Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Στο πλευρό των εργαζομένων η ΔΕΗ για την Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία

Στην εξής ανακοίνωση προέβη η ΔΕΗ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία:
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) έχει καθιερώσει την 28η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, με στόχο την εστίαση του ενδιαφέροντος στα θέματα εργασιακής υγείας, πρόληψης εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών. 
2 Για το 2016 κεντρικό θέμα είναι το «ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΣΤΡΕΣ: ΜΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ».
Στις μέρες μας όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις συνθήκες της επαγγελματικής τους ζωής. Ο ανταγωνισμός, οι ώρες απασχόλησης και η πίεση είναι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι που συντελούν στη δημιουργία ιδιαίτερα στρεσογόνου εργασιακού περιβάλλοντος. Όσο η αμεσότητα της επικοινωνίας και ο ανταγωνισμός σε διεθνές επίπεδο..
επηρεάζουν το ρυθμό της εργασίας, τόσο δυσκολεύει ο εντοπισμός της διαχωριστικής γραμμής μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Επιπλέον, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και η οικονομική ύφεση φέρνουν προβλήματα όπως ανακατατάξεις στο χώρο εργασίας, μείωση αποδοχών, αβεβαιότητα, φόβο κλπ. Είναι προφανές ότι τα παραπάνω έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των εργαζομένων.
Τα τελευταία χρόνια δίνεται μεγαλύτερη προσοχή στις συνέπειες των ψυχοκοινωνικών κινδύνων και του εργασιακού άγχους. Το εργασιακό άγχος αναγνωρίζεται γενικά ως ένα παγκόσμιο ζήτημα που επηρεάζει όλα τα επαγγέλματα και όλους τους εργαζομένους τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Σε αυτό το σύνθετο πλαίσιο, ο χώρος εργασίας είναι μεν μια πηγή ψυχοκοινωνικών κινδύνων αλλά ταυτόχρονα ένας ιδανικός τόπος για την αντιμετώπιση αυτών και για την προάσπιση της υγείας και της ευημερίας των ανθρώπων.
Ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι στον Όμιλο ΔΕΗ, στους οποίους το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον έχει τις αρνητικές επιδράσεις που προαναφέρθηκαν, είναι απαραίτητο να εργάζονται προσεκτικά τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας, επικεντρώνοντας την προσοχή τους στην εργασία και παραμερίζοντας, προσωρινά κατά την εκτέλεσή της, τα προσωπικά, οικογενειακά και οικονομικά προβλήματα. Παράλληλα η επιχείρηση είναι, ως οφείλει, στο πλευρό τους τόσο με την καθημερινή επικοινωνία με την άμεση ιεραρχία, όσο και με την παροχή βοήθειας από το εξειδικευμένο προσωπικό των ιατρών εργασίας, των κοινωνικών λειτουργών και των ψυχολόγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου