Τετάρτη, 10 Μαΐου 2017

Χωρίς νομοθέτηση η πώληση των λιγνιτικών της ΔΕΗ

Έξω από το πολυνομοσχέδιο η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αλλά εντός αυτού τα πρόσθετα δομικά μέτρα στην περίπτωση που οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ και η διάθεση σταθμών με καύσιμο το λιγνίτη δεν πετύχουν τους στόχους για τη μείωση του μεριδίου της δημόσιας εταιρίας.
Αυτά είναι τα κυριότερα σημεία των δράσεων που πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση στον ενεργειακό τομέα στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές.
Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, τα διαρθρωτικά μέτρα, δηλαδή η πώληση του
«περίπου 40%» της λιγνιτικής παραγωγής (μονάδες και ορυχεία) δεν χρειάζεται νομοθέτηση καθώς οι αρχές θα πρέπει τον Ιούνιο να υποβάλλουν σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να ακολουθήσει συζήτηση και market test τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο και στη συνέχεια τον Νοέμβριο να καταλήξει το οριστικό πλάνο των διαγωνισμών.
Τα προαπαιτούμενα του μνημονίου αναφέρουν ότι θα πρέπει η ελληνική δημοκρατία να συμμορφωθεί στις καταδικαστικές σε βάρος της αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για το λιγνίτη και το ΚΥΣΟΙΠ να αποφασίσει ποιες αρχές θα υποβάλλουν τα διαρθρωτικά μέτρα.
Νομοθέτηση, όμως χρειάζονται, οι αναθεωρημένες ποσότητες δημοπρασιών ΝΟΜΕ, καθώς αυτές θα ανέλθουν για το 2017 στο 16%, το 2018 στο 19% και το 2019 στο 22%.
Εκεί μεταξύ άλλων προβλέπεται η αναθεώρηση των ποσοτήτων τους ανάλογα με την πορεία του μεριδίου της ΔΕΗ αλλά και η πιθανότητα να χρειαστούν πρόσθετα διαρθρωτικά μέτρα που να αφορούν το χαρτοφυλάκιο της εταιρίας.


(euro2day.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου