Σάββατο 13 Απριλίου 2013

«Βραδυφλεγής βόμβα» ΔΕΗ για το πορτοφόλι οικογενειών και επιχειρήσεων

Νάρκη... στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και στις επιχειρήσεις απειλεί να βάλει η ΔΕΗ, καθώς η θυγατρική της εταιρεία «Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας» (ΑΔΜΗΕ) ζητά να μην ισχύσουν οι μειώσεις από 1,5% έως και 15% που αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) τον περασμένο Ιανουάριο και αφορούν τις χρεώσεις μεταφοράς και δικτύου διανομής.

Προβλήματα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς μπορεί να δημιουργήσει η προσφυγή του ΑΔΜΗΕ στο Συμβούλιο της Επικρατείας
Προβλήματα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς μπορεί να δημιουργήσει η προσφυγή του ΑΔΜΗΕ στο Συμβούλιο της Επικρατείας
Ποσά που αντιστοιχούν περίπου στο 20% του συνολικού λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος.
Οπως αποκαλύπτει το «Εθνος», ο ΑΔΜΗΕ προσέφυγε στις αρχές του μήνα στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης που έλαβε η ΡΑΕ στο τέλος της περασμένης χρονιάς και σύμφωνα με αυτήν οι χρεώσεις χρήσης του συστήματος μεταφοράς και δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας μειώνονται για το 2013 κατά 7% στα νοικοκυριά, 7 έως 15% στις μικρές επιχειρήσεις, 1 έως 11% στις βιοτεχνίες και 2,2% στις βιομηχανίες.
Η διοίκηση του Διαχειριστή, λένε αξιόπιστες πηγές στο «Εθνος», δεν αρκέστηκε μόνο στην προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απόφασης της ΡΑΕ, αλλά κατέθεσε και αίτηση αναστολής της απόφασης. Αν το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο λάβει απόφαση υπέρ του ΑΔΜΗΕ, δηλαδή εγκρίνει την αίτηση αναστολής, τότε οι λογαριασμοί της ΔΕΗ αίφνης θα αυξηθούν κατά τα προαναφερόμενα ποσοστά.
Η θυγατρική της ΔΕΗ έκανε αυτήν την προσφυγή, καθώς θεωρεί ότι η ΡΑΕ δεν έλαβε υπόψη της, μεταξύ άλλων, το κόστος του επενδυτικού προγράμματος για έργα στο σύστημα μεταφοράς και το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία προγραμματίζει για φέτος. Μάλιστα δύο εξ αυτών που επικαλείται ο ΑΔΜΗΕ είναι η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης και των Κυκλάδων. Η ΡΑΕ, κατά τις πληροφορίες, αντέτεινε στον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Διαχειριστή πως το έργο της Κρήτης δεν υπάρχει καν στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του συστήματος μεταφοράς 2014-2023 που υποβάλλει ο ΑΔΜΗΕ στην Αρχή. Μάλιστα το έργο αυτό δεν προβλέπεται να ξεκινήσει ούτε το 2016. Επιπλέον για τη διασύνδεση των Κυκλάδων η ΡΑΕ ενέκρινε το κονδύλι που ζήτησε ο Διαχειριστής και είναι της τάξης των 600.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο έργο πρόκειται να προκηρυχθεί στο τέλος του 2013.
Κίνηση ΑΔΜΗΕ  
 
Κίνδυνος αύξησης της τιμής του ρεύματος
Με την... πρωτοφανή αυτή κίνηση του ΑΔΜΗΕ, η ΔΕΗ ουσιαστικά όχι μόνο μπλοκάρει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για μειώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος από την 1η Μαΐου, αλλά απειλεί να προκαλέσει και αυξήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», στο διάστημα αυτό ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Ασημάκης Παπαγεωργίου, καταβάλλει προσπάθειες ώστε σε πρώτη φάση να μειωθούν οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Στην κατεύθυνση αυτή η ΔΕΗ κινείται για την παροχή εκπτώσεων στα τιμολόγια, καθώς έπειτα και από πρωθυπουργική εντολή, στόχος είναι να μειωθεί το κόστος ενέργειας των βιομηχανιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Επιπλέον, ως γνωστόν, η ΔΕΗ θα πρέπει μέσα στον μήνα να υποβάλει στη ΡΑΕ, και εκείνη με τη σειρά της να γνωμοδοτήσει στον κ. Παπαγεωργίου, και τις προτάσεις της για τη διαμόρφωση των τιμολογίων χαμηλής τάσης (οικιακά και μικρές επιχειρήσεις) από την 1η Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ ζητούσε στο τέλος της περασμένης χρονιάς για το ερχόμενο τρίμηνο αυξήσεις της τάξης του 5%.
Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές, οι αυξήσεις πια δεν δικαιολογούνται, καθώς το κόστος ρύπων που επιβαρύνεται η ΔΕΗ έχει μειωθεί, κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο και για 200 εκατ. ευρώ, ενώ οι άφθονες βροχοπτώσεις του χειμώνα είχαν ως αποτέλεσμα το «φουλάρισμα» των υδροηλεκτρικών σταθμών και την παραγωγή ρεύματος, κατά προτεραιοτητα από αυτούς. Δηλαδή το κόστος παραγωγής για τη ΔΕΗ έχει πέσει, ενώ ταυτόχρονα η εταιρεία, λόγω της μεγάλης μείωσης της ζήτησης ρεύματος, δεν χρησιμοποιεί μονάδες φυσικού αερίου και πετρελαίου, αλλά μόνο τις μισές λιγνιτικές.
«Καμπανάκι»
Σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης λόγω του ενεργειακού κόστους αντιμετωπίζουν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος. Με επιστολή του στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά υπογραμμίζει πως το κόστος ενέργειας έχει φτάσει στο 50% του συνολικού κόστους παραγωγής των μεταποιητικών επιχειρήσεων, και πολλές από αυτές δεν αντέχουν βάζοντας «λουκέτο». Ο κ. Μίχαλος ζητά τη λήψη μέτρων ανακούφισης επισημαίνοντας πως τα τιμολόγια της ΔΕΗ τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν αυξηθεί κατά 45%, ενώ λόγω και της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο ντίζελ και το φυσικό αέριο την τελευταία πενταετία συνολικά το κόστος ενέργειας εκτινάχθηκε κατά 60%.


ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
 http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου