Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΔΙΚΙΕΣ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ

Συνάδελφοι – σες,
Μετά από είκοσι ημέρες συνεχών και έντονων συζητήσεων προκειμένου να βρεθεί ο πλέον δίκαιος τρόπος –μέθοδος της αναγκαστικής  μείωσης των μισθών μας έστω και αν αυτός είναι προσωρινός (μέχρι να καταλήξουμε στο πως θα διαμορφωθούν οι μειώσεις τελικά) είμαστε στην δυσάρεστη θέση να πούμε ότι δεν βρέθηκε κοινά αποδεκτή πρόταση.
Ο λόγος της διαφωνίας μας ήταν η εμμονή της Διοίκησης να μπουν συγκεκριμένα ποσοστά μείωσης των μεταβλητών αποδοχών αλλά και των αποδοχών από τα ειδικά επιδόματα.
Μπορεί μεν η Διοίκηση να υποχώρησε στο ένα από τα αιτήματά μας δηλαδή να μην «πειραχθεί» το κλιμάκιο για να μην αλλοιωθεί το μισθολόγιο μας και οι όποιες μειώσεις να κρατηθούν σε ξεχωριστό «κουτάκι» - κωδικό, γεγονός σημαντικό και το οποίο είναι αποτέλεσμα των πιέσεων μας η εμμονή της όμως στα ποσοστά μείωσης επί των μεταβλητών και ειδικών επιδομάτων μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.
Μας βρίσκει ΚΑΘΕΤΑ αντίθετους γιατί όπως έχουμε εξηγήσει παρά πολλές φορές δεν είναι λογικό να προτρέχεις πριν κάνεις σοβαρή μελέτη και διεξοδική συζήτηση ώστε να εξακριβώσεις πόσο πραγματικά μπορείς να μειώσεις τις μεταβλητές αποδοχές αλλά και τα ειδικά επιδόματα να βάζεις ποσοστά μείωσής τους.
Εξηγήσαμε πολλές φορές ότι δεν είναι σωστό να βάζεις το κάρο μπροστά από  το άλογο.
Δυστυχώς η Διοίκηση επέμενε σε μια  «ακατανόητη» γραμμή.
Κατανοούμε και συμφωνούμε όλοι ότι για να προστατευθεί ο πιο αδύνατος οικονομικά συνάδελφος γιατί και αυτός έχει οικογένεια και πρέπει να μπορεί να την ζήσει αξιοπρεπώς ότι με αίσθημα ευθύνης πρέπει να δούμε πρώτα τι μπορούμε να εξοικονομήσουμε με το όποιο «νοικοκύρεμα» όπως λέει η Διοίκηση ή  εξορθολογισμό από τις μεταβλητές αποδοχές και τα ειδικά επιδόματα.
Όμως άλλο αυτό και εντελώς διαφορετικό να προτρέχουμε να βάζουμε ποσοστά που το πιθανότερο είναι ότι δεν μπορούν  με τίποτα να «πιαστούν».
Γι εμάς η θέση αυτή της Διοίκησης είναι «ακατανόητη»  διαλυτική και εντελώς λαθεμένη.
Όπως εντελώς «ακατανόητη» και ΚΥΡΙΩΣ ΑΔΙΚΗ είναι η θέση της ακόμα και στη δική της πρόταση με την οποία εμείς διαφωνούμε να μην συμμετέχουν πραγματικά και ουσιαστικά όσοι συνάδελφοι είναι πλαφοναρισμένοι (είναι δηλαδή πάνω από το πλαφόν) αλλά και όσοι παίρνουν το «επίδομα ευθύνης».
Για εμάς η πιο δίκαιη πρόταση για τις προσωρινές μειώσεις είναι οι μειώσεις να γίνουν κλιμακωτά.
Δηλαδή ο καθένας να συμμετέχει με βάση τις δυνατότητες του στο σύνολο των αποδοχών  του.
Το γεγονός ότι η Διοίκηση δεν την υιοθέτησε την καθιστά υπεύθυνη για ότι επακολουθήσει και την εκθέτει στα μάτια όλων των εργαζομένων.
Μετά από αυτή την εξέλιξη παρότι οι μειώσεις που θα γίνουν δεν θα είναι  οι τελικές η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ  τις αμέσως επόμενες ημέρες θα καλέσει συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας μας προκειμένου το πλέον αρμόδιο όργανο να αποφασίσει την τελική μας στάση.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Η τελική πρόταση της Διοίκησης για το πώς θα γίνουν οι μειώσεις ώστε συγκριτικά με το 2009 το μέσο κατά κεφαλή κόστος να έχει μειωθεί κατά 35% είναι :
•          Μείωση κατά 35 % των Ειδικών επιδομάτων και των μεταβλητών αποδοχών.
•          Μείωση κατά 13% συγκριτικά με το 2009 (8%- 9% από τώρα) στο σύνολο του προσωπικού.

ΥΓ.: Καλούμε την Διοίκηση της ΔΕΗ να ενημερώσει τους εργαζόμενους για το πως θα διαμορφωθούν οι προσωρινές μειώσεις σύμφωνα με την πρόταση της σε κάθε κατηγορία και κάθε ειδικότητα και κυρίως να πει πόσο θα συμμετάσχουν στις μειώσεις τα υψηλόβαθμα στελέχη που κατά τα άλλα ως ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ σεβόμαστε απόλυτα.
Επιπροσθέτως να εξηγήσει ότι με την πρότασή της οι μεταβλητές αποδοχές θα μειωθούν τρείς φορές (μια κατά 35%,  μια κατά το 13% της γενικής μείωσης και μία λόγω μείωσης του ωρομισθίου που θα προέλθει από την μείωση των ειδικών επιδομάτων).
Να εξηγήσει επίσης ότι και τα ειδικά επιδόματα θα μειωθούν δύο φορές (μία κατά 35% και μια κατά το 13% της γενικής μείωσης).


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου