Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

Τι φέρνει στο ίντερνετ η οπτική ίνα της ΔΕΗ για 1,7 εκατ. νοικοκυριά – Γιατί η ψηφιακή μετάβαση είναι προϋπόθεση για την ενεργειακή

 

 

Τι φέρνει στο ίντερνετ η οπτική ίνα της ΔΕΗ για 1,7 εκατ. νοικοκυριά – Γιατί η ψηφιακή μετάβαση είναι προϋπόθεση για την ενεργειακή

Η νέα εποχή της ενέργειας συνδέεται άμεσα με την ψηφιοποίηση και τις μεγάλες ταχύτητες στο ίντερνετ.

Ο νέος ενεργειακός κόσμος, όπου τα πάντα θα είναι διασυνδεδεμένα στο δίκτυο, από τις παραδοσιακές ηλεκτρικές συσκευές μέχρι τις αντλίες θερμότητας, τα φωτοβολταϊκά στη στέγη και τη μπαταρία του αυτοκινήτου, όλα αυτά χρειάζονται connectivity.

Η ψηφιακή μετάβαση στην Κοινωνία των Gigabit είναι προαπαιτούμενο για την ενεργειακή.

Η μεγάλη εικόνα είναι αυτή. Αλλά για να φτάσουμε εκεί, πρέπει πρώτα να ξεκολλήσουμε από τη θέση του ουραγού στην Ευρώπη. Ενώ ο μέσος όρος των νοικοκυριών στην ΕΕ με οπτική ίνα στην πόρτα τους ξεπερνά το 70%, το ποσοστό στην Ελλάδα βρίσκεται μόλις στο 27,8%.

Κάπου εδώ υπεισέρχεται στην κουβέντα η ΔΕΗ. Το κατασκευαστικό πλάνο που ανακοίνωσε χθες η θυγατρική της, ΔΕΗ FiberGrid, για οπτικές ίνες σε 1,7 εκατ. νοικοκυριά έως και το 2025, αλλά και για κάλυψη συνολικά 3 εκατ. μέχρι και το 2030, αποσκοπεί ακριβώς στο να κλείσει όσο μπορεί πιο γρήγορα η ψαλίδα ακόμη και με τη γειτονιά μας.

Στην Κύπρο το ποσοστό βρίσκεται στο 50%, στη Βουλγαρία ξεπερνά το 80% και στη Ρουμανία το 90%.

Αξιοποίηση του δικτύου ρεύματος

Το πλάνο είναι εφικτό, τόσο γιατί αυξάνονται οι επενδυτές στην οπτική ίνα, δηλαδή εκτός από τον ΟΤΕ που είναι ο βασικός παίκτης, τώρα προστίθεται και η ΔΕΗ με στόχο να ρίξει 680 εκατ ευρώ στην τριετία, όσο και γιατί μπαίνει στο παιχνίδι το εναέριο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Η τοποθέτηση εναέριας ίνας πάνω στις γραμμές είναι λιγότερο περίπλοκη, γρήγορη και κυρίως λιγότερο κοστοβόρα απ’ ότι όταν χρειάζεται κανείς να σκάψει μια υπόγεια εγκατάσταση. Χαμηλό κόστος συνεπάγεται χαμηλότερο κόστος ενοικίασης για τους παρόχους, άρα φθηνότερες τελικές υπηρεσίες για τους καταναλωτές, που ακριβώς λόγω της απουσίας δικτύου Fiber to the Home πληρώνουν ένα αργό και ακριβό ίντερνετ.

Κυρίως, σε αυτή την κατηγορία, δηλαδή με ανύπαρκτη σχεδόν διείσδυση ίνας, ανήκουν οι περιοχές που ανακοίνωσε ότι μπαίνει με 12 νέες εργολαβίες η ΔΕΗ. Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Ιωάννινα, Βόλος, Καλαμάτα, Κόρινθος, Τρίκαλα, Κοζάνη, Βέροια, και Μεγαλόπολη, είναι καινούργιες αγορές, με μικρές και συχνά βασανιστικά αργές ταχύτητες στο διαδίκτυο.

Έχουν όλες επιλεγεί με βάση τόσο την πληθυσμιακή κάλυψη, όσο και την έλλειψη υποδομών Fiber to the Home. Το ίδιο χαμηλή είναι η διείσδυση στον Πειραιά, την Καλλιθέα, το Αιγάλεω, το Κορυδαλλό, το Κερατσίνι, τη Νίκαια, το Μοσχάτο, τη Δάφνη, αλλά και τη Θεσσαλονίκη και δήμους όπως Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Κορδελιού- Ευόσμου, Νεάπολής - Συκεών.

Τι θα κάνει η ΔΕΗ

Το business case της ΔΕΗ είναι ότι από φέτος θα πουλάει στη χονδρική, είτε μια υπηρεσία internet με ταχύτητες που μπορούν να φτάσουν έως και τα 10 Gbps, είτε ενοικίαση υποδομής σκοτεινής ίνας (dark fiber) με την οποία ο κάθε πάροχος θα μπορεί να προσφέρει στο τελικό πελάτη ό,τι υπηρεσίες επιθυμεί.

Κρίνοντας από τα νούμερα, ο στόχος για 1,7 εκατ. συνδέσεις μέσα στους επόμενους 22 μήνες, μεταφράζεται σε 77.000 το μήνα. Αν σκεφτεί κανείς ότι τους τελευταίους δέκα μήνες το πλάνο «έτρεχε» με 14.000 συνδέσεις το μήνα, έχοντας βάλει οπτική ίνα σε 140.000 νοικοκυριά, μιλάμε για έξι φορές ταχύτερο ρυθμό.

Την επιτάχυνση δείχνει και το γεγονός ότι ενώ το business plan που είχε παρουσιάσει η διοίκηση Στάσση στο Λονδίνο τον Ιανουάριο έθετε ως στόχο το 1 εκατομμύριο συνδέσεις μέχρι το 2030, η χθεσινή ανακοίνωση της θυγατρικής ΔΕΗ FiberGrid βάζει τον πήχη στα 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις εντός της επόμενης πενταετίας, δηλαδή τον τριπλασιάζει.

Η ψηφιακή μετάβαση προϋπόθεση για την ενεργειακή

Οι επενδύσεις στην οπτική ίνα είναι απαραίτητες για να υπάρξει συνδεσιμότητα gigabite σε όλα τα νοικοκυριά της Ε.Ε. και κάλυψη 5G για όλες τις κατοικημένες περιοχές έως το 2030, όπως ο σχετικός στόχος της Κομισιόν. Και στα τέλη του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΤΕ, οι συνδέσεις οπτικής ίνας στην Ελλάδα δεν υπερέβαιναν τα 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Επηρεάζουν όμως και κάτι ακόμη. Το gigabit society, δηλαδή το όραμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρώπης μέχρι το 2030, είναι προαπαιτούμενο για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση. Τυχόν καθυστερήσεις στον τομέα αυτό, θα τη θέσουν σε κίνδυνο, όπως γνωρίζει καλά ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος ψηφιακών και καινοτόμων υπηρεσιών της ΔΕΗ, Αλέξανδρος Πατεράκης.

Τα έξυπνα ενεργειακά σπίτια και οι επιχειρήσεις, οι ηλεκτρικές συσκευές, οι φορτιστές, τα φωτοβολταϊκά, οι μονάδες αποθήκευσης, τα πάντα, χρειάζονται μεγάλες ταχύτητες σύνδεσης και απόκριση σε σχεδόν πραγματικό χρόνο για να συνεργαστούν μεταξύ τους, αλλά και με το δίκτυο.

Δεν μπορούμε να συζητάμε για αποκέντρωση της παραγωγής ενέργειας, η οποία δεν θα παράγεται σε μεγάλα εργοστάσια, παρά στον ίδιο τον οικιστικό ιστό, για πόλεις που θα καλύπτουν τις ανάγκες τους σε μεγάλο βαθμό από φωτοβολταϊκά στη στέγη ή για περίσσεια ενέργεια που θα αποθηκεύεται σε οικιακές μπαταρίες, χωρίς να έχει προηγηθεί η ψηφιακή μετάβαση της χώρας. 

Η ψηφιοποίηση πρέπει να ανοίξει ταχύτητες ώστε να μπορέσει να συμβαδίσει με τις ανακαλύψεις στις νέες τεχνολογίες των ανανεώσιμων πηγών, τη μείωση κόστους στις μπαταρίες, τα νέα έξυπνα δίκτυα. Δίχως το ένα, δεν θα έχουμε ούτε το άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου