Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Από τα δίκτυα μεταφοράς θα αρχίσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Από την πώληση των δικτύων μεταφοράς της ΔΕΗ θα αρχίσει η
περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, η οποία θα συνεχιστεί με την πώληση του 30% του παραγωγικού δυναμικού της (ορυχεία και μονάδες) και θα ολοκληρωθεί με τη διάθεση μέσω του Χρηματιστηρίου του 17% των μετοχών της εναπομείνασας εταιρείας και του μάνατζμεντ. Αυτό είναι το σχέδιο που τέθηκε προς συζήτηση από την τρόικα στις τελευταίες επαφές με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ. 
Δεσμευτική ημερομηνία 
Η τρόικα φέρεται να έθεσε ως δεσμευτική ημερομηνία το τέλος του 2013 για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας), ο οποίος σήμερα αποτελεί 100% θυγατρική της ΔΕΗ. 
Αυτό σημαίνει πώληση της εταιρείας, διατήρηση ωστόσο ενός ποσοστού 35% υπό δημόσιο έλεγχο, όπως προβλέπει η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία για τα δίκτυα και όπως συμβαίνει και στην περίπτωση ιδιωτικοποίησης των δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου, δηλαδή της θυγατρικής της ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ. Πηγές του ΥΠΕΚΑ τονίζουν κατηγορηματικά, διαψεύδοντας σχετικές πληροφορίες, ότι η τρόικα δεν έχει θέσει δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, κατανοώντας, όπως τονίζουν, την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ», της δημιουργίας δηλαδή μιας πλήρους καθετοποιημένης επιχείρησης κατά τα πρότυπα της ΔΕΗ, στην οποία θα εισέλθουν δυναμικό από αντιπροσωπευτικό μείγμα καυσίμων (λιγνίτες, υδροηλεκτρικά, φυσικό αέριο), ορυχεία, αλλά και εμπορική δραστηριότητα και την παραχώρησή της σε ιδιώτες. Η δέσμευση που τέθηκε επ’ αυτού είναι το χαρτοφυλάκιο της νέας εταιρείας να περιλαμβάνει το 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής σχέδιο για το ποιο ακριβώς θα είναι αυτό το χαρτοφυλάκιο, τονίζουν από το ΥΠΕΚΑ και διευκρινίζουν ότι αυτό θα γίνει ύστερα από μελέτη και λεπτομερή επεξεργασία όλων των στοιχείων της ΔΕΗ (δάνεια, προσωπικό κ.λπ.). 
Η τρόικα, αναφέρουν χαρακτηριστικά από το ΥΠΕΚΑ, αντιλαμβάνεται ότι όταν αυτό το μοντέλο για να το εφαρμόσει η ιταλική ΕΝΕL σε κανονικές συνθήκες χρειάστηκε 3 χρόνια, δεν θα μπορούσε στην Ελλάδα και στις παρούσες συνθήκες να γίνει μέσα σε ένα χρόνο. 
Η «μικρή ΔΕΗ» 
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση πάντως του σχεδίου της «μικρής ΔΕΗ» θα ακολουθήσει και η διάθεση, μέσω του Χρηματιστηρίου, του 17% των μετοχών της εταιρείας που έχει περάσει στον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ σε ιδιώτες, παράλληλα με την παραχώρηση του μάνατζμεντ της εναπoμείνασας εταιρείας. Δεσμεύσεις ζήτησε η τρόικα για τον μηδενισμό του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ το 2014. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε: 
«Αλλα βασικά σημεία που καλύφθηκαν στο πλαίσιο της αναθεώρησης, συμπεριλαμβάνουν τη μεταρρύθμιση του τομέα ηλεκτρισμού ώστε να διασφαλίζεται η χρηματοοικονομική σταθερότητά του και να να αποφευχθεί η διόγκωση των χρεών». 
Η λύση στο θέμα αυτό περνάει κατά βάση από τις ΑΠΕ, το νέο νομοσχέδιο για τις οποίες θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι την επόμενη εβδομάδα και θα περιλαμβάνει νέο «κούρεμα» στις εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών, που θα επεκταθεί για πρώτη φορά και στα λειτουργούντα έργα. Η τρόικα ενημερώθηκε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και για την άμεση αντιμετώπιση των χρεών που βαρύνουν την αγορά ηλεκτρισμού, εγκρίνοντας, όπως μεταφέρουν αρμόδιες πηγές, τον σχεδιασμό του υπουργείου. 
Αυτός, όπως έχει αποκαλύψει η «Κ», στηρίζεται στην επίσπευση της εκταμίευσης του δανείου της ΔΕΗ ύψους 250 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ, με στόχο η ρευστότητα αυτή να διοχετευθεί μέσω του ταμείου της ΔΕΗ στον ΛΑΓΗΕ (Λειτουργό της Αγοράς) και από εκεί στους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς για να περιοριστεί με τον τρόπο αυτό και το χρέος προς τη ΔΕΠΑ, που έχει φτάσει περί τα 450 εκατ. ευρώ. 
Ενα επιπλέον ποσό της τάξης των 77 εκατ. ευρώ θα ενισχύσει επίσης τη ΔΕΗ μέσω της αποπληρωμής ανεξόφλητων οφειλών του Δημοσίου προς την Επιχείρηση. 
Θέμα τιμολογίων 
Η τρόικα έθεσε, τέλος, και το θέμα των τιμολογίων για το οποίο, με βάση τις δεσμεύσεις στο προηγούμενο Μνημόνιο, αναμένονται δύο ακόμη δόσεις αυξήσεων μέχρι την πλήρη απελευθέρωσή τους την 1η Ιουλίου 2013. Η δεύτερη μέσα στον χρόνο δόση αυξήσεων αναμένεται από την 1η Μαΐου και η τρίτη την 1η Ιουνίου. 


Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου