Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Πως διαμορφώνονται τα σενάρια για τα τιμολόγια της ΔΕΗ

Χρήστος Στεφάνου
Προς μείωση στο μισό η έκπτωση συνέπειας και προς θέσπιση ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα φαίνεται ότι καταλήγουν από κοινού κυβέρνηση και διοίκηση της ΔΕΗ για το φλέγον θέμα των τιμολογίων. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί στις αμέσως επόμενες ημέρες, ενόψει και της ανάγκης της ΔΕΗ να παρουσιάσει στους διοργανωτές του διεθνούς ομολόγου αλλά και στους ενδιαφερόμενους ξένους επενδυτές, την αναμενόμενη αύξηση των εσόδων και το νέο guidance για πωλήσεις και λειτουργική κερδοφορία που θα ανοίξει το δρόμο της ΔΕΚΟ για τις αγορές.
Πως διαμορφώνονται με βάση τις τελευταίες πληροφορίες τα σενάρια;

Η πρώτη πηγή αύξησης των εσόδων της ΔΕΗ και η πιο εύκολα μετρήσιμη θα είναι η μείωση της έκπτωσης συνέπειας. Το συνολικό κόστος της για τη ΔΕΗ από την έκπτωση που θεσπίστηκε το καλοκαίρι του 2016 υπολογίζεται στα 200 έως 230 εκατ. ευρώ ετησίως. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να μειωθεί η έκπτωση στο μισό (7,5%) οδηγώντας σε αύξηση των εσόδων της επιχείρησης κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί περίπου με την ελάφρυνση που θα προκύψει στους λογαριασμούς από τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ (108 εκατ. ευρώ).
Η δεύτερη πηγή θα είναι η θέσπιση ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα (και όχι ρήτρας Οριακής Τιμής του Συστήματος). Η ρήτρα στη μορφή που επιλέγεται θα αποζημιώνει μερικώς τη ΔΕΗ για τις απώλειες που υφίσταται από την άνοδο της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων. Αντίθετα εάν επιλεγόταν η λύση της ρήτρας ΟΤΣ θα υπήρχε πλήρης αποζημίωση αλλά και μεγαλύτερη επιβαρύνση. Η εκτίμηση είναι ότι περίπου για κάθε 5 ευρώ επιβάρυνσης, μέσω της ρήτρας η ΔΕΗ θα ανακτήσει περίπου 1 ευρώ. 
Για τη ρήτρα CO2 τα πιθανά ισοδύναμα δύναται να προέλθουν από τη μείωση των τελών δικτύου και τα ΥΚΩ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στις αρμόδιες αρχές από τους διαχειριστές. 
Εφόσον επισημοποιηθούν οι αποφάσεις, εκτιμάται ότι ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση του νέου διεθνούς ομολόγου της ΔΕΗ εντός του Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου.



 https://energypress.gr/news/pos-diamorfonontai-ta-senaria-gia-ta-timologia-tis-dei-poia-perithoria-dinei-etmear-gia-meiosi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου