Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

Περί τα 700 εκατ. ευρώ για τις ΥΚΩ του 2011 διεκδικεί η ΔΕΗ – «Παίζει» να πάρει ένα σημαντικό ποσό από τον προϋπολογισμό

Θοδωρής Παναγούλης
Το από παλιά διατυπωμένο αίτημα, να εισπράξει τα ποσά που αναλογούν στις ΥΚΩ του έτους 2011, τα οποία στην πραγματικότητα της στερήθηκαν με νόμο, επαναφέρει τις τελευταίες εβδομάδες η ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η διοίκηση της επιχείρησης έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με τη ΡΑΕ, με σκοπό να πείσει την Αρχή για το δίκαιο του αιτήματός της.
Τα χρήματα που διεκδικεί η ΔΕΗ είναι πολλά, της τάξης των 700 εκατ. ευρώ και όπως εύκολα μπορεί κανείς να καταλάβει, θα αποτελούσαν σανίδα σωτηρίας σε μια περίοδο που η επιχείρηση αναζητά έσοδα για τον ισολογισμό της αλλά και ρευστότητα για τα ταμεία της.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΕΗ δεν έχει βρεί «κλειστά αυτιά». Αναγνωρίζεται δηλαδή το γεγονός ότι πράγματι η επιχείρηση έχει αδικηθεί. Ωστόσο ακόμα και αν αναγνωριστεί το δίκαιο του αιτήματος, έστω εν μέρει και μέχρι κάποιου ποσού, αυτό δεν αρκεί. Για να πάρει χρήματα η ΔΕΗ πρέπει να αλλάξει ο νόμος, συνεπώς πρέπει κάτι τέτοιο να το αποφασίσει η κυβέρνηση.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι το όποιο ποσό αναγνωριστεί - αν αναγνωριστεί – στη ΔΕΗ, θα πρέπει να ανακτηθεί από τους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών του ρεύματος (πρόκειται για ρυθμιζόμενη χρέωση).
Εδώ υπεισέρχεται ο παράγοντας κρατικός προϋπολογισμός. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το σενάριο να επαναληφθεί η εφάπαξ καταβολή ενός ποσού (για παράδειγμα 200 – 250 εκατ. ευρώ) από τον προϋπολογισμό, κατά το πρότυπο της καταβολής των 360 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2017 (πάλι για ΥΚΩ παρελθόντων ετών) από το «κοινωνικό μέρισμα».
Μια τέτοια εξέλιξη είναι σαφές ότι θα διευκόλυνε απολύτως της ΔΕΗ η οποία ως γνωστόν έχει να διαχειριστεί και την αποπληρωμή του ομολόγου ύψους 350 εκατ. ευρώ που λήγει τον Μάιο.

Γιατί διεκδικεί η ΔΕΗ τα 700 εκατ.
Το παλιό υπόλοιπο που διεκδικεί η ΔΕΗ «έρχεται» από το 2012. Τότε η κυβέρνηση Παπαδήμου έφερε το νόμο 4067 ο οποίος προσπάθησε να δώσει λύση στο θέμα των ΥΚΩ, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε ακυρώσει τις υπουργικές αποφάσεις μέσω των οποίων προσδιορίζονταν μέχρι τότε οι συγκεκριμένες χρεώσεις, όπως και τα ανταλλάγματα. Ο νόμος όριζε τότε ότι οι χρεώσεις που αφορούν στο διάστημα από το 2008 έως και το 2011 αφορούν ένα συγκεκριμένο ποσό, το οποίο και στη συνέχεια είχε ανακτηθεί από την ΔΕΗ. Είναι δεδομένο όμως, πράγματι, ότι το ποσό εκείνο ήταν το άθροισμα τριών χρόνων και στερούσε ουσιαστικά από τη ΔΕΗ τις ΥΚΩ μιας χρονιάς.

Πρόταση συμβιβασμού
Πέραν των ΥΚΩ του 2011, η ΔΕΗ διεκδικεί και άλλα περίπου 375 εκατ. ευρώ για τις ΥΚΩ μετά το 2011. Εδώ ως γνωστόν υπάρχουν διαφορετικοί υπολογισμοί από τη ΡΑΕ και τη ΔΕΗ. Η ΔΕΗ έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ακυρώσει την απόφαση της ΡΑΕ με την οποία ορίστηκαν σε 360 εκατ. ευρώ οι παλιές οφειλές, μετά το 2011, υποστηρίζοντας ότι οι οφειλές αυτές ανέρχονται σε 735 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ εμφανίζεται τώρα διατεθειμένη να εγκαταλείψει τη νομική διεκδίκηση των 375 εκατ. ευρώ (για τις ΥΚΩ μετά το 2011), υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει απόφαση που να της δίνει τα χρήματα για τις ΥΚΩ της χρονιάς 2011.
Οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν σε πρώτη φάση από τη ΡΑΕ, η οποία, αν κρίνει ότι πρέπει να αρθεί η παλιά αδικία έναντι της ΔΕΗ, θα γνωμοδοτήσει σχετικά προς το ΥΠΕΝ. Σε δεύτερη φάση οι αποφάσεις είναι της κυβέρνησης.



 https://energypress.gr/news/peri-ta-700-ekat-eyro-gia-tis-yko-toy-2011-diekdikei-i-dei-paizei-na-parei-ena-simantiko-poso

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου