Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

115 εκατ. ευρώ λιγότερα από όσα δικαιούται έχει πάρει ο ΔΕΔΔΗΕ - Θα "μπούν" σταδιακά στα τέλη δικτύου

Μιχάλης Μαστοράκης





Υποανακτήσεις στα έσοδα του ΔΕΔΔΗΕ, της τάξης των 115 εκατ. ευρώ έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια,  όπως αποτυπώνεται στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας για το 2018.

Η υποανάκτηση, όπως αναφέρει σε άρθρο της το μέλος της ΡΑΕ Νεκταρία Καρακατσάνη, έχει προκύψει από το γεγονός ότι η πραγματική ζήτηση, λόγω της οικονομικής ύφεσης, υποχώρησε αισθητά συγκριτικά με τις προβλέψεις, οπότε τα έσοδα του Διαχειριστή για τις χρεώσεις του δικτύου διανομής ήταν λιγότερα από όσα είχαν προβλεφθεί.

Δεδομένου ότι οι Διαχειριστές δεν μπορεί να "χάσουν λεφτά", τα 115 εκατ. ευρώ θα πρέπει να ανακτηθούν από τα τιμολόγια δικτύου που θα ορίσει για τα επόμενα χρόνια η ΡΑΕ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό θα γίνει σταδιακά ώστε να μην υπάρχει υπέρμετρη επιβάρυνση των
καταναλωτών.

"Οι υπο-ανακτήσεις αυτές, από ρυθμιστικής σκοπιάς, είναι σημαντικό να εξομαλύνονται ώστε να αποτρέπονται απότομες διακυμάνσεις στις χρεώσεις των καταναλωτών. Ωστόσο, οι χρεώσεις θα πρέπει να αντανακλούν μια χρυσή τομή, ώστε παράλληλα να διασφαλίζεται και η επάρκεια πόρων του Διαχειριστή.

Η οικονομική ευρωστία του ΔΕΔΔΗΕ είναι κρίσιμη, ώστε να επιτελεί αποτελεσματικά τη λειτουργία, ανάπτυξη και συντήρηση του δικτύου. Επιπρόσθετα, ο ρόλος του είναι κομβικής σημασίας κατά την ενεργειακή μετάβαση, όπου η κύρια έμφαση είναι στις ΑΠΕ και την αποκεντρωμένη παραγωγή", αναφέρει η κ. Καρακατσάνη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου