Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Βάζουν όρους οι τράπεζες για τη πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Γιώργος Φιντικάκης
Στις πιστώτριες τράπεζες, οι οποίες και πρόκειται να θέσουν τους δικούς τους όρους, εφόσον χρειασθεί, βρίσκεται ο τελευταίος λόγος σχετικά με τη πώληση των μονάδων της ΔΕΗ.
 
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι πιστωτές της ΔΕΗ αφενός θα περάσουν από μικροσκόπιο το σχετικό νόμο (κατατίθεται εντός εβδομάδας στη Βουλή), και αφετέρου, αμέσως μόλις συσταθούν οι δύο προς πώληση θυγατρικές, του Βορρά και του Νότου, θα εξασκήσουν κάθε δικαίωμά τους.
Τραπεζικό στέλεχος με άμεση εμπλοκή στις μεγάλες δανειακές συμβάσεις της ΔΕΗ εξηγεί στο "Εnergypress", ότι ο ένας μήνας που ορίζει ο νόμος για τυχόν προσφυγές των πιστωτών της ΔΕΗ, αμέσως μετά τη σύσταση των δύο θυγατρικών, δόθηκε γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό.
Και διευκρινίζει ότι σαν μεγάλοι πιστωτές της ΔΕΗ οι τράπεζες, εφόσον κρίνουν
, είτε κατά τη διαδικασία απόσχισης των μονάδων, είτε προς το τέλος του διαγωνισμού, ότι η πώληση ή το τίμημα, θέτουν σε κίνδυνο τις δανειοδοτήσεις τους, τότε ίσως ζητήσουν από την επιχείρηση επιπλέον εξασφαλίσεις.
Φέρνει δε, ως παράδειγμα τα όσα είχαν συμβεί πέρυσι, όταν λόγω απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, οι τράπεζες είχαν επιβάλει δυσμενείς όρους στην επιχείρηση, κατά τη διαπραγμάτευση από τη ΔΕΗ, νέου κοινοπρακτικού δανείου, ύψους 200 εκατ. ευρώ. Τότε και προκειμένου να της ανοίξουν μια νέα γραμμή χρηματοδότησης, είχαν απαιτήσει από την επιχείρηση να τους εκχωρήσει μελλοντικά έσοδα, μερικών από τους πιο καλοπληρωτές πελάτες της.
 
Σημειωτέον ότι το 2019 η ΔΕΗ καλείται να αποπληρώσει μεγάλες δανειακές συμβάσεις, και συγκεκριμένα το κοινοπρακτικό 1,3 δισ ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες, ομόλογο ύψους 350 εκατ., και δάνειο προς την ΕΤΕπ ύψους 200 εκατ ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση ο συνομιλητής μας κάνει σαφές ότι η απόσχιση των δύο θυγατρικών της ΔΕΗ, με τα προς πώληση περιουσιακά της στοιχεία, θα ολοκληρωθεί και τυπικά τον Μάιο, μόνο εφόσον οι όροι της πώλησης κριθούν συμφέροντες και για τις ίδιες. Εννοείται ότι η εμπλοκή τους θα συνεχιστεί μέχρι τέλους, όταν δηλαδή αποσφραγιστούν οι προσφορές στο διαγωνισμό και οι τράπεζες κρίνουν ότι τα τιμήματα δεν δημιουργούν βλάβη στα συμφέροντά τους.
Οι τράπεζες, το υπερ Ταμείο και το business plan
Ενδεικτικό της στενής εποπτείας στην οποία έχουν θέσει τη ΔΕΗ, είναι και το γεγονός ότι το νέο business plan που καταρτίζει την περίοδο αυτή, για λογαριασμό της, η ΜcKinsey, θα τεθεί σε γνώση των συστημικών τραπεζών, αλλά και της ΕΤΕπ. Έχουν μάλιστα προσλάβει και ως σύμβουλο και τη Rothchild, καθώς πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη διαχείριση, δεδομένης και της στενής εποπτείας τους από τον ESM.
Υπενθυμίζουμε ότι το νέο business plan της ΔΕΗ πρέπει να προσαρμοστεί στις στρατηγικές κατευθύνσεις που έχει αποστείλει το υπερ-Ταμείο προς την διοίκηση Παναγιωτάκη.
 
Στην σχετική εισήγηση που έχει παραλάβει η διοίκηση της ΔΕΗ και η οποία δεν έχει συμπεριληφθεί στο αναρτημένο «Στρατηγικό Σχέδιο» του υπερ-Ταμείου- κρίθηκε ότι επειδή η επιχείρηση είναι εισηγμένη (όπως και οι ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), κάποιες πληροφορίες είναι εμπιστευτικές- υπάρχουν σαφείς αναφορές στην ανάγκη να αναζητήσει η επιχείρηση εναλλακτικές για την αναχρηματοδότηση των δανείων που λήγουν το 2019.
Σαφείς αναφορές επίσης γίνονται σχετικά με την ανάγκη εθελουσίας εξόδου για προσωπικό με ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, την επανεξέταση των υπερωριών, των βαρδιών, των εποχικών προσλήψεων, όπως και για τον ανασχεδιασμό του ανθρώπινου δυναμικού. Σήμερα η ΔΕΗ απασχολεί 10.950 εργαζόμενους (δίχως τους 6.500 του ΔΕΔΔΗΕ).
 
Εθελουσία, φέσια, δίκτυο
 
Όλα τα παραπάνω θα ληφθούν υπόψιν από τις τράπεζες όταν θα έρθει η ώρα νέων χρηματοδοτήσεων προς τη ΔΕΗ. Το ίδιο φυσικά ισχύει και με τα μέτρα περιορισμού των ανεξόφλητων οφειλών που έχει θέσει η ΔΕΗ συνεπικουρούμενη από την Qualco, οι οποίες κινούνται στα υψηλά επίπεδα των 2,3 δισ. ευρώ.
Σημειωτέον ότι οι κατευθύνσεις που έχει πάρει στα χέρια η διοίκηση Παναγιωτάκη κάνουν επίσης λόγο για ανάγκη επανεξέτασης του δικτύου καταστημάτων της ΔΕΗ, αναθεώρηση της τιμολογιακής και εμπορικής της πολιτικής με στόχο τη "διακράτηση υγιούς μείγματος πελατών”, καθώς και στο αμφιλεγόμενο μέτρο της πώλησης χαρτοφυλακίου πελατών σε ιδιώτες, το οποίο είχε "παγώσει".
Στην ουσία, οι στρατηγικές αυτές κατευθύνσεις δεν διαφέρουν και πολύ από τα όσα έχει εξαγγείλει τελευταίως ο ίδιος ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης. Μιλούν για άμεση ανάγκη μετασχηματισμού της σε μια σύγχρονη πολυσχιδής ενεργειακή εταιρεία με είσοδο στην αγορά φυσικού αερίου και παροχής ενεργειακών υπηρεσιών, και για βελτίωση διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών (ύψους 2,3 - 2,7 δισ ευρώ, όπως πρόσφατα είχε αναφέρει ο πρόεδρος της επιχείρησης).
Καλείται επίσης η ΔΕΗ να αναβαθμίσει περιβαλλοντικά τις λιγνιτικές της μονάδες (π.χ. Αμύνταιο), ενώ επισημαίνεται η επικείμενη μείωση των ποσών που καταβάλει ως αποζημιώσεις Υπηρεσιών Κοινής, λόγω της σταδιακής ολοκλήρωσης των μεγάλων διασυνδέσεων της ηπειρωτικής Ελλάδας με τα νησιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου