Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Το παρασκήνιο με τα 75 εκατ. της ΔΕΗ που δεν πήγαν στην Τράπεζα της Ελλάδος

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΕΗ, παρά τα έντονα
προβλήματα ρευστότητας αλλά και το οξύ ζήτημα που ταλανίζει το ταμείο της επιχείρησης με το 1,8 δις των ανεξόφλητων οφειλών, έχει καταφέρει και έχει διαθέσιμα 200 εκ. ευρώ που απαιτούνται προκειμένου να γίνει η πρώτη συμβατική καταβολή για την έναρξη κατασκευής της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5.

Την περασμένη Τετάρτη το πρωί ωστόσο διέρρευσε η είδηση ότι έχει προγραμματιστεί έκτακτο Δ.Σ. με θέμα τη μεταφορά 70 – 75 εκ. ευρώ από το ταμείο της εταιρείας στην ΤτΕ προκαλώντας.. έντονο προβληματισμό για το κατά πόσο – εφόσον δεσμεύονταν τα κεφάλαια αυτά – θα μπορούσε η εταιρεία να ανταπεξέλθει στην προγραμματισμένη πληρωμή. Σε περίπτωση που συνέβαινε κάτι τέτοιο θα εγείρετο ζήτημα ακόμη και για τη σύμβαση και άρα για την κατασκευή του εργοστασίου. Θυμίζουμε ότι από τη στιγμή που έχει υπογραφεί η άδεια εγκατάστασης, είναι θέμα ημερών η έκδοση της πολεοδομικής άδειας και η έναρξη των εργασιών. Τότε χρονικά πρέπει να δοθούν και τα χρήματα ειδάλλως η ΔΕΗ θα έρθει αντιμέτωπη με την κατάπτωση των ποινικών ρητρών της σύμβασης ύψους 1,3 δις ευρώ. ‘
Μόλις λοιπόν έγιναν τα πρώτα διερευνητικά τηλέφωνα σήμανε συναγερμός, τόσο μεταξύ των μελών του Δ.Σ. που φέρονται να εξέφρασαν αντιρρήσεις για την ορθότητα μιας τέτοιας απόφασης αλλά και μεταξύ των συνδικαλιστών, ιδιαίτερα του σωματείου Σπάρτακος, που έχουν δώσει μάχες για να προχωρήσει η κατασκευή του εργοστασίου και σε καμία περίπτωση δε θα ρίσκαραν το έργο.

Η ανεπίσημη απάντηση από την πλευρά της ΔΕΗ πάντως στα δημοσιογραφικά ερωτήματα που τέθηκαν ήταν ότι υπάρχει προγραμματισμένο ΔΣ στο οποίο πιθανόν να εξεταστούν προτάσεις για την καλύτερη αξιοποίηση και βραχυπρόθεσμη τοποθέτηση ελεύθερων ταμειακών ροών της εταιρείας.

Ωστόσο λίγο ώρα αργότερα και αφού ήδη η είδηση είχε διαρρεύσει, αποφασίστηκε η μη πραγματοποίηση του ΔΣ. Κάποιες πληροφορίες ήθελαν να μετατίθεται η συνεδρίαση για την Πέμπτη, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε, με αποτέλεσμα η πρόταση – που κατά πάσα πιθανότητα κατατέθηκε από το ΥΠΟΙΚ στο πλαίσιο της προσπάθειας συγκέντρωσης ρευστότητας – να παραπέμπεται για τις καλένδες. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, υπήρξαν μέλη του ΔΣ που επέμειναν ότι για μια τέτοια απόφαση απαιτείται απόφαση γενικής συνέλευσης.

Επισήμως βεβαίως η ΔΕΗ δηλώνει ότι ουδέποτε τέθηκε τέτοιο θέμα και με ανακοίνωσή της προς το ΧΑ χθες, επανέλαβε τη θέση που ανεπισήμως μεταφέρθηκε στους δημοσιογράφους, ότι δηλαδή πρόκειται για απόφαση καλύτερης αξιοποίησης των ελεύθερων κεφαλαίων.


Από τις ανακοινώσεις αυτές δε φάνηκε να πείθεται το συνδικαλιστικό σωματείο Σπάρτακος, που από την πλευρά του εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την προοπτική της Πτολεμαΐδας 5 και ζήτησε επίσημη ενημέρωση. Κάποιες άλλες πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι εκτός από τους συνδικαλιστές και τα μέλη του Δ.Σ. υπήρξαν μηνύματα και από μετόχους μειοψηφίας ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή μια τέτοια κίνηση και ότι υπάρχει πρόθεση να κινηθούν για την προσβολή της. Με δεδομένο λοιπόν ότι η περίφημη ΠΝΠ, δεν αφορούσε τις εισηγμένες εταιρείες, τελικώς αποφασίστηκε τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας να μη γίνει κάποια άλλη κίνηση.
 
www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου