εκατομμύρια ευρώ» αλλά και ότι «οι συνολικές μέχρι σήμερα απώλειες λόγω καθυστέρησης που είχαμε στο έργο υπερβαίνουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ».
Το έργο αξιοποιεί τα νερά του Αχελώου για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και επαναφέρει τα νερά στη φυσική κοίτη του ποταμού.

Πηγή:  iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου