Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Η πώληση των Δικτύων φέρνει μέρισμα στη ΔΕΗ

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής του συστήματος Μεταφοράς
Ηλεκτρικής Ενέργειας, ο περίφημος ΑΔΜΗΕ, που είναι 100% θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ, παίρνει σειρά στις αποκρατικοποιήσεις του τομέα της ενέργειας, με την κυβέρνηση να είναι αποφασισμένη να έχει ολοκληρώσει μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2014 τις διαδικασίες. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του «Κ», μέσα στον Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμη η ανεξάρτητη αποτίμηση της αξίας της εταιρείας, που είναι απαραίτητη για τις επόμενες κινήσεις.

Το ενδιαφέρον, ωστόσο, από τη συγκεκριμένη πώληση είναι ότι «κρύβει» υπεραξίες για τους μετόχους της ΔΕΗ. Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται ότι η λύση της ΑΜΚ, η οποία και θα ήταν
πιο «γρήγορη», παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες και κυρίως στο κομμάτι που η τρόικα δεν επιθυμεί από πλευράς Δημοσίου να διατηρηθεί καταστατική μειοψηφία 34%. Έτσι, εξετάζονται διάφορα εναλλακτικά σενάρια, μεταξύ των οποίων και η πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ προς τους νέους μετόχους, με το Δημόσιο να αποσβαίνει την αξία που θα αποκτήσει σε βάθος χρόνου.

Καθοριστικό σε αυτήν την περίπτωση θα είναι να υπάρξει ικανοποίηση της ΔΕΗ και των μετόχων της, που δεν είναι μόνο το Δημόσιο (51%), αλλά και ξένα fund, το ασφαλιστικό ταμείο των εργαζομένων αλλά και ιδιώτες μέτοχοι.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το πλάνο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, τα έσοδα από την πώληση του ΑΔΜΗΕ θα πάνε σε τρεις κατευθύνσεις:

το μεγαλύτερο μέρος θα δοθεί ως μέρισμα στους μετόχους, π.χ., αξία πώλησης 1 δισ., το 30% ή, αλλιώς, 300 εκατ. ευρώ θα επιστραφούν στους μετόχους. Ακόμα ένα σημαντικό ποσό θα κατευθυνθεί στη μείωση του δανεισμού της ΔΕΗ.

Ήδη θυμίζουμε ότι η Standard & Poor’s έχει υπογραμμίσει στην πρόσφατη αξιολόγησή της για τη ΔΕΗ ότι αναμένει ως θετικό καταλύτη για την περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας τη μείωση του δανεισμού της εταιρείας από τα έσοδα που θα προκύψουν από πωλήσεις παγίων.

Η S&P, βεβαίως, αναμένει σημαντική μείωση από την πώληση της λεγόμενης μικρής ΔΕΗ, ωστόσο η θετική επίπτωση θα είναι πολλαπλασιαστική: η εταιρεία θα επιτύχει μείωση του συνολικού δανεισμού της και, ταυτόχρονα, θα βελτιώσει την πιστοληπτική της ικανότητα, άρα και τη δυνατότητά της να αναχρηματοδοτήσει τον υφιστάμενο δανεισμό της με καλύτερα επιτόκια.

Αυτό συνεπάγεται άμεση μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους της εταιρείας και βελτίωση των γενικότερων προοπτικών κερδοφορίας. Τέλος, ένα κομμάτι από τα έσοδα θα πάει για τη χρηματοδότηση επενδύσεων, κυρίως της Πτολεμαΐδας 5.

Ως προς την πώληση του ΑΔΜΗΕ, πάντως, υπάρχει αισιοδοξία στο στρατόπεδο της κυβέρνησης ότι αυτή θα προσελκύσει το ενδιαφέρον παικτών της ευρωπαϊκής αγοράς και όχι μόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου